XP i Bronki
Moderator: Student
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Dzięki, kłaniam się uniżenie, ale to już nie mów się, że auto ma "przedni most"? Bo mój Bronco '78 ma zawieszenie zależne, czyli sztywne, czyli ma most także z przodu, czyli przedni...już łapię, tzn, że samochody z zawieszeniem niezależnym nie mają już przedniego mostu, tylko wielkie ajzole zwane wahaczami (radius arm)? Dobrze główkuję???
Bogas
Stan Bronco: BRAK
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
z grubsza...Bogas pisze:tzn, że samochody z zawieszeniem niezależnym nie mają już przedniego mostu, tylko wielkie ajzole zwane wahaczami (radius arm)?
bo tak sie jakoś przyjęło w naszym cudownym robotniczo-chłopskim kraju radiusami nazywać wahacze pchane prowadzące przedni most przy coil spring suspension...ale to zapożyczenie z nomenklatury imperialnej-w federalnej moze być inaczej

#noichuj
Łożysko w DANA 44 - w przednim dyfrze jest stożkowe (tak mam na rysunku rozłożonego dyfra w katalogu), bronki nie zaposiadały Dany 44 z tyłu, boby ją zmięły, więc nie mogę odpowiedzieć na pytanie. Występowały 9', 8.8', i DANA 60 jeśli, ktoś zasadziczo pobieżnie sam wywalił zdechłego 9-calowego i wsadził Danę, bo tańsza i łatwo dostępna i łatwo i tanio reperowalna.
Bogas
Dzięki, badam temat dana44 poniewarz jak sobie oglądałem rodeo i bebechy od nich na stronach w usa to tam podają nazwe mostu do tego wozu "dana44 isuzu model" , porównałem foty obydwu i żeczywiście, są tylko dwie różnice: ten od isuzu jest hipoidalny no i rozstaw oraz liczba śrób na półośce-możliwe że te d44 były tęż hipoidalne[ zresztą w instrukcji most w rodeofronterze nazywa salisbury-typ dana, są jeszcze dwa saginaw na walcowych łożyskach i banjo no ale nie onie mi chodzi]
Pewności jeszcze nie mam [dlatego pytałem o łożyska-bo reszta bambetli raczej pasuje, tylko temat półosiek mi pozostał] ale myśle że most w isuzu, oplu to klon d44. Niestety niemam gdzie zerknąć na d44 co by zweryfikować wirtualną wiedze
andrzej
Pewności jeszcze nie mam [dlatego pytałem o łożyska-bo reszta bambetli raczej pasuje, tylko temat półosiek mi pozostał] ale myśle że most w isuzu, oplu to klon d44. Niestety niemam gdzie zerknąć na d44 co by zweryfikować wirtualną wiedze

andrzej
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
To wiem, ale spotkałem się jeszcze ztym że mosty składające się z odlewanej główki i wspawanymi w nią rurami[np frota, xj star266] nazywają mostami salisbury, chyba ci"salisbury" wprowadzili to rozwiązanie, no ale to nie jest takie istotneczesław&jarząbek pisze:salisbury to brytyjski producent...dyfrów i inszych przedkładni dla całej dawnej grupy british leyland
Dzięki
- Broncosaurus
to moj kolega
ale juz wrocil i na ja nim jezdze
w zwiazku ze sprzedaza mojego cywilnego terano i poszukiwaniem zamiennika katuje bronca po warszawie. Wczoraj spektakularnie zgubilem tlumik w alejach i usuniecia koncowego odcinka ktory wlokl sie nieprzystojnie za mna dokonalem na parkingu siedziby mercedes benz
ale juz wrocil i na ja nim jezdze
w zwiazku ze sprzedaza mojego cywilnego terano i poszukiwaniem zamiennika katuje bronca po warszawie. Wczoraj spektakularnie zgubilem tlumik w alejach i usuniecia koncowego odcinka ktory wlokl sie nieprzystojnie za mna dokonalem na parkingu siedziby mercedes benz
- Broncosaurus
- Broncosaurus