Wybór auta XP vs. Blazer

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Max

Wybór auta XP vs. Blazer

Post autor: Max » pt paź 15, 2004 3:24 pm

Ostatnio jestem mocno nastawiony na zakup terenowki. Do tej pory po dlugich wyszukiwaniach na polu poszukiwan byl jedynie Chevrolet Blazer. Ale na dzisiejszy biore pod uwage rowniez Forda Explorera. Cenowo oba ksztaltuja sie w granicach 7-10 tys Euro za roczniki 98/99 w wyposazeniu ze skora, automatem i V6.

Ale do rzeczy, czy mozecie mi powiedziec cos wiecej o Explorerze?
Za nim przemawialby chocby wiekszy wybor (W DE sporo tego i mozna wybierac i przebierac, a Chevyvh jak na lekarstwo), zdaje sie, ze czesci bylyby tansze i latwiejsze do sprowadzenia, chyba tez latwiejszy serwis takiego auta... to mi narazie do glowy przychodzi. Jesli macie jakies doswiadczenia, czy Wy, czy znajomi z tym autem - podzielcie sie. Interesuje mnie wszystko poczawszy od rzeczywistego spalania (Pb lub LPG), awaryjnosc, zadowolenie z uzytkowania, az po sugesti na co zwracac uwage przy kupnie, jakie roznice w wyposazeniu etc...

Moje nastawienie na auto terenowe nie jest extremalnie off-roadowe, chce duze, przestronne auto z 4x4, duzym przeswitem gdzie spokojnie dojade na snowboard, surfing, przez piaski i sniegi. Przy okazji z checia zalicze jakas turystyczna wyprawe po lasach, pagorkach, dolkach itp. bez wspianania sie po skalach, blotach na wyciagarce :)

Doradzcie czy Ford Explorer z rocznika 98-00 to dobry wybor? Jak wypada podlug konkurenta Chevroleta Blazera? 8)

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » pt paź 15, 2004 8:13 pm

Raczej XP. Jeździ tego dużo i było w sieci dealerskiej forda. Jakby co to w ostateczności można nawet u nich naprawiać. Od Blazera większy i wygodniejszy. No i dostępność gratów nieporównywalna.

kawoj2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kawoj2 » ndz paź 17, 2004 4:58 pm

Ja mam XP w wersji mercury mountaineer V8, 5,0. Full wypas i jest OK. W serwisie na razie fajnie, bo tanio i mało potrzebne. Ja bym ściągnął z USA, przez DE na twoim miejscu. 4 litrówka ponoć potrafi padać, dlatego wziąłem 5.0.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » ndz paź 17, 2004 5:23 pm

Też głosuję za XP - rodzinny i łatwiej dostępne części, a mały Blazer to jest Mr. Sypniewski.
A 4l można tak samo zarżnąć jak 5l. I w ogóle każde auto można zarżnąć... a zdolnych w naszym kraju nie brakuje.
Bogas
Stan Bronco: BRAK

kawoj2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kawoj2 » ndz paź 17, 2004 7:28 pm

Ano nie brakuje... :P :)2 :)2

Awatar użytkownika
color
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wybór auta XP vs. Blazer

Post autor: color » śr paź 20, 2004 2:52 am

Max pisze:Doradzcie czy Ford Explorer z rocznika 98-00 to dobry wybor? Jak wypada podlug konkurenta Chevroleta Blazera? 8)
Exploder lepszy i mniej sie sypie. Jesli nie potrzebujesz 4 drzwi popatrz na Sporta (2 drzwi), dobry do tego o czym pisales...
FJ Cruiser czarny i Xploder Sport zardzewialy

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » śr paź 20, 2004 3:19 am

sporta to ja w polsce widzialem chyba raz w zyciu (2 drzwiowego)
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
color
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: color » śr paź 20, 2004 3:23 am

Broncosaurus pisze:sporta to ja w polsce widzialem chyba raz w zyciu
to moze bedzie nr 2 ... :lol:

Awatar użytkownika
Max

Post autor: Max » śr paź 20, 2004 8:40 am

Jak juz ma byc duzy,terenowy i wogole to juz nie z opcja wsiadania pasazerow przez przednie drzwi. 8)
Ale dzieki za sugestie... na dzien dzisiejszy jestem w zasadzie mocno nakierunkowany juz na Explo i Chevy poszedl w cien.
A powiedzcie mi, rzeczywiscie tak u nas wszystko mozna dostac bez problemu... no niby Ford, ale jednak hamerykanski. Nie czeka sie na czesci na tyle co do Cheva?
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » śr paź 20, 2004 10:49 am

Juz pisalem wyzej. W zasadzie nie czekasz na czesci, bo jezdzi tego tyle ze taki np Fenix ma prawie wszystko m magazynie. A czego nie ma mozesz kupic na szrotach.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » śr paź 20, 2004 11:01 am

o color sie odezwał:-)
wypuścili juz nowego bronka na rynek?
bo ja cały czas mam go na tapecie w kompie i uważam, że jest kwintesencją samochodu terenowego: praktyczne skrzyżowanie jeepa, gaza, uaza, aro, gelendy, starego bronka bez elementów z kraju wschodzącego słońca... jak wyjdzie to czarnowłose chłopaki ze skośnymi oczkami obetną ochydnie bulwiaste nadkola micha albo landkruza, przytną tyłek i już będzie NEW BRONCO II Nippon Made.
Bogas

Awatar użytkownika
color
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: color » śr paź 20, 2004 12:34 pm

Max pisze:Jak juz ma byc duzy,terenowy i wogole to juz nie z opcja wsiadania pasazerow przez przednie drzwi.
jacy pasazerowie? po co ci takie cos? 8)

Awatar użytkownika
color
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: color » śr paź 20, 2004 12:36 pm

Bogas pisze:o color sie odezwał:-)
wypuścili juz nowego bronka na rynek?
color czyta caly czas, tylko pisze zadko.
bronco jesli kiedykolwiek bedzie, to mam nadzieje ze z jakims normalnym silnikiem, a nie z tym smiesznym czyms co to mial w concepcie...

boris.blank

Post autor: boris.blank » śr paź 20, 2004 12:43 pm

Moje zdanie jest takie. Obydwie marki to hamerykańskie kupy. Ale wolę jednotonową kupę niż dwutonową.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » śr paź 20, 2004 1:03 pm

@boris
1. każdy ma prawo do swojego zdania
2. im więcej ton, tym więcej kupy - zawsze (tu było coś o aucie na G, ale wyciąłem, bo pracuję nad swoim charakterem i nie przysrywam innym markom), ale jak zaparkujesz na przejściu dla pieszych, to ci potnę gumy.

@color
2l diesel to nie silnik do ciężarówki terenowej, w ogóle diesel to do trucków i łodzi motorowych się nadaje, a nie do samochodów...
Bogas

boris.blank

Post autor: boris.blank » śr paź 20, 2004 1:20 pm

Ależ ja nie przysrywam innym markom - sam posiadam Blazera S-10 (ukochanego) a jako były posiadacz i Explodera i Bronco wiem co mówię (piszę). Ale kocham to bulgotanie silnika, design będący połączeniem gustu farmera i imfantylnej nimfomanki, miodność podróżowania, najbardziej nieprzewidziane i zjebane awarie i.t.d - to jest styl.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”