Aluminiowy zbiornik na wodę - co by czystym być
Moderator: Marcin-Kraków
Aluminiowy zbiornik na wodę - co by czystym być
Witam, zaczynam motać zabudowę szufladową do GRa Longa i "wymarzyłem" sobie zbiornik na wodę zaraz za tylną kanapą. Ponieważ aby tę przestrzeń sensownie wykorzystać (przekrój trójkątny), chciałbym zamówić gdzieś zbiornik z aluminium o odpowiednim kształcie. Czy może ktoś z kolegów jest wstanie wskazać jakiś sensowny warsztat z woj. Mazowieckiego, który może to wykonać (no i nie weźmie zylion złotych
)?

Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Re: Aluminiowy zbiornik na wodę - co by czystym być
Ja Ci zrobie. Wal na PW. Akurat sporo rzezbie w alu 

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
GrzechoS pisze:Witam, zaczynam motać zabudowę szufladową do GRa Longa i "wymarzyłem" sobie zbiornik na wodę zaraz za tylną kanapą. Ponieważ aby tę przestrzeń sensownie wykorzystać (przekrój trójkątny), chciałbym zamówić gdzieś zbiornik z aluminium o odpowiednim kształcie. Czy może ktoś z kolegów jest wstanie wskazać jakiś sensowny warsztat z woj. Mazowieckiego, który może to wykonać (no i nie weźmie zylion złotych)?
Możesz dokładniej sprecyzować miejsce na zbiornik . Mam zabudowę i za tylnymi fotelami jest trochę miejsca też o tym myślałem . A jak masz zamiar rozwiązać napełnianie jak również pobieranie wody.?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- wojtek_kom
-
A bulgot wody nie będzie wam w środku przeszkadzał 
Prościej kanister z demobilu hamerykańskiego wyrwać - do wody właśnie. Pasuje w miejsce standardowego, mocowanie na zewnątrz - albo paliwo albo woda.

Prościej kanister z demobilu hamerykańskiego wyrwać - do wody właśnie. Pasuje w miejsce standardowego, mocowanie na zewnątrz - albo paliwo albo woda.
Nissan-y
Dzięki, odezwę się jutro.Kajen pisze:Ja Ci zrobie. Wal na PW. Akurat sporo rzezbie w alu
Kolega zawsze zaskakuje mnie ciekawymi spostrzeżeniami - dzięki za towojtek_kom pisze:A bulgot wody nie będzie wam w środku przeszkadzał

Myślę umieścić ścierwo dokładnie za kanapą, a przed ściankami szuflady. Co by nie było za prosto, nad zbiornikiem, a pod górnym blatem zabudowy (łóżkiem) myślę umieścić Hi-lifta (tego krótszego – na szerokość się mieści). Zbiornika o przekroju trapezowym, Hi-lift mocowany do górnej ścianki. Ponieważ jeżdżę z rodzinką 2+2 nie mogę znaleźć lepszego miejsca na podnośnik, dostęp szybki po otwarciu kanapy. Oczywiście ciekaw jestem Waszej opinii o takim rozwiązaniu, z pokorą przyjmę krytykę

Jak mi to nie wyjdzie to d.u.p.a. z offroadu bo małżonka ma jedno ale to zasadnicze wymaganie – łatwodostępny prysznic z ciepłą wodą, albo mam się bujać czyli oddać kasę za lift i wincha

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Prysznic powinien być raczej przenośny, bo nie wszystkie kobitki chcą się kąpać na widoku, nad czym ubolewamy oczywiście
Pojemność wystarczająca to ok. 5 l/faceta i 10l/kobitkę, wypraktykowane.
Ja mam baniak do którego wkłada się prysznic z elektryczną pompką, wodę podgrzewam na gazie, 5 min. i kąpiel gotowa
Do opłukania rączek w podróży mam taki patent
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=76202

Pojemność wystarczająca to ok. 5 l/faceta i 10l/kobitkę, wypraktykowane.
Ja mam baniak do którego wkłada się prysznic z elektryczną pompką, wodę podgrzewam na gazie, 5 min. i kąpiel gotowa

Do opłukania rączek w podróży mam taki patent

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=76202
VW T4 syncro, 2.4D, long 

