Engel zepsuł urlop bo się popsuł

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Engel zepsuł urlop bo się popsuł

Post autor: szwendała » ndz lip 18, 2010 6:24 pm

Gdzie jest serwis który lodówkę naprawi? Silnik pracuje ale efektu chłodzenia nie ma. Zaczęło sie od zniknięcia pomiaru temperatury, myślałem że to tylko bateria i wyjechalismy a okazała się katastrofa i wróciliśmy do domu po 3 dniach :cry: Czy to znak że japończycy chca prześcignąć chińczyków w produkcji badziewia?

Piotrul

Re: Engel zepsuł urlop bo się popsuł

Post autor: Piotrul » ndz lip 18, 2010 6:32 pm

Faktycznie, chyba za duży upał był..... :)9
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » ndz lip 18, 2010 7:28 pm

Czy to oznacza, że przez lodówkę zawróciliście i zrezygnowaliście z urlopu?
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » ndz lip 18, 2010 9:11 pm

bez zimnego browara nie ma urlopu :)2 :)21

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » ndz lip 18, 2010 9:24 pm

GrzechoS pisze:Czy to oznacza, że przez lodówkę zawróciliście i zrezygnowaliście z urlopu?
:)20

No jeśli tak, to szacun, ciekawe co by było, jakby klima siadła :wink:

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » ndz lip 18, 2010 10:53 pm

Nie zrezygnowaliśmy z urlopu tylko odłożyliśmy na później. Jeździmy dla przyjemności a nie po to aby udowodnić sobie lub innym jacy z nas twardziele.Jedna z zasad hedonisty brzmi: Jak zabawa przestaje być przyjemna kończymy zabawę" A wracając do tematu, czy wiecie kto naprawia takie lodówki i robi to dobrze?Czy w ogóle naprawa ma sens czy trzeba kupić nową? Pytam poważnie bo kolega któremu popsuła się Waeco walczy z nią i warsztatami już 2 lata bez rezultatu to znaczy naprawiąją a po 2 tygodniach jest to samo

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pn lip 19, 2010 7:24 am

szwendała pisze:... bo kolega któremu popsuła się Waeco walczy z nią i warsztatami już 2 lata bez rezultatu ...
kapota, dwa lata bez urlopu
:)21

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pn lip 19, 2010 7:31 am

Tutaj masz serwis:

http://www.roega.de/index_engel.php

Na pewno Ci naprawią szybko i sprawnie, nie mniej jednak na lodówkę masz gwarancję ..........

Tak czy owak to jednostkowa sprawa. Dostarczyłem kilka sztuk firmie Mc Cain ( tej firmie od przetwórstwa ziemniaka i produkcji min. frytek ), używają ich przedstawiciele handlowi w swoich autach do przewożenia i prezentacji mrożonek - lodówki pracują non stop od kilku lat i żadnych awarii nie było
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2010 8:05 am przez Eskapada, łącznie zmieniany 1 raz.
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » pn lip 19, 2010 7:43 am

szwendała pisze:Nie zrezygnowaliśmy z urlopu tylko odłożyliśmy na później. Jeździmy dla przyjemności a nie po to aby udowodnić sobie lub innym jacy z nas twardziele.Jedna z zasad hedonisty brzmi: Jak zabawa przestaje być przyjemna kończymy zabawę" A wracając do tematu, czy wiecie kto naprawia takie lodówki i robi to dobrze?Czy w ogóle naprawa ma sens czy trzeba kupić nową? Pytam poważnie bo kolega któremu popsuła się Waeco walczy z nią i warsztatami już 2 lata bez rezultatu to znaczy naprawiąją a po 2 tygodniach jest to samo
czy hedonista jeździ terenófką ?? :roll:

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pn lip 19, 2010 8:24 am

Niestety mojej lodówce minął już 3 rok. Ale co mi po gwarancji jesli w Polsce nie ma serwisu?
Spróbuję oddać gdzieś do serwisu lodówek ale trochę się tego obawiam.
Tak hedonista jeździ terenówkami z tym że nie są to sprzęty do samobiczowania oraz zdobywania poklasku gawiedzi poprzez zrobienie dacha, boka lub wybuchu silnika.

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pn lip 19, 2010 8:42 am

Pierwsze rozmowy z serwisami sa przygnębiające. "Pewnie uciekł freon, ale jak jest instalacja nieszczelna to już tego się nie da naprawić, żeby znaleźć dziurkę to trzeba ją całą rozebrać a to się lepiej opłaca kupić nową, bo te lodówki panie to sa robione na 3 lata i potem sa do wyrzucenia"

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lip 19, 2010 8:59 am

widzisz... jakbyś od razy spytał specjalisty to uratowałbyś urlop..

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » pn lip 19, 2010 9:30 am

szwendała pisze: Tak hedonista jeździ terenówkami z tym że nie są to sprzęty do samobiczowania oraz zdobywania poklasku gawiedzi poprzez zrobienie dacha, boka lub wybuchu silnika.
a w jakimiż że to aucie terenowym znajdujesz hedonistyczne odczucia poruszania się po wertepach ??

