amerykańskie reflektory

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Andrzej Ziętek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

amerykańskie reflektory

Post autor: Andrzej Ziętek » pt paź 22, 2004 5:09 pm

Mam Forda F-150 XLT z 97r. nabytek tego roku . :lol:
Już drugi raz policja zraca mi uwagę, że musze wymienić przednie lampy, bo są amerykańskie i nie spełniają wymogow polskich :cry:
Zastanawiam się czy jest sposób na ekonomiczne rozwiazanie tego problemu i czy wogóle jest problem, bo amerykańskie nie znaczy gorsze?
Proszę o radę bywalców forum . :o
jestem z miasta

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » sob paź 23, 2004 11:39 am

F150 ma przednie lampy zaokrąglone razem z kierunkowskazem tak? To może być Ci trudno zrobić coś dobrze. Najłatwiej byłoby cały klosz wymienić, bo przeróbki wnętrza reflektorów i wklejenia Boschów prowadzą do uzyskania tzw. świateł dla nietoperzy. Jeśli chcesz, żeby było porządnie i fachowo, to najlepiej sprowadź całe lampy z Kanady, bo tam są światła takie jak w Europie, czyli asymetryczne (mocniej oświetlają prawą stronę - chroniąc jakby kierowców z przeciwka przed oślepianiem). Gliniarze zwracali Ci uwagę, bo Amerykany mają oryginalnie światła centryczne - i powiem szczerze - mnie nigdy nie oślepiały jak jeździłem po nowym kontynencie. Jeśli trafisz na niesympatycznych gliniarzy, to zabiorą Ci dowód. Jeśli auto jeździło wcześniej w Niemczech, to mogło jeździć na centrycznych światłach, bo tam przepisy pozwalały na to, jeśli auto było wyprodukowane w USA.
Pod żadnym pozorem nie zgadzaj się na wycinanie klosza i wlepianie tam oprawy boszoskiej, bo to, jak pisałem wyżej, nic nie daje i nic przed sobą nie będziesz widział. Niektóre warsztaty potrafią za to, ładnie wkleić xenony, czy inne takie wynalazki, i wtedy to dobrze działa, ale nie wiesz na jakiego elektryka trafisz. Raczej Twój F150 nie ma przodu jak to moje czarne Bronco w wizytówce, prawda? W moim przypadku kupuje się całą lampę Boscha za 190 zł w Polsce i po prostu wkłada w to miejsce, bo wymiary są te same.
Prześlij zdjęcie pickupa jak masz na priva.
Bogas
Stan Bronco: BRAK

Andrzej Ziętek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej Ziętek » wt paź 26, 2004 9:14 pm

Dzieńki za dobre rady :D
Mój F-150 ma właśnie takie lampy jak piszesz
słyszałem że Toyota robi terenówkę bardzo podobną
i pasują części, ale jeszcze tego nie sprawdziłem.
Zrobie zdjęcie i zameszcze, mój jest ciemnoniebieski
ze srebrnymi nadkolami, bo jeżdzi parę po Warszawie.
Pozdrawiam :)
jestem z miasta

Andrzej Ziętek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej Ziętek » wt paź 26, 2004 9:16 pm

oczywiście dzięki !!
jestem z miasta

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » wt paź 26, 2004 9:26 pm

"(-)...nie dziękuj, wyznam ci szczerze,
pierwszy bym pałkę strzaskał na twej głowie,
gdyby nie dziatek pacierze...(-)"

Kto?

Adam Mickiewicz "Powrót taty" z "Ballady i Romanse",
kiedy jeszcze tworzył poezyje, a nie łapał syfa u franców.

Widziałem takiego z dziadkami w środku jechali popiełuszki do centrum, masz od nich? --> A co zrobiłeś z dziadkami??? ;-)

"Prawdziwa meńcizna charakteryzuje się dużym pickupem" - możesz mnie cytować - miałem Chevroleta Silverado C-1500. Jest teraz (już po kolejnych właścicielach) na Allegro - czarny z bordową tapicerą.
ciało
Bogas

Andrzej Ziętek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej Ziętek » śr paź 27, 2004 8:33 am

no cóż może jestem dziadkiem :o , ale młodym duchem :lol:
jestem z miasta

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » śr paź 27, 2004 11:29 am

...ja też już jestem po trzydziestce...(tej pierwszej) a ducha ma nastolatka wręcz...
- może chodzi o toyota tacoma, ale klosz od toyoty może być droższy od oryginału z kanady, gdzie części są tańsze niż w usa, mimo, że pochodzą oryginalnie z usa.
- warto sprawdzić w fenixie -tel 846 42 64, 846 26 25, 846 62 68
Bogas

Andrzej Ziętek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej Ziętek » czw lis 04, 2004 10:05 am

