zaczep do wyszarpywania

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
grzesiek81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zaczep do wyszarpywania

Post autor: grzesiek81 » wt gru 07, 2010 9:56 am

chcę zrobić zaczepy do wyszarpywania samochodu zrobić to wiem jak ale nie wiem jak zamontować czy wystarczy do zderzaka czy trzeba do ramy mam pajero II . z tyłu jest ucho na środku zderzaka wygląda solidnie jest na czterech śrubach przykręcone czy wystarczy czy też zrobić nowe
pajero long gen.II mt nexen 31/10.50
gaz 69 zmotaniec

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Re: zaczep do wyszarpywania

Post autor: Marcin-Kraków » wt gru 07, 2010 7:27 pm

Tylko do ramy. I to takiej co nie jest sitem z rdzy
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
grzesiek81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesiek81 » wt gru 07, 2010 8:41 pm

a jak go zamontować ?
w miejsce seryjnego zaczepu.Od spodu w ramę przykręcić i obspawać.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Vetu2z9CIn tu wygląda jak by było przykręcone do zdeżaka
gaz 69 zmotaniec

Awatar użytkownika
Plush

Post autor: Plush » śr gru 08, 2010 9:34 am

ale na tym zdjęciu jest porządny stalowy zderzak więc nie ma co porównywać do oryginału, pozatym nie wiesz co znajduje się pod zderzakiem
Pozdrawiam
Plush
GG: 12108
Vitara '91 1,6B Fedima 31/10.5/15

Awatar użytkownika
Kolega Gajowy

Post autor: Kolega Gajowy » śr gru 08, 2010 11:04 am

chcę zrobić zaczepy do wyszarpywania samochodu
Do wyszarpywania jest tasma kinetyczna a ona ma w sobie tyle energi, ze tylko hak przymocowany do ramy
to wytrzyma :)
z tyłu jest ucho na środku zderzaka wygląda solidnie jest na czterech śrubach przykręcone czy wystarczy czy też zrobić nowe
Zrob nowe -to cos na czterech srubach jest dobre do przyciagania drzewa na ognisko do obozu :lol:
Dobrym rozwiazaniem moze byc hak do przyczepy ale pod warunkiem, ze mozesz odkrecic kulke. Nigdy nie zaczepiaj liny na kulce, kinetyk, ktory sie zesliznie moze zabic !! :evil:

Obrazek

Albo zamien hak do przyczepy na hak ratowniczy :P

Obrazek

Awatar użytkownika
grzesiek81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesiek81 » śr gru 08, 2010 12:38 pm

a może jakieś foty z przodu . wytnę z kawałka stali o grubości 10 mm chyba wystarczy zrobię otwory w zderzaku żeby tylko uszy wystawały
gaz 69 zmotaniec

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » śr gru 08, 2010 2:46 pm

zderzak seryjny jest za słaby żeby do niego spawać ucho. jeśli nie masz mocnego zderzaka z minimu 3 mm blachy dospawaj (a nie dosmarkaj) ucho lub uchwyt do ramy. Ucho z pręta minimum fi 10, płaskownik również 10. Sprawdź dokładnie czy końcówka ramy do której spawasz nie jest skorodowana (gumówka ze szczotką drucianą lub tarcza ścierna). Jeśli spawasz do zderzaka uchwyt od spodu musi być mocno obspawany tak żeby w przypadku pęknięcia spawu nie wyskoczył przez otwór ze zderzaka. Najlepiej uchwyt zespawać z podstawą a następnie włożyć od spodu przez otwór w zderzaku i ponownie zespawać ze zderzakiem. ale takie działanie da efekt w postaci gięcia się zderzaka po paru ostrych szarpnięciach i i tak będziesz musiał dospawać się do czegoś porządniejszego.
Nie zlecaj tego jakiemuś fachowcowi ze spawarką na 220v bez Twojego nadzoru bo odpowiedzialność za ewentualne szkody spadnie na Ciebie
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
grzesiek81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesiek81 » śr gru 08, 2010 3:34 pm

dzięki za wszystkie odpowiedzi rozwiały moje wątpliwości jak coś zmontuje to wrzucę foty
gaz 69 zmotaniec

