XP i Bronki

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz sty 25, 2004 8:26 pm

mechanizm różnicowy
dyferencjał
dyfer
czy jak tam stryjence pasuje
#noichuj

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » ndz sty 25, 2004 10:15 pm

Dzięki, kłaniam się uniżenie, ale to już nie mów się, że auto ma "przedni most"? Bo mój Bronco '78 ma zawieszenie zależne, czyli sztywne, czyli ma most także z przodu, czyli przedni...już łapię, tzn, że samochody z zawieszeniem niezależnym nie mają już przedniego mostu, tylko wielkie ajzole zwane wahaczami (radius arm)? Dobrze główkuję???
Bogas
Stan Bronco: BRAK

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » ndz sty 25, 2004 10:18 pm

Miłego poniedziałku!!!
Bo ja muszę jutro tę półoś gdzieś dospawać, choćby tak, żeby na jeden wyjazd wytrzymała. I gaz ładuję do '81.
Bogas

Awatar użytkownika
ANDRZEJ M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ANDRZEJ M » ndz sty 25, 2004 10:40 pm

Jak tak już nawijacie o mostach to może wiecie jakie łożysko idzie na półośkę [chodzi mi o wymiar] do dana44 tył? Zdaje się że stożkowe.
:)5 :)5 :)5
Z góry dzięki za odpowiedź :lol:

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn sty 26, 2004 12:14 am

Bogas pisze:tzn, że samochody z zawieszeniem niezależnym nie mają już przedniego mostu, tylko wielkie ajzole zwane wahaczami (radius arm)?
z grubsza...
bo tak sie jakoś przyjęło w naszym cudownym robotniczo-chłopskim kraju radiusami nazywać wahacze pchane prowadzące przedni most przy coil spring suspension...ale to zapożyczenie z nomenklatury imperialnej-w federalnej moze być inaczej :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » pn sty 26, 2004 10:48 pm

Jesteś moim idolem! Ty moja skarbnico wiedzy. Ale dzięki, bo zawsze lubię się czegoś nauczyć, będę strzelał mniej kup później.
Bogas

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » pn sty 26, 2004 10:56 pm

Łożysko w DANA 44 - w przednim dyfrze jest stożkowe (tak mam na rysunku rozłożonego dyfra w katalogu), bronki nie zaposiadały Dany 44 z tyłu, boby ją zmięły, więc nie mogę odpowiedzieć na pytanie. Występowały 9', 8.8', i DANA 60 jeśli, ktoś zasadziczo pobieżnie sam wywalił zdechłego 9-calowego i wsadził Danę, bo tańsza i łatwo dostępna i łatwo i tanio reperowalna.
Bogas

Awatar użytkownika
ANDRZEJ M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ANDRZEJ M » pn sty 26, 2004 11:46 pm

Dzięki, badam temat dana44 poniewarz jak sobie oglądałem rodeo i bebechy od nich na stronach w usa to tam podają nazwe mostu do tego wozu "dana44 isuzu model" , porównałem foty obydwu i żeczywiście, są tylko dwie różnice: ten od isuzu jest hipoidalny no i rozstaw oraz liczba śrób na półośce-możliwe że te d44 były tęż hipoidalne[ zresztą w instrukcji most w rodeofronterze nazywa salisbury-typ dana, są jeszcze dwa saginaw na walcowych łożyskach i banjo no ale nie onie mi chodzi]
Pewności jeszcze nie mam [dlatego pytałem o łożyska-bo reszta bambetli raczej pasuje, tylko temat półosiek mi pozostał] ale myśle że most w isuzu, oplu to klon d44. Niestety niemam gdzie zerknąć na d44 co by zweryfikować wirtualną wiedze :wink:
andrzej

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt sty 27, 2004 12:10 am

salisbury to brytyjski producent...dyfrów i inszych przedkładni dla całej dawnej grupy british leyland
#noichuj

Awatar użytkownika
ANDRZEJ M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ANDRZEJ M » śr sty 28, 2004 5:47 pm

czesław&jarząbek pisze:salisbury to brytyjski producent...dyfrów i inszych przedkładni dla całej dawnej grupy british leyland
To wiem, ale spotkałem się jeszcze ztym że mosty składające się z odlewanej główki i wspawanymi w nią rurami[np frota, xj star266] nazywają mostami salisbury, chyba ci"salisbury" wprowadzili to rozwiązanie, no ale to nie jest takie istotne
Dzięki

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » czw maja 20, 2004 11:31 pm

Broncosaurus pisze:co bedzie jak wroci do domu i zastanie tam jakies dzipy
No właśnie... Chyba nie będzie jednak. :( To po pierwsze.
A po drugie:
Broncosaurusie widziałem jakiegoś typa w twoim aucie? Tylko mi nie mów że sprzedałeś bo się obrażę!

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pt maja 21, 2004 11:45 am

to moj kolega

ale juz wrocil i na ja nim jezdze

w zwiazku ze sprzedaza mojego cywilnego terano i poszukiwaniem zamiennika katuje bronca po warszawie. Wczoraj spektakularnie zgubilem tlumik w alejach i usuniecia koncowego odcinka ktory wlokl sie nieprzystojnie za mna dokonalem na parkingu siedziby mercedes benz

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pt maja 21, 2004 11:47 am

a wlasnie jak tam ford explorer bo ja juz mam mosty wrzucone i czesciowo to mam explorera :-)

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn cze 07, 2004 9:57 am

http://www.trader.pl/details,134,165296 ... 956131.asp#

moze ktos powiekszy nasza niszowa grupke

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » ndz sie 01, 2004 10:35 pm

Maine dammen und herren, ladies and gentleman's, gospodiny i gospodieje, mój XP stoi pod moim blokiem! Nie wiem wprawdzie skąd wziąć A4LD, ale coś wykobinuję :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”