Też łączę się w buluA.F. pisze:Prysznic powinien być raczej przenośny, bo nie wszystkie kobitki chcą się kąpać na widoku, nad czym ubolewamy oczywiście![]()

Tu jednak stosujemy namiot dachowy z przedsionkiem, pełny wypas jak w Hiltonie

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
a nie lepiej baniak jaki pod przyczepami tirowcy targaja? co prawda bardziej na bagaznik dachowy pasuje ale kranik ma i czasem nawet dozownik do mydla 

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
- Jaaareeek !
-
gówno prawdaA.F. pisze: Pojemność wystarczająca to ok. 5 l/faceta i 10l/kobitkę, wypraktykowane

znam przypadek, jak to pewna kobieta, w sumie żona landroverowca, w Libii, na pustyni, po około 400km
piachu, a przed kolejnymi 400 km postanowiła się wykąpać i prawie 70 litrów wody nie wystarczyło nawet
na spłukanie piany.

najpierw żona się wk.urwiła że się popsuło, potem ów landroverowiec opierdalał żonę przez kolejny
tydzień za braki w myśleniu.

wniosek:
nie każda żona dorosła żeby ją zabierać na wyjazdy.

Moja małżonka jest zahartowana w podróżach ale 15-letnia córka ......, kto ma ten wie.
I tak jestem szczęśliwy, że mojego kompresora jeszcze nie skojarzyły z jackuzzy
.
Serio to na 4 osobowa rodzinę z myciem garów, myślę o max pojemności 50l. Po zwymiarowaniu zbiornika zobaczę też ile się zmieści.
I tak jestem szczęśliwy, że mojego kompresora jeszcze nie skojarzyły z jackuzzy

Serio to na 4 osobowa rodzinę z myciem garów, myślę o max pojemności 50l. Po zwymiarowaniu zbiornika zobaczę też ile się zmieści.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Pamiętaj, by ów zewnętrzny wlew był zamykany na zamek ... by nie stać się ofiarą niesmacznego/niebezpiecznego żartu ...GrzechoS pisze: Nalewanie po otwarciu kanapy, albo za pomocą wlewu zewnętrznego zaadoptowanego z jachtów (w miarę estetyczne rozwiązanie).
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
- wojtek_kom
-
Wlew dodatkowy mieści sie pod oryginalną klapką. Wystarczy zobaczyć na mojego .. no tego "znaczek" 

Nissan-y
Serdeczne dzięki za cenne uwagi, przy wsparciu kolegi Kajena zaczynam powoli motać.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
HiGrzechoS pisze:Witam, zaczynam motać zabudowę szufladową do GRa Longa i "wymarzyłem" sobie zbiornik na wodę zaraz za tylną kanapą. Ponieważ aby tę przestrzeń sensownie wykorzystać (przekrój trójkątny), chciałbym zamówić gdzieś zbiornik z aluminium o odpowiednim kształcie. Czy może ktoś z kolegów jest wstanie wskazać jakiś sensowny warsztat z woj. Mazowieckiego, który może to wykonać (no i nie weźmie zylion złotych)?
A nie myślałeś może o czymś takim ?
http://www.allegro.pl/item1018091263_zb ... czepy.html
Czy take rozwiazanie nie styka ?
(sa tez pojemniki na wode brudna, I w różnych kształtach I rozmiarach. No I chyba lepsze niż aluminium) choć pewnie nie dobierze się nic na styk..
Vesa
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Trzeba by to gdzieś na bagażniku umieścić bo to duża skrzynka i nie bardzo jest ją gdzie schować w aucie.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Jaaareeek !
-
nawet nie taka duża, ale upierdliwe jest nalewanie (bez wyprowadzonego wlewu) jak jest w środku .
ładnie wchodzi na szerokość na bagażnik dachowy up-a do defendera.
wkręca się kranik z szybkozłączką, do tego końcówka prysznicowa na wężu i jest komfort.
wiadomo, trzeba odkręcać wlew bo się podciśnienie robi.
dużo lepsza opcja niż jakieś posrane softtanki.
ważne info: ten zbiornik nie ma całkiem płaskiego dna.
w jednym miejscu poniżej dna wystaje "studzienka" wielkości puszki z paprykarzem szczecińskim.