Awatar użytkownika
Kolega Gajowy

Post autor: Kolega Gajowy » czw gru 09, 2010 10:00 am

a może jakieś foty z przodu . wytnę z kawałka stali o grubości 10 mm chyba wystarczy zrobię otwory w zderzaku żeby tylko uszy wystawały
To mojego syna- pare miesiecy temu skonczyl 18 lat :-? i odrazu polecial i kupil to cos :o
Zderzak jest aluminiowy ale swoje robi widzialem jak robil za spycharke :P
Hak jest pod spodem z lewej

Obrazek

A to z bliska

Obrazek

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » czw gru 09, 2010 10:14 am

wytrzymałość wydaje mi się wątpliwa, nie mówiąc juz o tym ze moga być trudności z zaczepieniem liny w przypadku gdy auto zaryje przodem w syf siegający wyżej zderzaka.
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD

Awatar użytkownika
Kolega Gajowy

Post autor: Kolega Gajowy » czw gru 09, 2010 11:52 am

wytrzymałość wydaje mi się wątpliwa, nie mówiąc juz o tym ze moga być trudności z zaczepieniem liny w przypadku gdy auto zaryje przodem w syf siegający wyżej zderzaka.

3x M12 sruby w ramie - na tym sie da czolg powiesic :lol: a do tego to fabryczne mocowanie przeznaczone do wyszarpywania.
Jesli chodzi o trudnosci z zaczepianiem liny to tu masz troche racji, czasami trzeba sie ubrudzic :oops:
czasami bardzo ale to czesc naszego hobby :P a hak na ramie jest bezpieczniejszy niz na zderzaku
To zdiecia mojego poprzedniego 4x4 ten sam system tez fabryczny :)2 Tak sie dzieje jak sie nie zmieni opon :oops:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » czw gru 09, 2010 11:59 am

Kolega Gajowy pisze:

3x M12 sruby w ramie - na tym sie da czolg powiesic :lol: a do tego to fabryczne mocowanie przeznaczone do wyszarpywania.
Jesli chodzi o trudnosci z zaczepianiem liny to tu masz troche racji, czasami trzeba sie ubrudzic :oops:
czasami bardzo ale to czesc naszego hobby :P a hak na ramie jest bezpieczniejszy niz na zderzaku
To zdiecia mojego poprzedniego 4x4 ten sam system tez fabryczny :)2 Tak sie dzieje jak sie nie zmieni opon :oops:

Obrazek

Obrazek

Ja widziałem kiedyś w Sopocie jak oryginalny zaczep z patrola przy wyrywaniu kinetykiem nie wytrzymał... Całe szczęści ze uderzył tylny bort gazika a nie w głowe kierowcy, sądząc po zniszczenia bortu identyfikacja kierowcy po takim uderzeniu w głowe mogłaby być dosyć trudna. Tyle na temat " fabrycznych mocowań" nie wykluczone ze tam przyczyną była np przegniła konstrukcja do ktorej zaczep był przykręcony, tego nie wiem.

Awatar użytkownika
Kolega Gajowy

Post autor: Kolega Gajowy » czw gru 09, 2010 12:22 pm

Ja widziałem kiedyś w Sopocie jak oryginalny zaczep z patrola przy wyrywaniu kinetykiem nie wytrzymał...
Yep I masz racje tasma kinetyczna moze byc niebezpieczna :cry: zwlaszcza jak ciagnie za soba kawal wyrwanej stali :)9

Awatar użytkownika
grzesiek81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesiek81 » czw gru 09, 2010 1:21 pm

takie zaczepy jak są w tym patrolu to ja mam seryjne
gaz 69 zmotaniec

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » czw gru 09, 2010 1:28 pm

Teraz sie tylko trzeba zastanowic czy konstruktor projektując samochód i uwzgledniając w nim zaczepy holownicze przewidział sposób w jaki niektórzy z nas beda te samochody uzytkować... moim zdaniem nie.

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » pt gru 10, 2010 11:42 am

Obok tego oryginalnego haka masz, standardowe kolucho na ramie. Na kazym rogu ramy takie samo, zreszta. Kup sobie szekle i jego uzywaj. Wytrzymuje znacznie wiecej niz hak. Sprawdzone wielokrotnie.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”