4 halogeny dalekosiezne na dach

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Re: 4 halogeny dalekosiezne na dach

Post autor: Wowos » pn kwie 19, 2010 4:04 pm

y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » pn kwie 19, 2010 5:23 pm

jak chcesz po taniości i dobrze to kup dwa duże Wesemy dalekosiężne + przetwornice ksenonowe :wink:
kuba500 pisze:miałem kiedyś na pałąku na dachu cztery Wesemy dwa dalekosiężne i dwa przeciwmgielne (od osobówek) robiło tak sobie (jak pałąk był na skraju dachu to odbijały się w masce , jak odsunąłem ok 40 cm do tyłu było OK)
teraz mam na kangurze od zderzaka dwa Wesemy dalekosiężne (kwadratowe duże od tira) do tego włożone żarniki ksenonowe i jest mega nieporównywalna różnica świecą na dobre 400m tak jasno jak w dzień :)21 powiem tylko że naprawdę innych lamp nie potrzebuje :)21
- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK :)2

Obrazek
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
vexx

Post autor: vexx » wt kwie 20, 2010 10:44 am

Ja mam na swoim na dachu helle na zderzaku wesemy, jutro powinnienem odebrac grata od lekarza, to mozesz podjechac wieczorem i porownac
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt kwie 20, 2010 12:14 pm

krzychooxxx pisze:za cene tego mozna kupic 5 wesemow, a mi najbardziej zalezy na tym zeby dowiedziec sie od uzytkownikow ktorzy wyprobowali wesemy czy warto w stosunku sena/jakosc.
Wiadomo ze mozna hella czy lightforce ale poki co ma byc tanio.
\ile reflektorow z zarowkami po 100w zalozmy moze swiecic razem z seryjnymi swiatlami drogowymi w zwyklym patrolu? tak zeby alternator nadazyl i jeszcze aku doladowac zdolal...
mam wesemy na dachu i w porównaniu do Hella mojego kumpla to wesema można sobie w d.... wsadzić. A porównanie jest bardzo miarodajne bo to są identyczne auta z identycznymi bagażnikami dachowymi i razem w nocy jeździliśmy

Obrazek

Obrazek

Komplet 2 halogenów Hella kupujesz za 260 zł. W raz z halogenami dostajesz w w komplecie 2 szt żarówek H7, przekaźnik,
konektorki, kable , wyłącznik do zamontowania w aucie oraz mocowania i instrukcje obsługi. Dwa halogeny Wesema kupujesz za 140 zł + musisz kupić kable, przekaźniki włącznik. Tak wiec oszczędzasz parę złotych i masz duży łatwiejszy do uszkodzenia reflektor który w porównaniu do hella nie świeci
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » wt kwie 20, 2010 12:35 pm

Mam też te Helle. Wszystko fajnie tylko strasznie delikatne są niestety. Tu akurat Wesemy wygrywają. Ale jesli chodzi o swiecenie to Hella sto razy lepsza !!
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt kwie 20, 2010 12:45 pm

kuba500 pisze:jak chcesz po taniości i dobrze to kup dwa duże Wesemy dalekosiężne + przetwornice ksenonowe :wink:
Zgadzam się z kolegą, też stosuję xenonki w halogenach dalekosiężnych i jest to bardzo fajne rozwiązanie. Warto jedynie zakupić halogeny dające na "ścianie" świato o kształcie poziomego paska, znacznie więcej oświetlają od typowo punktowych halogenów dalekosiężnych. Taką właściwość mają halogeny sprtowe typu rally oraz halogeny o gładkim szkle ale segmentowym odbłyśniku np. http://www.enatruck.pl/sklep.php?grupa=64. Wiem - kasa nie mała, ale co robić, taka propozycja.
Warto też zwrócić uwagę aby przetwornice mieściły się do środka obudowy, w w/w halogenach, xenony SLIM miesczą się do środka.

Można też Wesamy zastosować, paska nie będzie ale i tak uzyska się bardzo fajny efekt.

Na bagazniku ma 4 Helle FF 50, praktycznie takie same jak pokazane powyżej http://sklep4x4.pl/sklep/produkt/41/5152.html, jasność wszystkich czterech skierowanuch w jeden punkt jest znacząco słabsza od jednego halogenu ze światłem ksenonowym. Moze to nie odkrycie ae daje do myślenia.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt kwie 20, 2010 5:08 pm

ksenony dokupujesz oddzielnie i montujesz je w dowolnej obudowie , światła masz o niebo więcej a tylko 35W na lampę :)2 :)21 szukaj na allegro HID :wink:

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt kwie 20, 2010 5:39 pm

Eskapada pisze: mam wesemy na dachu i w porównaniu do Hella mojego kumpla to wesema można sobie w d.... wsadzić. A porównanie jest bardzo miarodajne bo to są identyczne auta z identycznymi bagażnikami dachowymi i razem w nocy jeździliśmy
Bartek stawiam dwa moje wesmy na cztery helle bez ksenonów o flaszkę rudej :)21 możemy zrobić testa 8)

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » wt kwie 20, 2010 6:13 pm

krzychooxxx pisze:a co masz za wesemy?
albo inaczej... jakie i co do nich wsadziles?
przecież pisał :roll:
kuba500 pisze:jak chcesz po taniości i dobrze to kup dwa duże Wesemy dalekosiężne + przetwornice ksenonowe :wink:
kuba500 pisze:miałem kiedyś na pałąku na dachu cztery Wesemy dwa dalekosiężne i dwa przeciwmgielne (od osobówek) robiło tak sobie (jak pałąk był na skraju dachu to odbijały się w masce , jak odsunąłem ok 40 cm do tyłu było OK)
teraz mam na kangurze od zderzaka dwa Wesemy dalekosiężne (kwadratowe duże od tira) do tego włożone żarniki ksenonowe i jest mega nieporównywalna różnica świecą na dobre 400m tak jasno jak w dzień :)21 powiem tylko że naprawdę innych lamp nie potrzebuje :)21
- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK :)2

Obrazek
Jimny :)21

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt kwie 20, 2010 6:36 pm

krzychooxxx pisze:bylem na stronie wesem ale nie znalazlem reflektorow z xenonami, moze zle szukalem ale rozgladam sie tez za innymi tak tylko pogladowo.
Jesli jakosc swiecenia faktycznie tak przewyzsza zwykly halogen to mysle ze wynajdzie sie tych pare groszy wiecej, bo to nie ma byc najtansze z najtanszych rozwiazan tylko najtansze z sensownych.\
dzieki wszystkim za udzial w temacie
Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). Normalna żarówka reaguje praktycznie natychmiast, co pozwala na przykład "pomrugać" światłami. W xenonach potrzeba ok. 3s do pełnej jasności, jednak daje się z tym żyć.

No i polecam żarniki o temperaturz światła (kolorze :D ) 6000K
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 20, 2010 7:18 pm

GrzechoS pisze:[

No i polecam żarniki o temperaturz światła (kolorze :D ) 6000K
Za dużo :wink: 5000K jest optymalne odpal te szustki przy lekkim przymgleniu lub w deszczu to zobaczysz a w zasadzie nic nie zobaczysz
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt kwie 20, 2010 7:25 pm

GrzechoS pisze: Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). (...)
przeca pisałem o tym od razu :wink:

jak dziecku na tacy :)21

http://sklep.wesem.pl/4/6610/Halogeny_s ... e_typu_HP5

Drogowy reflektor halogenowy - biały

a przetwornice to jak tam sobie stryjenka uważa wpisujesz na alledrogo "xenon h3" i masz do wyboru

klucz13 pisze: Za dużo :wink: 5000K jest optymalne odpal te szustki przy lekkim przymgleniu lub w deszczu to zobaczysz a w zasadzie nic nie zobaczysz
uja tam , też mam 6000k i jest git nawet w czasie deszczu, w drugim aucie mam fabryczne ksenony 4800k i świecą gorzej w porównaniu do chinoli 6000k :)21
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 6:49 pm przez kuba500, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt kwie 20, 2010 7:32 pm

a gotowe rozwiązanie ?? znajomy ma cuś takiego i sobie chwali....
http://www.mactronic.com.pl/index.php?m ... filtr=true

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt kwie 20, 2010 7:39 pm

kuba500 pisze:
GrzechoS pisze: Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). (...)
przeca pisałem o tym od razu :wink:

jak dziecku na tacy :)21
kuba500 pisze:[- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK
Kolega wybaczy, zawsze miałem problem z czytaniem :D , a dodatkowo od kąd stałem się przeciętnym frumowiczem występuje u mnie jeszcze brak zrozumienia :)21

