Polak potrafi:D
Moderator: moralez
Nissan Patrol Gr Evo

ciekawy jestem ile im ta podroz zajela 

XJ 2.1 TD, 1991 rok, Seria, BFG AT 30"
Lubelskie Forum www.graty4x4.fora.pl
Lubelskie Forum www.graty4x4.fora.pl
- Balkandriver
- Kontaktowanie:

Bo to jest dokładnie tak; - że obecnie niektórzy "podróżnicy" uważają ,że cudu dokonali autem 4x4 o mocy min 200KM z klimą, z GPS-em , oczywiście z lodówką 12V, telewizorem, monitorem w zagłówkach, komórką przy dupie, CB , i jeszcze innych bajerach - osiągając południe Chorwacji "przedzierając" się przez Bośnię

A gdyby ich odciąć od tych bzdetów, to nie wyobrażają sobie egzystencji poza swoimi czterema ścianami, gdzie żyją na co dzień.
Ja nie chcę nikogo obrazić, ani nie neguję zdobyczy cywilizacyjnych, ale ogólne ogłupienie i wstecznictwo jest zastraszające.
I wielu "bohaterom" , gdy zaniknie prąd (a trzeba te urządzenia ładować) - nie będzie dane znaleźć Gwiazdy Polarnej, umrą, bo w aucie jest + 45`C, itd. itp.
I to dotyczy niestety dnia codziennego.
Mnie nazywają dziwnym , bo olewam klimę w upałach , bo moje córki wytrzymują 18to-godzinną podróż w Bałkanach, bo czniam na GPS i potrafię odnaleźć się w jakichś dziwnych miejscach.
I to dotyczy również innych swer życia codziennego.
Większość speców od czegokolwiek musi mieć zaplecze techniczne (choć nie umie z niego korzystać), by udawało, że może wszystko.
Smutne to
BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.
Aleś pojechal 
No to ja wychodze na pół-troglodyte, bo:
- auto celowo kupilem bez klimy - zeby mniej bylo do zepsucia (chociaz troche zalowalem tego ostatniego lata
)
- zaraz po zakupie wywalilem ze srodka wszystkie tapicerki i inne zbedne elementy - zeby bardziej "czuc" auto - ale nie czuc gnijacych wykladzin
- a jak sie w nocy zgubilem w okolicach Skarzyska, to kierunku do trasy E7 szukalem wg... Gwiazdy Polarnej!
PS.
... i kupilem nawigacje

No to ja wychodze na pół-troglodyte, bo:
- auto celowo kupilem bez klimy - zeby mniej bylo do zepsucia (chociaz troche zalowalem tego ostatniego lata

- zaraz po zakupie wywalilem ze srodka wszystkie tapicerki i inne zbedne elementy - zeby bardziej "czuc" auto - ale nie czuc gnijacych wykladzin
- a jak sie w nocy zgubilem w okolicach Skarzyska, to kierunku do trasy E7 szukalem wg... Gwiazdy Polarnej!
PS.
... i kupilem nawigacje

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Ta wyprawa ma swój dalszy ciąg....Widziałem w jakimś programie TV całkiem niedawno jak kolesie nowym i większym ciągnikiem śmigali po takich zadupnych krajach. Z tego co pamiętam to trafili gdzieś na wojnę domową i musieli zostawić sprzęta i wiać...po kilku latach wrócili i o dziwo pół wiochy spalone po nalotach ale całe szczęście gospodarstwo gdzie stał sprzęt było prawie nie tchnięte....i podróż trwała dalej....a są to całkiem świeże lata.

bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!
Ze zdobyczy można kożystać ale trzba umieć żyć i podróżować bez nich przejeżdziłem całą europę i nie tylko bez tych usrojst i trafiłem zawsze gdzie chciałem i nie tylko
a jeżdziłem np. PF 125p z przyczepą do syrii i nazad

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Było kiedyś (lata 70-te) sporo takich wypraw np.Ursusem przez sacharę czy Ursusem na równik i dawali radęjezus pisze:Ta wyprawa ma swój dalszy ciąg....Widziałem w jakimś programie TV całkiem niedawno jak kolesie nowym i większym ciągnikiem śmigali po takich zadupnych krajach. Z tego co pamiętam to trafili gdzieś na wojnę domową i musieli zostawić sprzęta i wiać...po kilku latach wrócili i o dziwo pół wiochy spalone po nalotach ale całe szczęście gospodarstwo gdzie stał sprzęt było prawie nie tchnięte....i podróż trwała dalej....a są to całkiem świeże lata.![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii