skrzynia automatyczna Ford Explorer

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt paź 31, 2006 8:30 am

ok, dzieki...
no sam o tyle, ze kupuje zwykle samemu czesci/oleje przez net-a, a potem jade z takim majdanem do majstra :)

Awatar użytkownika
brocozaur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: brocozaur » śr lis 01, 2006 10:42 pm

w tej skrzyni czli A4LD odkręcając miskę wymienisz około 4 do 5-ciu litrów.reszta zostanie w konwerterze i chłodnicy.Aby wymienić wszystko zciąg miskę wymień filtr na nowy,zamontuj miskę na nowej uszcelce i wlej około 8do 9litrów oleju najlepiej firmy Quaker State dextron III.
Następnie odkręć wąż który wychodzi z chłodnicy do skrzni a nie odwrotnie.zapal silnik na Neutralu (nie na PARKINGU)wtedy przepompujesz olej przez konwerter i chłodnicę .gdy wylewać się będzie już małym strumieniem zgaś silnik zamontuj ponownie węża i uzupełnij olęj do stanu.na cały proces potrzebujesz około 12 litrów.

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » śr lis 01, 2006 11:15 pm

wow, dzieki :)

A jak bede wymienial "klasycznie" tylka te 5 l to po spuszczeniu i zalozeniu nowego filtru i uszczelki i zalaniu nowego oleju jakie czynnosci nalezy zrobic zeby olej sie dobrze rozszedl i odpowiednio jeszcze uzupelnic?
Mam tu na mysli na ile odpalic samochod i na jakim biegu, czy cos pojezdzic w ta i z powrotem itp.

Awatar użytkownika
brocozaur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: brocozaur » czw lis 02, 2006 8:42 pm

Po wymianie tylko tego co w misce nie ma tylu kombinacji.Wystarczy zalać ,zapalić na (N) i sprawdzić poziom .

Awatar użytkownika
wstys

Re: skrzynia automatyczna Ford Explorer

Post autor: wstys » wt lis 07, 2006 8:59 am

Lolec pisze:
Szymonskce pisze:potrzebne są mi dane jaki olej włac do skrzyni automatycznej rocznik samochodu 1993 4.0 V6, ile litrów tego oleju i czy wogole sie go wymienia.drugi problem to filtr oleju w skrzyni automatycznej gdzie go szukać??
Dextron III chyba będzie dobry, w instrukcji jest podany Fordowski odpowiednik - mogę zajrzeć.

Długo masz XP? robiłeś poważniejsze naprawy? Szukam niedrogiego warsztatu gdzie nie zepsują mi samochodu.
Polecam WARSTAT Karola Zaryckiego w Łomiankach - Warszawska 56. Karol przy moich explorerach i pomotanym Bronco wykazał sie wielka znajomościa tematu hamerykańskiego. Ostatnio liftował explo i musze powiedziec, że extra wyszło. Jak coś wiecej namiarów moge dosłać - zreszta pełne namiary znajdziesz w liscie warsztatów forum.

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » śr lis 22, 2006 10:20 am

Sluchajcie , wlasnie majster od wymiany olejow powiedzial, ze w automatach nie wymienia bo sie boi. Gadaja cos o zestrojeniu skrzyni i inne jakies takie dziwne rzeczy. Inny zaklad co trudni sie wymianami olejow w okolicy tez powiedzial, ze w automatach nie wymieniaja bo sie boja ??? Co oni?

Czy jest jakies ryzyko faktycznie popsucia skrzyni?
Czy w przypadku explorera (oczywiscie zachowujac ostroznosc przy wymianie filtra i lejac wlasciwy olej w wlasciwej ilosci) jest jakies ryzyko popsucia skrzyni ???

Bo sie z lekka zdziwilem a nie bede przeciez jechal 100 km do jakiegos specjalnego warsztatu co sie nie boi wymiany. 8)

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr lis 22, 2006 12:10 pm

ja wymieniam sam i sie nie boje :wink:
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
Lolec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: skrzynia automatyczna Ford Explorer

Post autor: Lolec » wt maja 29, 2007 8:52 pm

wstys pisze:
Lolec pisze:
Szymonskce pisze:potrzebne są mi dane jaki olej włac do skrzyni automatycznej rocznik samochodu 1993 4.0 V6, ile litrów tego oleju i czy wogole sie go wymienia.drugi problem to filtr oleju w skrzyni automatycznej gdzie go szukać??
Dextron III chyba będzie dobry, w instrukcji jest podany Fordowski odpowiednik - mogę zajrzeć.

Długo masz XP? robiłeś poważniejsze naprawy? Szukam niedrogiego warsztatu gdzie nie zepsują mi samochodu.
Polecam WARSTAT Karola Zaryckiego w Łomiankach - Warszawska 56. Karol przy moich explorerach i pomotanym Bronco wykazał sie wielka znajomościa tematu hamerykańskiego. Ostatnio liftował explo i musze powiedziec, że extra wyszło. Jak coś wiecej namiarów moge dosłać - zreszta pełne namiary znajdziesz w liscie warsztatów forum.
A jaki zakres usług mogę tam zamówić? Potrzebuję zrobić diagnostykę silnika, skrzyni, ABS-u + ewentualne naprawy i konserwacje. Samochód powypadkowy i długo stał.
lolec Terrano II; XP1'93 XLT

Awatar użytkownika
wstys

Post autor: wstys » śr maja 30, 2007 6:44 am

Kontaktuj sie z Karolem - wszystko co potrzebujesz jest w stanie posprawdzac itd....

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » pn lip 16, 2007 8:20 am

Jesteście pewni, że w Explorerze jest skrzynia A4LD ? Miałem taką w Scorpio. :o A Explorer przecież większy i cięższy...
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » pn lip 16, 2007 12:59 pm

Jesteśmy
Dużo cięższy nie jest.
Poza tym A4LD do explo a A4LD do Scorpio to trochę inne są...
SITH happens...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”