Awatar użytkownika
mopar

Post autor: mopar » pn lip 19, 2010 9:42 am

Engel na 3 lata hmm ciekawe :)21 fajny serwis-kopnij go w dupę tego pana i ode mnie też z 2x
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pn lip 19, 2010 9:58 am

pinc6x6: w hiluxie z kabiną ekspedycyjną na wyprawach, w rubiconie w miejskiej dżungli i Grizzlym w błocie i piachu ekstremalnym.
Mopar : nie będę się znęcał nad nieudacznikami prowadzącymi serwis, których cała wiedza i umiejętności ograniczają się do wymiany bezpiecznika lub naprawy przewodu albo wtyczki. Tym bardziej że jak dotąd nie znalazłem innych więc może to są najwybitniejsi specjaliści tej branży i lepszych nie ma :(

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pn lip 19, 2010 12:02 pm

@szwendała

Eskapada dał ci link.
nie prościej naskrobać maila, a potem zapakować ładnie lodówkę i wysłać do niemiec do serwisu?
i tak ją gdzieś musisz wysłać :roll:

jak ją naprawią przed końcem wakacji, to zdążysz jeszcze na urlop pojechać.
:)21

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pn lip 19, 2010 12:32 pm

Dzięki, tak już robię. Po kilkudziesięciu telefonach dowiedziałem sie że drogi na skruty nie ma.
Obawiam się trochę wysyłki bo w transporcie też może się jej pogorszyć. Czekam na odpowiedź może się zgodzi abym przyjechał i zrobi mi to na miejscu to wpadłbym tam po drodze zwiedził Hamburg i pojechał dalej.

mazeno

Post autor: mazeno » pn lip 19, 2010 12:52 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 9:43 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pn lip 19, 2010 5:28 pm

Syria i Jordania to była ostatnia podróż gdy lodówka działała bez zarzutu mimo zapylenia ale tam takich upałów w kwietniu jak u nas w lipcu nie było. Wycofanie nastąpiło z trasy krajowej do Fromborka a lodówka poległa podczas upalnych obchodów 600 lecia bitwy pod Grunwaldem. Może w głębi agregatu była Krzyżakiem.

mazeno

Post autor: mazeno » wt lip 20, 2010 7:39 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 9:43 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » wt lip 20, 2010 2:11 pm

Nie bardzo umiem umieszczać fotki a jeśli chodzi o opisy to trudno dodać coś do wspaniałych relacji zamieszczonych już na tym forum. Wycieczka warta grzechu, łatwa terenowo bo po za Wadi Rum, doliną Eufratu i brzegami morza martwego jeżdziliśmy asfaltem i trochę szutrem.Na wielkiej arabskiej nie ma ergów i muld więc jeśli jedzie sie niezbyt szybko to nie ma trudności. Zrezygnowaliśmy po kilkudziesięciu kilometrach z jazdy czarną pustynią bazaltową wzdłuż granicy z Irakiem bo działała na nas przygnębiajaco. Co do dyskusji na temat przekraczania granic to przychylałbym się do opinii Czobiego aby być twardym, bo naciągactwo jest ordynarne i paskudne a co gorsze pomagaja inni przekraczający bo poganiają i nie pozwalaja dyskutować. Mimo że są wielkie tablice z informacjami o stawkach i zachęcajace do składania skarg w przypadku nieprawidłowości to trudno to realizować gdy zza pleców kolejni klienci wrzucają paszporty czy dokumenty z banknotami i urzednik ich załatwia a my czekamy nie wiadomo ile.
Na początku się z tym godziłem bo nie chciałem być hamulcowym grupy ale potem zrealizowałem 2 pomysły dzięki którym na granicę przyjechałem ostatni wyjechałem pierwszy i zapłaciłem tylko tyle ile było napisane na tablicy a nawet raz bez opłaty paliwowej. Jak się uporam z lodówka to to opiszę

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt lip 30, 2010 1:00 pm

szwendała pisze:Nie zrezygnowaliśmy z urlopu tylko odłożyliśmy na później. Jeździmy dla przyjemności a nie po to aby udowodnić sobie lub innym jacy z nas twardziele.
Chcesz powiedzieć że wyjazd bez lodówki to udowodnienie trwadzielstwa ? :)21 :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

szwendała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwendała » pt lip 30, 2010 10:16 pm

Dla mnie trochę tak zgodzi się ze mną każdy kto próbował wypić piwo które ma 30 stopni C.
Ale wracając do lodówki, to Engel mnie rozczarował. Nie znalazłem serwisu w Polsce, Szwab nawet nie odpowiedział na list, kilkanaście warsztatów nie chciało się zająć sprawą. Trafiłem do Petemaru, lodówkę niechętnie przyjęli ale naprawili. Okazało się że skorodowane rurki wypuściły czynnik chłodzący w 2 miejscach. Przyczyną były osadzający się na nich pył piaskowy i kryształki soli. wynika z tego że ten mercedes i czołg( jak twierdził sprzedawca) wśród lodówek wyprawowych nie lubi tego co w czasie wycieczek sprawia nam szczególną przyjemność czyli jazda po plaży, noclegi na brzegu morza a wieczornej morskiej bryzy po dniu na piachach w szczególności. Lodówka ma 4 lata ale pracy nie więcej jak 9 miesięcy. Naprawa kosztowała prawie 500 PLN i wcale nie mam pewności że się znowu nie sypnie. Na wszelki wypadek kupiłem Waeco która kosztuje połowę ceny Engela i będę testował i porównywał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”