explorer sekwencja

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

joss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: joss » wt gru 19, 2006 9:51 am

I jeszcze dodam parę słów w temacie gazu ziemnego.
Jeszcze przed zakupem EXa mocno rozważałem montaż takiej instalacji. W Krakowie w pewnej firmie (nie wiem czy mogę podać nazwę) w rozmowie telefonicznej w X.2005 instalacja na metan z 1 butlą 65l (ekwiwalent ok. 16l paliwa) o wymiarach 115cm x 32cm miała kosztować 7200zł + 1000zł za ewentualną drugą butlę. Już w czerwcu 2006 przez telefon to samo z 1 butlą miało kosztować 6000zł (ciekawa propozycja w porównaniu do np. LPG - LR Omegas za ok. 6000zł). Jeszcze wtedy z samej teorii liczyłem, ze uda się zmieścić 2 lub, chociaż jedną butlę w miejscu koła zapasowego...
...Fakty: Jak już kupiłem brykę to pojechałem do tej firmy na oględziny. Okazało się, że "typowe" butle, jakie posiadają są dosyć spore i nie za bardzo da się je zamontować pod podłogą (z założenia nie chciałem zbiornika w kufrze). Na ewentualne mniejsze butle miałbym czekać kilka miesięcy...! (Polskie Stako). Była też propozycja butli kompozytowych, ale okazało się, że w praktyce dostępne są tylko zagraniczne (bardzo drogie). Rozważano jeszcze montaż długiej butli w miejscu zbiornika paliwa, ale to raczej tylko teoretyczne spekulacje. Tak czy owak koszt całej operacji wyniósłby ok. 10.000zł + niepewny czas realizacji + czynnik nieprzewidywalny.
...Musiałem się poddać i powrócić do opcji LPG.
W tym miejscu zaznaczam, że powyższy tekst nie ma wyrażać jakikolwiek pretensji do ww. firmy a jedynie opisuje mój konkretny przypadek.

Sorry za ten długi wykład. Może komuś się przyda. Ja się mocno napalałem na instalkę metanu, ale wyszło tak jak wyszło. Przy większym aucie (np. dostawczym) albo rezygnacji z kufra gra wydaje się warta świeczki.

pozdro

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt gru 19, 2006 9:52 am

Taa, moj mial odpasc juz z 1,5 roku temu a sie ciagle trzyma i nie chce :)
Twarda sztuka.

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt gru 19, 2006 9:54 am

O tlumiku mowa do tekstu z porzedniej strony oczywiscie ;)

joss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: joss » wt gru 19, 2006 9:57 am

No chyba nikt nie pomyślał o czymś innym :lol:

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt gru 19, 2006 10:01 am

hehe

no dla przykladu mozna by pomyslec, ze zbiornik gazu mial odpasc :)2

joss