zaczep do wyszarpywania
Moderator: Marcin-Kraków
- grzesiek81
- jestem tu nowy...
zaczep do wyszarpywania
chcę zrobić zaczepy do wyszarpywania samochodu zrobić to wiem jak ale nie wiem jak zamontować czy wystarczy do zderzaka czy trzeba do ramy mam pajero II . z tyłu jest ucho na środku zderzaka wygląda solidnie jest na czterech śrubach przykręcone czy wystarczy czy też zrobić nowe
pajero long gen.II mt nexen 31/10.50
gaz 69 zmotaniec
gaz 69 zmotaniec
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Re: zaczep do wyszarpywania
Tylko do ramy. I to takiej co nie jest sitem z rdzy
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- grzesiek81
- jestem tu nowy...
a jak go zamontować ?
w miejsce seryjnego zaczepu.Od spodu w ramę przykręcić i obspawać.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Vetu2z9CIn tu wygląda jak by było przykręcone do zdeżaka
w miejsce seryjnego zaczepu.Od spodu w ramę przykręcić i obspawać.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Vetu2z9CIn tu wygląda jak by było przykręcone do zdeżaka
gaz 69 zmotaniec
gaz 69 zmotaniec
ale na tym zdjęciu jest porządny stalowy zderzak więc nie ma co porównywać do oryginału, pozatym nie wiesz co znajduje się pod zderzakiem
Pozdrawiam
Plush
GG: 12108
Vitara '91 1,6B Fedima 31/10.5/15
Plush
GG: 12108
Vitara '91 1,6B Fedima 31/10.5/15
- Kolega Gajowy
-
Do wyszarpywania jest tasma kinetyczna a ona ma w sobie tyle energi, ze tylko hak przymocowany do ramychcę zrobić zaczepy do wyszarpywania samochodu
to wytrzyma

Zrob nowe -to cos na czterech srubach jest dobre do przyciagania drzewa na ognisko do obozuz tyłu jest ucho na środku zderzaka wygląda solidnie jest na czterech śrubach przykręcone czy wystarczy czy też zrobić nowe

Dobrym rozwiazaniem moze byc hak do przyczepy ale pod warunkiem, ze mozesz odkrecic kulke. Nigdy nie zaczepiaj liny na kulce, kinetyk, ktory sie zesliznie moze zabic

Albo zamien hak do przyczepy na hak ratowniczy

- grzesiek81
- jestem tu nowy...
a może jakieś foty z przodu . wytnę z kawałka stali o grubości 10 mm chyba wystarczy zrobię otwory w zderzaku żeby tylko uszy wystawały
gaz 69 zmotaniec
gaz 69 zmotaniec
- tkocy20
zderzak seryjny jest za słaby żeby do niego spawać ucho. jeśli nie masz mocnego zderzaka z minimu 3 mm blachy dospawaj (a nie dosmarkaj) ucho lub uchwyt do ramy. Ucho z pręta minimum fi 10, płaskownik również 10. Sprawdź dokładnie czy końcówka ramy do której spawasz nie jest skorodowana (gumówka ze szczotką drucianą lub tarcza ścierna). Jeśli spawasz do zderzaka uchwyt od spodu musi być mocno obspawany tak żeby w przypadku pęknięcia spawu nie wyskoczył przez otwór ze zderzaka. Najlepiej uchwyt zespawać z podstawą a następnie włożyć od spodu przez otwór w zderzaku i ponownie zespawać ze zderzakiem. ale takie działanie da efekt w postaci gięcia się zderzaka po paru ostrych szarpnięciach i i tak będziesz musiał dospawać się do czegoś porządniejszego.
Nie zlecaj tego jakiemuś fachowcowi ze spawarką na 220v bez Twojego nadzoru bo odpowiedzialność za ewentualne szkody spadnie na Ciebie
Nie zlecaj tego jakiemuś fachowcowi ze spawarką na 220v bez Twojego nadzoru bo odpowiedzialność za ewentualne szkody spadnie na Ciebie
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
- grzesiek81
- jestem tu nowy...
dzięki za wszystkie odpowiedzi rozwiały moje wątpliwości jak coś zmontuje to wrzucę foty
gaz 69 zmotaniec
gaz 69 zmotaniec
- Kolega Gajowy
-
To mojego syna- pare miesiecy temu skonczyl 18 lata może jakieś foty z przodu . wytnę z kawałka stali o grubości 10 mm chyba wystarczy zrobię otwory w zderzaku żeby tylko uszy wystawały

Zderzak jest aluminiowy ale swoje robi widzialem jak robil za spycharke

Hak jest pod spodem z lewej

A to z bliska

wytrzymałość wydaje mi się wątpliwa, nie mówiąc juz o tym ze moga być trudności z zaczepieniem liny w przypadku gdy auto zaryje przodem w syf siegający wyżej zderzaka.
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
- Kolega Gajowy
-
wytrzymałość wydaje mi się wątpliwa, nie mówiąc juz o tym ze moga być trudności z zaczepieniem liny w przypadku gdy auto zaryje przodem w syf siegający wyżej zderzaka.
3x M12 sruby w ramie - na tym sie da czolg powiesic

Jesli chodzi o trudnosci z zaczepianiem liny to tu masz troche racji, czasami trzeba sie ubrudzic

czasami bardzo ale to czesc naszego hobby

To zdiecia mojego poprzedniego 4x4 ten sam system tez fabryczny

Kolega Gajowy pisze:wytrzymałość wydaje mi się wątpliwa, nie mówiąc juz o tym ze moga być trudności z zaczepieniem liny w przypadku gdy auto zaryje przodem w syf siegający wyżej zderzaka.
3x M12 sruby w ramie - na tym sie da czolg powiesica do tego to fabryczne mocowanie przeznaczone do wyszarpywania.
Jesli chodzi o trudnosci z zaczepianiem liny to tu masz troche racji, czasami trzeba sie ubrudzic![]()
czasami bardzo ale to czesc naszego hobbya hak na ramie jest bezpieczniejszy niz na zderzaku
To zdiecia mojego poprzedniego 4x4 ten sam system tez fabrycznyTak sie dzieje jak sie nie zmieni opon
![]()
Ja widziałem kiedyś w Sopocie jak oryginalny zaczep z patrola przy wyrywaniu kinetykiem nie wytrzymał... Całe szczęści ze uderzył tylny bort gazika a nie w głowe kierowcy, sądząc po zniszczenia bortu identyfikacja kierowcy po takim uderzeniu w głowe mogłaby być dosyć trudna. Tyle na temat " fabrycznych mocowań" nie wykluczone ze tam przyczyną była np przegniła konstrukcja do ktorej zaczep był przykręcony, tego nie wiem.
- Kolega Gajowy
-
Yep I masz racje tasma kinetyczna moze byc niebezpiecznaJa widziałem kiedyś w Sopocie jak oryginalny zaczep z patrola przy wyrywaniu kinetykiem nie wytrzymał...

- grzesiek81
- jestem tu nowy...
takie zaczepy jak są w tym patrolu to ja mam seryjne
gaz 69 zmotaniec
gaz 69 zmotaniec
Teraz sie tylko trzeba zastanowic czy konstruktor projektując samochód i uwzgledniając w nim zaczepy holownicze przewidział sposób w jaki niektórzy z nas beda te samochody uzytkować... moim zdaniem nie.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Obok tego oryginalnego haka masz, standardowe kolucho na ramie. Na kazym rogu ramy takie samo, zreszta. Kup sobie szekle i jego uzywaj. Wytrzymuje znacznie wiecej niz hak. Sprawdzone wielokrotnie.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania