http://sklep4x4.pl/sklep/produkt/41/1052.html
Moderator: Marcin-Kraków
kuba500 pisze:miałem kiedyś na pałąku na dachu cztery Wesemy dwa dalekosiężne i dwa przeciwmgielne (od osobówek) robiło tak sobie (jak pałąk był na skraju dachu to odbijały się w masce , jak odsunąłem ok 40 cm do tyłu było OK)
teraz mam na kangurze od zderzaka dwa Wesemy dalekosiężne (kwadratowe duże od tira) do tego włożone żarniki ksenonowe i jest mega nieporównywalna różnica świecą na dobre 400m tak jasno jak w dzieńpowiem tylko że naprawdę innych lamp nie potrzebuje
![]()
- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK![]()
mam wesemy na dachu i w porównaniu do Hella mojego kumpla to wesema można sobie w d.... wsadzić. A porównanie jest bardzo miarodajne bo to są identyczne auta z identycznymi bagażnikami dachowymi i razem w nocy jeździliśmykrzychooxxx pisze:za cene tego mozna kupic 5 wesemow, a mi najbardziej zalezy na tym zeby dowiedziec sie od uzytkownikow ktorzy wyprobowali wesemy czy warto w stosunku sena/jakosc.
Wiadomo ze mozna hella czy lightforce ale poki co ma byc tanio.
\ile reflektorow z zarowkami po 100w zalozmy moze swiecic razem z seryjnymi swiatlami drogowymi w zwyklym patrolu? tak zeby alternator nadazyl i jeszcze aku doladowac zdolal...
Zgadzam się z kolegą, też stosuję xenonki w halogenach dalekosiężnych i jest to bardzo fajne rozwiązanie. Warto jedynie zakupić halogeny dające na "ścianie" świato o kształcie poziomego paska, znacznie więcej oświetlają od typowo punktowych halogenów dalekosiężnych. Taką właściwość mają halogeny sprtowe typu rally oraz halogeny o gładkim szkle ale segmentowym odbłyśniku np. http://www.enatruck.pl/sklep.php?grupa=64. Wiem - kasa nie mała, ale co robić, taka propozycja.kuba500 pisze:jak chcesz po taniości i dobrze to kup dwa duże Wesemy dalekosiężne + przetwornice ksenonowe![]()
Bartek stawiam dwa moje wesmy na cztery helle bez ksenonów o flaszkę rudejEskapada pisze: mam wesemy na dachu i w porównaniu do Hella mojego kumpla to wesema można sobie w d.... wsadzić. A porównanie jest bardzo miarodajne bo to są identyczne auta z identycznymi bagażnikami dachowymi i razem w nocy jeździliśmy
przecież pisałkrzychooxxx pisze:a co masz za wesemy?
albo inaczej... jakie i co do nich wsadziles?
kuba500 pisze:jak chcesz po taniości i dobrze to kup dwa duże Wesemy dalekosiężne + przetwornice ksenonowe![]()
kuba500 pisze:miałem kiedyś na pałąku na dachu cztery Wesemy dwa dalekosiężne i dwa przeciwmgielne (od osobówek) robiło tak sobie (jak pałąk był na skraju dachu to odbijały się w masce , jak odsunąłem ok 40 cm do tyłu było OK)
teraz mam na kangurze od zderzaka dwa Wesemy dalekosiężne (kwadratowe duże od tira) do tego włożone żarniki ksenonowe i jest mega nieporównywalna różnica świecą na dobre 400m tak jasno jak w dzieńpowiem tylko że naprawdę innych lamp nie potrzebuje
![]()
- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK![]()
Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). Normalna żarówka reaguje praktycznie natychmiast, co pozwala na przykład "pomrugać" światłami. W xenonach potrzeba ok. 3s do pełnej jasności, jednak daje się z tym żyć.krzychooxxx pisze:bylem na stronie wesem ale nie znalazlem reflektorow z xenonami, moze zle szukalem ale rozgladam sie tez za innymi tak tylko pogladowo.
Jesli jakosc swiecenia faktycznie tak przewyzsza zwykly halogen to mysle ze wynajdzie sie tych pare groszy wiecej, bo to nie ma byc najtansze z najtanszych rozwiazan tylko najtansze z sensownych.\
dzieki wszystkim za udzial w temacie
Za dużoGrzechoS pisze:[
No i polecam żarniki o temperaturz światła (kolorze) 6000K
przeca pisałem o tym od razuGrzechoS pisze: Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). (...)
uja tam , też mam 6000k i jest git nawet w czasie deszczu, w drugim aucie mam fabryczne ksenony 4800k i świecą gorzej w porównaniu do chinoli 6000kklucz13 pisze: Za dużo5000K jest optymalne odpal te szustki przy lekkim przymgleniu lub w deszczu to zobaczysz a w zasadzie nic nie zobaczysz
kuba500 pisze:przeca pisałem o tym od razuGrzechoS pisze: Jest i wada xenonów, o której warto pamiętać, to czas od zapalenia do pełnej jasności (czas rozgrzania żarnika). (...)![]()
jak dziecku na tacy![]()
Kolega wybaczy, zawsze miałem problem z czytaniemkuba500 pisze:[- wada ksenony chwilę się rozgrzewają nim dają pełne światło ale jako dodatkowe oświetlenie do OR jak najbardziej OK
ależ się nie gniewamGrzechoS pisze:
Kolega wybaczy, zawsze miałem problem z czytaniem, a dodatkowo od kąd stałem się przeciętnym frumowiczem występuje u mnie jeszcze brak zrozumienia
jakoś tak 430PLN/sztukakuba500 pisze:no fajne rozwiązanie , ciekawe jak cenowo![]()
nie wiem jak tu jest.....sam się zastanawiałem nad zakupem jakichś lamp i o takich ktoś mi zeznał pozytywniekuba500 pisze:aczkolwiek sadząc po obudowie pewnie jest to jedna całość , możliwe że żarnik i przetwornica są nie wymienne, a zaletą zestawów z alle jest to że możesz kupić samą przetwornicę czy żarnik za kilkadziesiąt zł , a to się też z czasem ma prawo przepalić czy zepsuć
krzychooxxx pisze:tylko najtansze z sensownych
Mea Culpakrzychooxxx pisze:wesemy kwadratowe ktore kolega pokazal sa na zarowki H3 zatem czy to bedzie zadowalajacym rozwiazaniem czy to jakis shitt?
http://www.allegro.pl/item992419989_hid ... n_wwa.html
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości