Gdzie kupić tzw. kotwe lub świder?
Moderator: Marcin-Kraków
Gdzie kupić tzw. kotwe lub świder?
Witam,
Potrzebuję do swojego samochodu tak zwany kotwę.
Jest to coś wyglądem przypominającego świder. Owy sprzęt umieszcza się na głębokości około metra w ziemi po czym specjalny mechanizm powoduje rozepchanie się w glebie, dzięki czemu trzyma się to tam bardzo solidnie i jest w stanie uciągnąć kilka ton. Do tak przygotowanej kotwy podpinam wyciągarkę i wyjeżdżam z największego błota.
Potrzebuję tego gdyż bardzo często poruszam się w terenie w którym nie ma żadnych drzew i w momencie zakopania się, taka kotwa to jedyny sposób na szybkie wyciągnięcie się z błotka.
I tu zwracam się do Was drodzy użytkownicy. Gdzie mogę takie coś kupić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
sz3kla.
Potrzebuję do swojego samochodu tak zwany kotwę.
Jest to coś wyglądem przypominającego świder. Owy sprzęt umieszcza się na głębokości około metra w ziemi po czym specjalny mechanizm powoduje rozepchanie się w glebie, dzięki czemu trzyma się to tam bardzo solidnie i jest w stanie uciągnąć kilka ton. Do tak przygotowanej kotwy podpinam wyciągarkę i wyjeżdżam z największego błota.
Potrzebuję tego gdyż bardzo często poruszam się w terenie w którym nie ma żadnych drzew i w momencie zakopania się, taka kotwa to jedyny sposób na szybkie wyciągnięcie się z błotka.
I tu zwracam się do Was drodzy użytkownicy. Gdzie mogę takie coś kupić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
sz3kla.
Ostatnio zmieniony śr lis 03, 2010 3:03 am przez sz3kla, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Gdzie kupić tzw. kotwe?
No dobrze. A czy wiesz na ile to skuteczne jest?
To o czym pisałem, teoretycznie powinno być znacznie lepsze gdyż wchodzi w ziemię pod kątem prostym na dość dużą głębokość.
Szczerze powiedzawszy jakoś nie wyobrażam sobie takiej kotwicy jako punktu zaczepu przy wyciągnięciu auta z błota.
To o czym pisałem, teoretycznie powinno być znacznie lepsze gdyż wchodzi w ziemię pod kątem prostym na dość dużą głębokość.
Szczerze powiedzawszy jakoś nie wyobrażam sobie takiej kotwicy jako punktu zaczepu przy wyciągnięciu auta z błota.
jest skuteczne, ale nie aż tak jak się rozpisują, dziadostwo lubi wychodzić na powierzchnię,
tym bardziej jak ciężkie auto i dobrze wklejone, ale - mi pomogło, jak wszystkie inne możliwości wyczerpałem prócz telefonu do przyjaciela - akurat nie było zasięgu...
widziałem też kolejny wymysł- świdry - nie widziałem w akcji na żywo, ale na moje to może być jeszcze większy niewypał
tym bardziej jak ciężkie auto i dobrze wklejone, ale - mi pomogło, jak wszystkie inne możliwości wyczerpałem prócz telefonu do przyjaciela - akurat nie było zasięgu...

widziałem też kolejny wymysł- świdry - nie widziałem w akcji na żywo, ale na moje to może być jeszcze większy niewypał

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
A mi właśnie o taki jakgdyby "świder" chodzi. Czy kolega wie może gdzie coś takiego można nabyć?
a ile by to miało ważyć ? i jak byś to po akcji wyciągał z ziemi ? pytam z czystej ciekawości bo jakoś tego nie widzę.. 

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
Ale co? Kotwica czy świder?a ile by to miało ważyć ?
Powiem tak, jest to dla mnie bez znaczenia. Może ważyć i pięćdziesiąt kilo i zajmować cały bagażnik, byleby to skuteczne było.
A jak wyciągnąć? W sumie narazie o tym nie myśle, byleby skuteczne było.
To jak to wyciągnąć, to akurat niewielki problem w porównaniu do tego, jak wyciągnąć auto ważące kilka ton.

Podkopać sapereczką i wraca do bagażnika.

jeśli świder to można by go po całej akcji poprostu wykręcić i tyle
tylko odpowiednia duża rączka musi być

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
No tak.
Teraz pytanie, gdzie taki świder mogę kupić?
Teraz pytanie, gdzie taki świder mogę kupić?
po co ci kotwa czy swider
jak wkleisz gdzies to kolo zakop 

Ja nie po to założyłem ten temat by czytać wypowiedzi typu "po co". Szukam i tyle. Ot co.
jasniej przekaz o co ci chodzi to nie bedziesz czytal takich pytan. chyba 

po co wykręcać - jeżeli jeździ w te same miejsca to niech zostawi - będzie na następny raz, jak chwyty we wspinaczceporeb pisze:jeśli świder to można by go po całej akcji poprostu wykręcić i tyle

... a może ktoś rozpieprzy o to oponę i będzie wesoło....
nie no - chyba przesadziłem

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
no to wkopane kolo opony o nie nie rozwaliokino pisze:po co wykręcać - jeżeli jeździ w te same miejsca to niech zostawi - będzie na następny raz, jak chwyty we wspinaczceporeb pisze:jeśli świder to można by go po całej akcji poprostu wykręcić i tyle
tylko odpowiednia duża rączka musi byća może przyda sie komuś innemu
... a może ktoś rozpieprzy o to oponę i będzie wesoło....
nie no - chyba przesadziłemcofam o tych rozpieprzonych oponach
Jak już pozakopuje komplet 33 calowych emteków, to niech napisze gdzie są...
Pojadę, żeby sobie nikt koła nie rozwalił...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
roman, roman, roman, ochhhhhhhh roooo - maaaan 

Może wrócimy do tematu?
A o co mi chodzi? Napisałem już w swoim poście. Gdybym wiedział jak ten świder dokładniej wygląda to opisałbym dokładniej.
Wiem tylko powierzchownie jak wygląda, że jest skuteczny oraz że podobno tylko jeden gość w polsce coś takiego wytwarza.
A o co mi chodzi? Napisałem już w swoim poście. Gdybym wiedział jak ten świder dokładniej wygląda to opisałbym dokładniej.
Wiem tylko powierzchownie jak wygląda, że jest skuteczny oraz że podobno tylko jeden gość w polsce coś takiego wytwarza.
a do czego do malucha??
Nie wiem czy o to ci chodzi, ale znalezienie nie było trudne:
http://testwebapi.pl/item1232382521_wyc ... lucja.html
Lecz jak to się sprawuje?, to już ci nie powiem
http://testwebapi.pl/item1232382521_wyc ... lucja.html
Lecz jak to się sprawuje?, to już ci nie powiem
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Sam byłbym zainteresowany tematem bo 95% moich wtop jest na łąkach i do najbliższego drzewa miewam nawet 500m...
Jak coś znajdziesz, przetestujesz daj znać, ja już myślałem nawet o porządnym kontowniku/ceowniku + młot wbijam to z metr lub więcej w glebę i hebel, potem hi liftem wyciągam.
A i jeszcze dodam że przeważnie jestem na jedno auto więc to też jest dużym problemem.
Jak coś znajdziesz, przetestujesz daj znać, ja już myślałem nawet o porządnym kontowniku/ceowniku + młot wbijam to z metr lub więcej w glebę i hebel, potem hi liftem wyciągam.
A i jeszcze dodam że przeważnie jestem na jedno auto więc to też jest dużym problemem.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Tu link do sklepu na alledrogo (bo aukacja zniknie i za pół roku nie będzie wiadomo what's up:
http://allegro.pl/show_shop.php?shop_id=2540555
Od razu zaznaczam, że nie wiem jak robi. Widziałem tylko na oczy i macałem. Składa się ze świdra, doczepianej do niego "łopatki" która ma zabezpieczyć przed położeniem tego bokiem oraz "rączki" (czyli kawału żelastwa dającego "ramię siły" którym można to wkręcać/wykręcać). Jeśli toto się nie połamie / nie pognie to ma szansę robić lepiej niż kotwica (kotwic używałem w żeglarstwie i mam zbyt duże wątpliwości co do szans, że kotwica zostanie w miejscu a wklejony samochód wyjedzie)
pzdr
\Seb
http://allegro.pl/show_shop.php?shop_id=2540555
Od razu zaznaczam, że nie wiem jak robi. Widziałem tylko na oczy i macałem. Składa się ze świdra, doczepianej do niego "łopatki" która ma zabezpieczyć przed położeniem tego bokiem oraz "rączki" (czyli kawału żelastwa dającego "ramię siły" którym można to wkręcać/wykręcać). Jeśli toto się nie połamie / nie pognie to ma szansę robić lepiej niż kotwica (kotwic używałem w żeglarstwie i mam zbyt duże wątpliwości co do szans, że kotwica zostanie w miejscu a wklejony samochód wyjedzie)
pzdr
\Seb
jak widać na zdjęciach ma zastosowanie do przeciągania bulwarówki na parkingu
wyciągarka wtopionego auta potrafi wyrywać solidne drzewa
a taki pręcik wkręcony w miękkie podłoże lub piasku to moja suka wyrywa 

no z tą koparką go poniosło 

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
nieDragunov pisze:no z tą koparką go poniosło

Otóż to. Ja podobnie, troszkę żeglowałem i tak samo wątpie by taka kotwica pozwoliła wyciągnąć kilkutonową terenówkę.Jeśli toto się nie połamie / nie pognie to ma szansę robić lepiej niż kotwica
Taki świder natomiast, dokładnie tak jak napisałeś, jeśli jest z solidnego stopu wykonany ma szansę powodzenia. W końcu to 70cm pręta w ziemi (dopytywałem o długość). Średnicy ma 60mm.