koło zapasowe
Moderator: Student
koło zapasowe
Witajcie,
właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem Explorera'00!
ponieważ planuję instalację gazową z butlą w miejscu zapasu
szukam nowego miejsca na koło zapasowe. Czy ktoś montował zapas na tylnich drzwiach?
pozdrawiam
sylwester
ps
jeśli macie sugestie co do konkretnej instalacji gazowej, to również proszę o info - dopiero wgryzam się w temat
właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem Explorera'00!
ponieważ planuję instalację gazową z butlą w miejscu zapasu
szukam nowego miejsca na koło zapasowe. Czy ktoś montował zapas na tylnich drzwiach?
pozdrawiam
sylwester
ps
jeśli macie sugestie co do konkretnej instalacji gazowej, to również proszę o info - dopiero wgryzam się w temat
- Broncosaurus
yonek na dachu o ile pamietam mial
albo to w cziroku bylo
ale na stronkach z usa widzialem instalacje do wozenia zapasu na tylnych dzwiach, ale na same drzwi to nie radze bo nie przystosowane do tego typu obciazenia drzwi to tylko rozwalic mozna
mam to w obu wypadkach (lr i bronco - w pierwszym za slabe drzwi w drugim nadwymiarowe kolko)
albo to w cziroku bylo
ale na stronkach z usa widzialem instalacje do wozenia zapasu na tylnych dzwiach, ale na same drzwi to nie radze bo nie przystosowane do tego typu obciazenia drzwi to tylko rozwalic mozna
mam to w obu wypadkach (lr i bronco - w pierwszym za slabe drzwi w drugim nadwymiarowe kolko)
OneTen
Discofery 300tdi
Discofery 300tdi
Zmiany, zmiany.... Nie pracuję juz tam gdzie pracowałem bo... no nieważne, rozmowa nie na telefon. A XP idzie powolutku do żyda, niestety. Nie stać mnie na nową skrzynię.świerszcz pisze: -> jak fura Yoneczku?

Cóż, taki lajf. Kończę naprawiać LeBarona, troszku kaski będzie z XP, to i w niedługim czasie (może przed zimą jeszcze

W mojej explozji mocowanie koła zapasowego z Bronco (zawias z mocowaniem ze słupka na klape tylnia) montuje WARSTAT - podeśle fotki jak to wyszło, ale z tego co z Karolem pasowaliśmy to mocowanie do słupka prawie wchodzi a lekkiego tuningu wymagac bedzie tylko zaczep na klapie.
W explo jest metalowa klapa wiec raczej powinno byc ok.
W explo jest metalowa klapa wiec raczej powinno byc ok.
..... w poscie ilu jest posiadaczy bronco II Tymon wkleił przewielkie fotki swojego Bronco. Jest tak duza fota z mocowaniem, ze mozesz zobaczyc jaki jest rozmiar uzytych tam śrubek. Ale Tymek musi miec wsio wielkie - hamerykanskie.....
Mocowanie to taki pałąk z zawiasem przykrecony do słupka który zeby otworzyc klape musisz okrecic w prawo - lub pakowac towar do bagaznika przez otwierana szybe w tylniej klapie.
Spytam dzis Karola czy da sie ten uchwyt jakos skopiowac i ile bedzie chcial kasy za takie mocowanie.
Mocowanie to taki pałąk z zawiasem przykrecony do słupka który zeby otworzyc klape musisz okrecic w prawo - lub pakowac towar do bagaznika przez otwierana szybe w tylniej klapie.
Spytam dzis Karola czy da sie ten uchwyt jakos skopiowac i ile bedzie chcial kasy za takie mocowanie.
Nie, raczej nie. Szkopuł tylko w tym, że ja mam to zamykane na taką sprytną kłódeczkę i wsad klucza jest od dołu. Niestety. Powoduje to ... czasem pobrudzenie się przy otwieraniu. Ale to tylko rączki. Hm, waga? No, jakby nie patrzeć nasze koło trochę waży z tą felgą, wieć trzeba się liczyć z takim ciężarkiem. Mi to nie przeszkadza. Ale porzyznaję, widziałem kiedyś w Poznaniu jednego XP (facet miał reklamę jakiejś firmy która wykonuje usługi dźwigowe - jeśli mnie czyta to pozdrawiam) na parkingu w Marcelinie. Miał to sprytnie zrobione na zasadzie takiej jak w Bronco, ale nei przytwierdzone do boków lecz na ... jakby słupie a ten do zderzaka. Też nad tym myślałem, ale nie chciałem dziurawić zderzaka. Wolałem metodę bezinwazyjną. Moja jest taka. Nic nei jest ruszone. Jutro moze zrobię zdjęcia to podeślę na forum, ale jak ktoś chce już teraz to na forum forda. Link zapodaję http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=8450
Pozdrawiam
Yahoo
Pozdrawiam
Yahoo
Yahoo
poszperalem troche w moim archiwum,
i znalazlem pare zdjec,
jak sobie przypominam byl to jakis
ciezko dziany gostek i za przerobke
tego explorera zaplacil ponad 50.000DM.
(wsadzili tam V10-ke z excursion)
ciekawe jest samo mocowanie kola,
ale zderzak to chyba samorobka.
servus
marian
no super ale jak wstawic tu te fotki?
i znalazlem pare zdjec,
jak sobie przypominam byl to jakis
ciezko dziany gostek i za przerobke
tego explorera zaplacil ponad 50.000DM.
(wsadzili tam V10-ke z excursion)
ciekawe jest samo mocowanie kola,
ale zderzak to chyba samorobka.
servus
marian
no super ale jak wstawic tu te fotki?
te kolo na zapasie to chyba od golfa patrzac na rozmiar
ale wracajac do tematu to zawsze takie rozwiazanie mi sie podobalo bo nie zajmuje miejsca w srodku ale od czasu jak pojechalismy upalac i kolega ma taki wynalazek w terano stwierdzilem ze najgorszy pomysl jak mozna sobie wyobrazic
wiecznie brudne rece od blota, chcesz wyciagnac np.szekle z kufra to robisz milion kombinacji przed otwarciem klapy bo samej szyby tez nie dasz rady otworzyc. no a jak fajnie sie otwoera jak auto jest pod katem hahahaha
to tak w terenie a w zyciu codziennym przy kazdych zakupach jestes brudny no moze latem nie jest tak zle
nie woze kola na codzien a jak jade gdzies dalej to wkladam na dach

ale wracajac do tematu to zawsze takie rozwiazanie mi sie podobalo bo nie zajmuje miejsca w srodku ale od czasu jak pojechalismy upalac i kolega ma taki wynalazek w terano stwierdzilem ze najgorszy pomysl jak mozna sobie wyobrazic
wiecznie brudne rece od blota, chcesz wyciagnac np.szekle z kufra to robisz milion kombinacji przed otwarciem klapy bo samej szyby tez nie dasz rady otworzyc. no a jak fajnie sie otwoera jak auto jest pod katem hahahaha
to tak w terenie a w zyciu codziennym przy kazdych zakupach jestes brudny no moze latem nie jest tak zle

nie woze kola na codzien a jak jade gdzies dalej to wkladam na dach
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

no dowiedzialem sie troche wiecej
cala przerobke zrobila firma:
Kraftfahrzeug Schwarz GmbH
Stetten 31
74586 Frankenhardt
dzwonilem tam dzis i spadlem z fotela:
za taki zderzak z uchwytem na kolo + odbior TÜV
chca 3000 euronow