Natomiast to opóźnienie można ominąć stosując wersję max dla bogatych http://www.multi-moto.eu/pl/produkt/177 ... s6100.html
Ostatnio zmieniony wt kwie 20, 2010 7:45 pm przez GrzechoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt kwie 20, 2010 7:43 pm

no fajne rozwiązanie , ciekawe jak cenowo :wink:

aczkolwiek sadząc po obudowie pewnie jest to jedna całość , możliwe że żarnik i przetwornica są nie wymienne, a zaletą zestawów z alle jest to że możesz kupić samą przetwornicę czy żarnik za kilkadziesiąt zł , a to się też z czasem ma prawo przepalić czy zepsuć :wink:
GrzechoS pisze:
Kolega wybaczy, zawsze miałem problem z czytaniem :D , a dodatkowo od kąd stałem się przeciętnym frumowiczem występuje u mnie jeszcze brak zrozumienia :)21
ależ się nie gniewam :)21

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt kwie 20, 2010 8:02 pm

kuba500 pisze:no fajne rozwiązanie , ciekawe jak cenowo :wink:
jakoś tak 430PLN/sztuka
kuba500 pisze:aczkolwiek sadząc po obudowie pewnie jest to jedna całość , możliwe że żarnik i przetwornica są nie wymienne, a zaletą zestawów z alle jest to że możesz kupić samą przetwornicę czy żarnik za kilkadziesiąt zł , a to się też z czasem ma prawo przepalić czy zepsuć :wink:
nie wiem jak tu jest.....sam się zastanawiałem nad zakupem jakichś lamp i o takich ktoś mi zeznał pozytywnie :wink:

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt kwie 20, 2010 8:08 pm

ee, to przy tej cenie gra nie warta świeczki no chyba że do quada

komplet 2szt. wesemy +przetwornice+montage kit = ok. 300pln

nie twierdzę że jest to najlepsze z możliwych rozwiązań, tylko jak napisał kolega:
krzychooxxx pisze:tylko najtansze z sensownych

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » śr kwie 21, 2010 5:09 pm

To jest tylko żarnik :o trza kupić komplet z przetwornicami za jakieś dwie stówki. Jeżeli wybierasz to masz dwa rodzaje:
- standard - sporej wielkości przetwornice, ale jak ich nie wkładasz do halogena i wielkość nie stanowi problemu to są ok
- SLIM - znacznie mniejsze przetwornice, które można próbować wkasztanić do środka halogena (do wesamów chyba i tak sie nie mieszczą)

Dodatkowo, warto zobaczyć, czy "tył" żarnika mieści się w halogenie, ponieważ jest trochę dłuższy od standardowej żarówki 55W.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » śr kwie 21, 2010 5:36 pm

spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » śr kwie 21, 2010 6:45 pm

krzychooxxx pisze:wesemy kwadratowe ktore kolega pokazal sa na zarowki H3 zatem czy to bedzie zadowalajacym rozwiazaniem czy to jakis shitt?
http://www.allegro.pl/item992419989_hid ... n_wwa.html
Mea Culpa :oops: mają być na H3 , tylko jak kolega napisał nie same zarniki tylko komplet :wink:

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » śr kwie 21, 2010 10:15 pm

roboty nie ma zbyt wiele , wystarczy tylko trochę podgrzać opalarką i wypchać tył obudowy reflektora bo żarnik jest minimalnie dłuższy niż normalna żarówka , a przetwornice zamontowałem pod maską :wink:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 21, 2010 10:17 pm

Do prostokątnych żarnik wchodzi bez problemu
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt paź 01, 2010 2:13 pm

jeżeli chodzi o HIDy z allegro to sam używam. Mam takowe w Corrado już ze 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. Ani przetwornicom ani żarnikom. Teraz przetwornice robią naprawde małe więc bez kłopotu wszędzie sie mieszczą.. Kwestia tylko doboru odpowiedniego do nich klosza by światło wiedziało gdzie ma płynąć oświetlając równomiernie to co należy. Tu już nie pomogę bo w corrado mam soczewkę a tu w dalekosiężnych to niepotrzebne.
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » pt paź 01, 2010 11:10 pm

mi po roku użytkowania padła jedna przetwornica :-? ale przy cenie nowej 47 zł do przełknięcia :wink:

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » sob paź 02, 2010 8:36 am

MI znów idealnie po roku klękły dwa żarnik :)21 najpierw jeden a za 2 tygodnie drugi :)
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”