Zbiornik sprężonego powietrza- zakup czy budowa?
Moderator: Marcin-Kraków
Zbiornik sprężonego powietrza- zakup czy budowa?
No właśnie- czy ktoś przerabiał temat samodzielnej budowy? Można bez problemu nabyć gotowy zestaw VIAIR, ale interes jest dość drogi, szczególnie że posiadam już kompresor MORE który chciałbym wykorzystać. Czy będzie problem z podłaczeniem do zbiornika VIAIR? Czy w ogóle opłaca się je kupować czy też jest jakaś firma w Polsce która produkuje tego typu art. w przystępniejszych cena? Najlepiej mająca też w ofercie presostaty i cała resztę... Jak patrze po cenach przewodów i regulatorów mam wrazenie że różnica pomiędzy Allegro a VIAIR jest x5...
Układ ma służyć przede wszystkim do sterowania twardością zawieszenia (rancho MyRide sucks!), pompowania kół oraz perspektywicznie do blokad.
Układ ma służyć przede wszystkim do sterowania twardością zawieszenia (rancho MyRide sucks!), pompowania kół oraz perspektywicznie do blokad.
Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
- xlorgex
- jestem tu nowy...
Re: Zbiornik sprężonego powietrza- zakup czy budowa?
A jaki duży chcesz ten zbiornik??
disco 200, 235/85/16 kumhoKL71, +2" britpart-procomp
jeep zj 31/10.5/15 fulda track MT +2"
Takie coś wydaje mi się najrosądniejsze: KLIK
- Maximus1313
-
- Kontaktowanie:
Przy takiej cenie nie masz co kombinować z produkcją.
Nie sądzę aby ktoś się fatygował zrobić coś takiego taniej, a na pewno cena nie będzie dużo niższa.
Tu masz towar dobrej jakości, z gwarancją itd.
Nie sądzę aby ktoś się fatygował zrobić coś takiego taniej, a na pewno cena nie będzie dużo niższa.
Tu masz towar dobrej jakości, z gwarancją itd.
Taki zbiornik wyrwałem ze złomu ostatnio w idealnym stanie(bez żadnej korozji) za 2 dychy 
wspawanie nakrętek/gwintów chyba nie powinno stanowić problemu.
Także jak kto woli

Także jak kto woli

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
byle gaśnicę można przystosować - można zrobić ten zbiornik na zylion tanich, lub jeszcze tańszych sposobów. No ale jak ktoś ma kasę i ochotę na gwarancję(ciekawe na czym ma ona polegaćgruszek pisze:Taki zbiornik wyrwałem ze złomu ostatnio w idealnym stanie(bez żadnej korozji) za 2 dychy
Także jak kto woli

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
I to jest pomysł za 100 punktów 

- xlorgex
- jestem tu nowy...
Proponuję przejść się do najbliższego sklepu instalacyjnego i zapytać o to:
http://allegro.pl/naczynie-przeponowe-c ... 92446.html
http://allegro.pl/naczynie-do-co-er-8-l ... 17572.html
Tanie, dobre i gotowe.
http://allegro.pl/naczynie-przeponowe-c ... 92446.html
http://allegro.pl/naczynie-do-co-er-8-l ... 17572.html
Tanie, dobre i gotowe.
Ostatnio zmieniony czw mar 31, 2011 2:54 pm przez xlorgex, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaśnica w sumie też jest praktycznie gotowa a ma troche bardziej foremny kształt jesli chodzi o montaz w aucie.
- xlorgex
- jestem tu nowy...
Masz rację- nie zaszkodzi jednak zapytać- zbiorniki przeponowe mają różne kształty.Templar pisze:Gaśnica w sumie też jest praktycznie gotowa a ma troche bardziej foremny kształt jesli chodzi o montaz w aucie.
Możesz też zrobić taki zbiornik z kawałka rury i 2 zaślepek (spawanych), które też kupisz w każdym sklepie instalacyjnym.
Na chwile obecną w mojej okolicy namierzyłem zakład regeneracji gaśnic i dwa złomowiska:) Z tego co przeczytałem na tabliczce znamionowej na gasnicy 6kg, wytrzymje 16 bar więc aż za dużo
Jak coś się urodzi to opisze.

- xlorgex
- jestem tu nowy...
To na pewno coś znajdzieszTemplar pisze:mojej okolicy namierzyłem zakład regeneracji gaśnic i dwa złomowiska:)

- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
możesz jeszcze celować w butle lpg - po 1 zł za kg na złomieTemplar pisze:Na chwile obecną w mojej okolicy namierzyłem zakład regeneracji gaśnic i dwa złomowiska:) Z tego co przeczytałem na tabliczce znamionowej na gasnicy 6kg, wytrzymje 16 bar więc aż za dużoJak coś się urodzi to opisze.
Piotr
Można też poszukać u hien na allegro zbiornika od RR P38 najlepiej anglika, bo tych jest dużo.
Ma chyba z 10 litrów, układ trzyma w tym samochodzie fabrycznie około 10bar, zbiornik wytrzymuje chyba z 18.

Ma chyba z 10 litrów, układ trzyma w tym samochodzie fabrycznie około 10bar, zbiornik wytrzymuje chyba z 18.

I jak prace ,do przodu? 

Utkneły w miejscu... Jest kompresor i butla ~10l po freonie, ale brak kasy na reszte gratów... 

Witam!
Mam pytanie, jakie graty oprócz zbiornika i kompresora są potrzebne do złożenia tego w całość?
Mam kompresor 90l/min i chciałbym do niego dołożyć zbiornik z układem który będzie go automatycznie dopompowywał i kontrolował ciśnienie.
Mam pytanie, jakie graty oprócz zbiornika i kompresora są potrzebne do złożenia tego w całość?
Mam kompresor 90l/min i chciałbym do niego dołożyć zbiornik z układem który będzie go automatycznie dopompowywał i kontrolował ciśnienie.
Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

Samurai SJ 413 - Historia...
Wyłącznik ciśnieniowy, przekaźnik, rurki PU, złączki, a butla to wystarczy kilka l, większa tylko przeszkadza. Dlaczego? bo podczas postoju nieszczelności w układzie (a takie z reguły są) ją opróżnią a potem na początku jazdy sprężarka terkocze i terkocze żeby to nabić 

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...