pytanie o forda

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Awatar użytkownika
edox

pytanie o forda

Post autor: edox » pt wrz 02, 2005 9:05 am

Witam wszystkich serdecznie !!
Nosze sie z zamiarem kupna explorera, mam na oku taki egzemplarz:

www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C273608

Moze zna ktos moze to auto??
Jezeli nie to prosze poprostu o wasze opinie (warto nie warto)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tymon4x4

:

Post autor: tymon4x4 » pt wrz 02, 2005 9:12 am

:D nieznam wlasciciela ani auta ale ładny wóz pewnie niskie opłaty za pojemnosc małe zuzycie paliwa :D tani w obsludze czesci servisowe pewnie jak do poloneza :D jedym słowem rewelacja :D idealny do parkowania w zatłoczonym mieście :) kupa bajerów ktore i tak sie nieprzydają a do lansu idealny
Pozdrawiam 8)
UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara

Awatar użytkownika
edox

Post autor: edox » pt wrz 02, 2005 9:16 am

No dzieki nie ma jak szczera bez interesowna pomoc

Awatar użytkownika
tymon4x4

:)

Post autor: tymon4x4 » pt wrz 02, 2005 9:23 am

edox pisze:No dzieki nie ma jak szczera bez interesowna pomoc
eno bez urazy nieznam sie na tym sprzecie ale troche tego jezdzi po drogach wiec chyba fajne jest skoro ma swoich nabywców proponowalbym Ci przejzenie opini uzytkowników gdzies w usa oni tam tego maja w brod i testuja to jak u nas małolaci poloneza :)w dodatku dowiesz sie wiecej co mozna w takim aucie ztuningowac itp itd . Porownasz ceny czesci pomiedzy polska a stanami .

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt wrz 02, 2005 9:28 am

@ edox spoko takie sa uroki forum :)21 Pytales o opinie wiec tymon4x4 ja wyraził - nie poprosiłes o pozytwne opinie wiec nie dziw sie !! Dla Tymona4x4 i jak dla mnie to drogi w utrzymaniu dupowóz - być moze z racji tego ze jest forum jest tendencyjne czyli bardziej off -road niz on road

BTW -nie zły wypas ma :)2
W aucie zamontowana jest instalacja gazowa na wtrysku za 8 tys. zł (udokumentowane fakturą).
Wyposażenie: wszystko oprócz skóry i nawigacji. Posiada za to radio model 6006CD z wbudowaną zmieniarką na 6 płyt - super sprawa, kosztowało u dealera 2300 zł. Nowe opony po 800 za szt.

Moze by kupic i czesci rozprzedać :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
edox

Post autor: edox » pt wrz 02, 2005 10:38 am

zastanawiam sie po prostu jak to jest z tymi fordami jak niezawodnosc i takie tam sprawy :-? jezdzilem do tej pory audi s6 4.2 quattro ale mi sie w rowie troche zgniotlo :cry: i szukam czegos nowego. Tyle tylko ze nie jezdzilem nigdy terenowka a explorer po rostu podoba mi sie z wygladu. Wiec wdzieczny bede za wszystkie rady i porady.
Pozdr.

Awatar użytkownika
tymon4x4

e moze

Post autor: tymon4x4 » pt wrz 02, 2005 1:32 pm

a moze kup sobie cherokee przynjamniej czesci do tego sa wmiare tanie i ogulno dostępne jedzi tego przeciez w ch.... j bo Ford z natury ma drogie części servis a wszystko zaczeło sie od mustanga heheh :)

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pt wrz 02, 2005 1:40 pm

Jak jeździłem Cherokee to we wszystkich serwisach słyszałem: "Panie, gdyby to był Explorer to od ręki byśmy go naprawili, bo znamy te auta na wylot i części też tanio załatwili"
A ja myślę, że nie znają się ani na Jeepach ani na Fordach...
WJ '00 6.5"

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » sob wrz 03, 2005 10:52 pm

Dużo części dostępnych "z drugiej ręki", bo jeździ tego mnóstwo, za to NIKT, w żadnym serwisie nie zna sie na mostach. Skutek taki, że potrafią wsadzić z przodu 3.55 podczas gdy z tyłu jest 3.79, więc trzeba uważać. Możliwości tuningu jest sporo. Pooglądaj i poczytaj http://www.explorer4x4.com

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » ndz wrz 04, 2005 7:38 pm

Znawcy twierdzą, że Explorer jest doskonały na asfalt i dobrze utrzymane szutrówki (najlepiej amerykańskie), i doskonale służy do wyjeżdżania ze śniego, ale terenówka z niego jak z koziej dupy trąba: pada reduktor (jakieś dziwaczne rozwiązanie), mosty się nadają, ale do przeszczepu do lżejszego Bronco II. Ogólnie, to też chciałbym mieć takie wygodne i przestronne auto: przyczępę kempingową pociągnie bez problemu, itp. Ale o off-roadzie w Explorerze to nie możesz marzyć, ale nie o off-road Ci chodzi, więc kupuj, jak bryka wypasiona i nic nie stuka w zawieszeniu, a hamulce i klima OK.!
Pozdro
Bogas
Stan Bronco: BRAK

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Re: pytanie o forda

Post autor: czesław&jarząbek » ndz wrz 04, 2005 8:01 pm

edox pisze:www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C273608
Moze zna ktos moze to auto??
Jezeli nie to prosze poprostu o wasze opinie (warto nie warto)
Pozdrawiam.
yyy...
ja tylko chciałem nieśmiało zapytać od kiedy opona bfg at kosztuje 800zł/sztuka
a instalacja gazowa 8k?
:)21

i równie nieśmiało chciałem przypomnieć zwyczajową nazwę explorera... ford eksplozja
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » ndz wrz 04, 2005 9:36 pm

Bogas pisze:Znawcy twierdzą, że Explorer jest doskonały na asfalt i dobrze utrzymane szutrówki (najlepiej amerykańskie), i doskonale służy do wyjeżdżania ze śniego, ale terenówka z niego jak z koziej dupy trąba: pada reduktor (jakieś dziwaczne rozwiązanie), mosty się nadają, ale do przeszczepu do lżejszego Bronco II. Ogólnie, to też chciałbym mieć takie wygodne i przestronne auto: przyczępę kempingową pociągnie bez problemu, itp. Ale o off-roadzie w Explorerze to nie możesz marzyć, ale nie o off-road Ci chodzi, więc kupuj, jak bryka wypasiona i nic nie stuka w zawieszeniu, a hamulce i klima OK.!
Pozdro
Pieprzycie Boguś :D. Jeździłem Explo w terenie to wiem, że jeździ całkiem nieźle. Wadą jest tylko to że cięzki z niego zawodnik. Ale Gelenda czy Patrol GR również. I nie reduktor pada tylko jego shiftmotor. Po jakiś 8 latach intensywnej exploatacji. Wystarczy go zabezpieczyć i problem z głowy. Jedynym kiepskim rozwiązaniem są sprzęgiłeka na przednich półosiach. Zamiana na manuale rozwiązuje problem raz na zawsze. A znawcy twierdzą, że po tej operacji nawet w ciężkim błocie czy skałach 35" koło nie generuje obciążeń mogących dokonać jakichś ukręceń czy zniszczeń. Oczywiście cały mój wywód dotyczy modelu 1991 - 1994. Od 95 roku wydumali coś z niezależnym przodem i z czterowałkowym, 204-konnym silnikiem, który udało im się zrobić tak coby nie padał dopiero w 1998.

Awatar użytkownika
Bogas

Post autor: Bogas » wt wrz 06, 2005 9:18 am

Dzięki Yonek, może właśnie chodziło mi o te późniejsze modele? Dzięki temu, co napisałem, przynajmniej już się więcej czegoś dowiedziałem o Explorerach, no i o sobie oczywiście!
A może kolega, który się autem interesował też myślał o nowszym trochę. Ja powtarzam jedynie słowa szefów warsztatów samochodów amerykańskich, którzy także terenówki użytkowali/użytkują, itp. A bardzo możliwe jest, że Explorer, jak wino, czym starszy, tym lepszy.
Ale, żebym od razu piepszył?
Chciałbym, ale najchętniej jakąś osiemnastkę! ;-)
Pozdro
(My jak kowboje - każdy chwali swoje!)
Bogas
Stan Bronco: BRAK

Awatar użytkownika
edox

Post autor: edox » sob wrz 17, 2005 7:41 am

Wiekie dzieki za wszystkie podpowiedzi!!!
w poniedzialek jade ogladac jeszcze inna explozje tym razem 98' prosto ze szwajcarji jakies 20.000 wiec cena spoko
pozdro dla wszystkich lacznie z zonami i tesciowymi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”