Chcę kupić takie jeżdzidło jako bulwarówkę + zima narty i jest kilka pytań:
1.czy lepiej skrz.bieg. manual czy automat(ponoć lepiej z chłodnicą oleju więc jak to odróżnić nr.nadw. czy co??)
2.jeśli gaz to zwykła instalka więc jak Wam na takowej chodzi
3.jakie ceny części i jak z dostępnością w polsce(wiem że z usa taniej i są tam części)
4.jak rozróżnić model aby nie kupić ze skrz.borg wagner ponoć się sypią na potegę
5.czy ma jeszcze jakieś typowe bolączki ,bo tak ogólnie widać że to dobre auta
Ford Explorer 93-94
Moderator: Student
Re: Ford Explorer 93-94
MAnual trudno dostać, dodatkowa chłodnica oleju w standarcie w wersji europejskiej. Najłatwij sprawdzić patrząc na szafę i pod maskę. Jeżeli tylko w km a wszelkie napisy pod machą po angielsku i po niemiecku masz 100% pewności że to wersja europejska.Eryk pisze:Chcę kupić takie jeżdzidło jako bulwarówkę + zima narty i jest kilka pytań:
1.czy lepiej skrz.bieg. manual czy automat(ponoć lepiej z chłodnicą oleju więc jak to odróżnić nr.nadw. czy co??)
Niewiem, nie miałem gazu.2.jeśli gaz to zwykła instalka więc jak Wam na takowej chodzi
Ceny normalne, jak do amerykańców. Ale prawie nie ma "drugiego obiegu" czyli porozbiórkowych3.jakie ceny części i jak z dostępnością w polsce(wiem że z usa taniej i są tam części)
Hmmm.... z tego co pamiętam, to była jedna skrzynia w XP. BW robi do nich reduktory. W każdym bądź razie wejdź pod auto, na misce powinno być wytłoczone A4LD i znaczek Forda4.jak rozróżnić model aby nie kupić ze skrz.borg wagner ponoć się sypią na potegę
Ja założysz zbyt duże koła to najprawdopodobniej zmielisz sprzęgła na półosiach. Polecam wymianę na manualne. Shiftmotor reduktora baaaardzo lubi dostać piachu i wtedy się psuje. Po trzeciej rozbiórce i czyszczeniu wogóle przestaje działać i trzeba kupić nowy5.czy ma jeszcze jakieś typowe bolączki ,bo tak ogólnie widać że to dobre auta

Sprawdź poziom oleju w mostach i nie zapomnij o dodatku do LSD do tylnego. Szkoda, żeby się popsuło. Jak będzie miał założone Firestone'y to wywal od razu i załóż jakieś inne, np BFG, bo Firestone'y lubiły wybuchać.