Otrzymałem bardzo cenną informację :) , że nie warto świateł przerabiać :-? , świtała mi taka opcja :oops:
Koszt kanadyjskich lamp sprawdze w Feniksie ,
chociaż nie mam do nich pełnego zaufania
kupowałem u nich różne części, ale ostatnio z klockami
i tarczami do Forda przesadzili :x za komplet życzyli 3.000PLN :)3 .
jestem z miasta

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » czw lis 04, 2004 1:34 pm

uuuuu, to normalnie zapłaciłeś - to taka polska cena. ja zapłaciłem 2tys za tarcze do pickupa chevy silverado, choć w usa są po $150 sztuka max, bo wszystkie części w usa, które wpływają na bezpieczeństwo i emisję są tanie, tańsze, najtańsze - i to do wszystkich wozów. 2tys dałeś za tarcze a 1 tys za klocki. That's life! A klosze faktycznie lepiej sprowadź przez feniksa (na kanadę). Raczej nikt tego prywatnie ci nie przywiezie, bo gabaryty spore. Ewentualnie, szukaj w mobile.de z jakiego rozbitka, albo wejdź na strony klubów amrykańskich samochodów i chłopaki może coś będą mieli: 1) trzeba szprechać, 2) no i znaleźć w guglu te namiary.
pozdr
Bogas

Awatar użytkownika
welminski

Kontaktowanie:

Post autor: welminski » czw lis 04, 2004 1:43 pm

Dawno temu jeździłem F150 ale przy rejestracji jedyny problem znaleźli to że rura wydechowa była niby nie z tej strony co trzeba. I tyle. O światłach jakoś nic nie mówili (auto prosto z US). Natomiast z Audi 5000 (taka 200 na ich rynek) problem był ale jakoś sie dogadałem z gościami na przeglądzie a potem przez 2 lata żaden policjant sie nie czepił że coś nie tak. Nie wiem czy miałem szczęście czy nie, ale w sumie jak masz legalny przegląd to Policji może sie nie chcieć robic awantur - bo chyba mieliliby kupę roboty - skierować pojazd na badanie, i inne takie. Bo chyba nie moga zatrzymać dowodu na miejscu jeśli jest normalnie zarejestrowane, a tylko w sumie podejrzewają że coś jest nie tak? mogą?
A wiadomo że na przeglądach różne rzeczy sie dzieją, i przymknięcie oczu na światła nie stanowiłoby chyba strasznego problemu.
Trooper. Isuzu Trooper.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » pt lis 05, 2004 8:45 pm

Ziętas,
przesyłam ci info na priva. byłem dziś w feniksie, cdn...
Bogas

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » pt lis 05, 2004 9:35 pm

tyy...tajemniczy...może z pegaza jakieś info oficjalnie zapodasz...czy ford-snob-club się tylko na pw wymienia informacjami oprócz dawania ogłoszeń o zdechłej podsufitce albo brudej szybie ?

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » pt lis 05, 2004 10:01 pm

Bogas pisze: Gliniarze zwracali Ci uwagę, bo Amerykany mają oryginalnie światła centryczne - i powiem szczerze - mnie nigdy nie oślepiały jak jeździłem po nowym kontynencie.
Jest to dyskusja klasy kto ma kierownice po nie tej stronie - przepis jest przepis - nasze samochody sa i tak niezle zmotane jak sie da cos doprowadzic do jakiej takiej zgody z przepisem (byle nie kosztowalo to polowy samochodu - to moim zdaniem warto0. Po 3 latach eksploataci skasowalem zolte pozycyjne z przodu dokladajac swiatla biale od przyczepy, koszt zaden wyglad no coz, ale choc to mam zgodne. Dyskusja z niektorymi Pa.. lantami na drogach jest co najmniej nudna i bez wzgledu na wynik (dowod rej. , mandat lub kasa lub z laskawosci swojej to Ja cie poucze ) nieciekawa. A z powolywaniem sie na diagnoste (no panie legalnie podbil) niestety nie skutkuje.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » sob lis 06, 2004 10:00 am

wreszcie długo oczekiwany głos zdrowego rozsądku!!!!
A SKRYTOJEŹDZCOM Z AMERYKAŃSKIMI ŚWIATŁAMI MÓWIMY STANOWCZE NIE! ;-)
Bogas

joss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: joss » wt maja 09, 2006 2:42 pm

Witam.
Poszukuję reflektorów do EXPLO 2000 (model do 2000r) zgodnych z polskimi przepisami (oczywiście szukam tańszych zamienników, bo oryginały w serwisie są tyle, że dość drogie) Przeglądając forum natknąłem sie na ten wątek.
Bogas napisał, że w Kanadzie są takie same lampy jak w PL (dość dawno to napisał). Ja się dowiadywałem od kolesia w USA, który czesto bywa w Kanadzie ale o niczym takim nie słyszał. Czy ktoś to potwierdzi. Ewentualnie gdzie tego szukać. Może ktoś wie gdzie w PL można to dostać za rozsądną cenę. (poszperałem trochę w necie ale nic nie znalazłem)

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » wt maja 09, 2006 8:10 pm

byly ostatnio na allegro
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”