ładnie wchodzi na szerokość na bagażnik dachowy up-a do defendera.
wkręca się kranik z szybkozłączką, do tego końcówka prysznicowa na wężu i jest komfort.
wiadomo, trzeba odkręcać wlew bo się podciśnienie robi.
dużo lepsza opcja niż jakieś posrane softtanki.
ważne info: ten zbiornik nie ma całkiem płaskiego dna.
w jednym miejscu poniżej dna wystaje "studzienka" wielkości puszki z paprykarzem szczecińskim.

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
I dobrze byloby zeby dalo sie reke wlozyc do srodka, chcac raz na jakis czas przemyc zbiornik.piotrk_gd pisze:Pamiętaj, by ów zewnętrzny wlew był zamykany na zamek ... by nie stać się ofiarą niesmacznego/niebezpiecznego żartu ...GrzechoS pisze: Nalewanie po otwarciu kanapy, albo za pomocą wlewu zewnętrznego zaadoptowanego z jachtów (w miarę estetyczne rozwiązanie).
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Marcin-Kraków pisze:I dobrze byloby zeby dalo sie reke wlozyc do srodka, chcac raz na jakis czas przemyc zbiornik.piotrk_gd pisze:Pamiętaj, by ów zewnętrzny wlew był zamykany na zamek ... by nie stać się ofiarą niesmacznego/niebezpiecznego żartu ...GrzechoS pisze: Nalewanie po otwarciu kanapy, albo za pomocą wlewu zewnętrznego zaadoptowanego z jachtów (w miarę estetyczne rozwiązanie).
myślę że takiej potrzeby nie ma, dobra chemia załatwi sprawe, przecież nie myje się go co dzień
Czwarte serce 

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
A ja bym tam wolal miec
Nie szukasz chemi, nie kombinujesz, wsadzasz lape i myjesz. 

Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Marcin-Kraków pisze:A ja bym tam wolal miecNie szukasz chemi, nie kombinujesz, wsadzasz lape i myjesz.
Marcin albo ci ręce urosły , albo ja mam jakiegoś zeza (albo nie masz tak długich rąk ) bo mi się wydaje że ręką może i go umyjesz ale nie cały, musiałbyś mieć ręce do kostek zdeby dostały na drugi koniec zbiornika żeby go umyć

Czwarte serce 

No nie bardzo, chciałbym po maxie wykorzystać miejsce za oparciem tylnej kanapy i przed szufladami. To msi być dokładnie pod wymiar.Vesa pisze:Hi
A nie myślałeś może o czymś takim ?
http://www.allegro.pl/item1018091263_zb ... czepy.html
Czy take rozwiazanie nie styka ?
(sa tez pojemniki na wode brudna, I w różnych kształtach I rozmiarach. No I chyba lepsze niż aluminium) choć pewnie nie dobierze się nic na styk..
Co do dostępu do wewnątrz to chyba warto, trzeba gdzieś przewozic kontrabandę i środki pobudzające

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Czy macie jakiś pomysł na czujnik poziomu wody ?
Potrzebna propozycja konkretnego prostego czójnika zaadoptowanego z jakiegoś układu paliwowego.
Potrzebna propozycja konkretnego prostego czójnika zaadoptowanego z jakiegoś układu paliwowego.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
- wojtek_kom
-
PrzesadzaszGrzechoS pisze:Czy macie jakiś pomysł na czujnik poziomu wody ?

Każdy pływak z baku - jeden czujnik przekłada poziom na rezystancję, możesz podłączyć wraz ze wskaźnikiem paliwa + przełącznik, będzie wskazanie na desce

Drugi czujnik to przełącznik - rezerwa.
Nissan-y
Tak będzie tylko na tylnym panelu a nie na desce rozdzielczej no i rezerwę olewamwojtek_kom pisze: Każdy pływak z baku - jeden czujnik przekłada poziom na rezystancję, możesz podłączyć wraz ze wskaźnikiem paliwa + przełącznik, będzie wskazanie na desce![]()
Drugi czujnik to przełącznik - rezerwa.

Same topowe podzespoły, czujnik od Tiko, a wskaźnik od LDV

Wojtku, Ty mi lepiej powiedz, skąd wziąłeś ten fajny wlew bo chcę go spapugować

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi