czy ktokolwiek wie gdzie naprawiać Explorera?
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
czy ktokolwiek wie gdzie naprawiać Explorera?
Czy ktoś wie gdzie można za rozsądne pieniądze wymienić rozrząd w explozji w Krakowie lub w okolicach ewentualnie na Śląsku?.Silnik oczywiście SOHC czyli łańcuchy.
-
- jestem tu nowy...
Witam
Mozesz spróbować u Świątka w Krakowie, wiem że robi autoamty ale para się też inną mechaniką, z tego co wiem to nie jest najtańszy ale robi dobrze. Mnie zrobił skrzynię w Explozji i MB 126 420 se - do tej pory wszystko ok.
tel 122681397.
hulasz po Krakowie Explozją
jeżeli tak to jaką ?
pozdr
Mozesz spróbować u Świątka w Krakowie, wiem że robi autoamty ale para się też inną mechaniką, z tego co wiem to nie jest najtańszy ale robi dobrze. Mnie zrobił skrzynię w Explozji i MB 126 420 se - do tej pory wszystko ok.
tel 122681397.
hulasz po Krakowie Explozją

pozdr
miał być Jeep został się Explorer --- i dobrze 
Explorer 4.0 V6 1990 Edi Bauer - a jak
Mercedes 126 420 se V8 1986 - cudo na kołach

Explorer 4.0 V6 1990 Edi Bauer - a jak

Mercedes 126 420 se V8 1986 - cudo na kołach
-
- jestem tu nowy...
Dzięki za podpowiedź , co prawda znalazłem w Krakowie paru mechaników którzy naprawiają takie bryki jak Explozja ale tak naprawdę to w jednym warsztacie wiedzieli w czym rzecz natomiast w pozostałych to tylko im się wydaje ,że potrafią cokolwiek naprawić.
Mam czarną Explozję 4,0 98r.
Natomiast co do ślizgów to padają właśnie dlatego,że rozwalają je luźne łańcuchy ,które to łańcuchy mają wadliwe napinacze(wada konstrukcyjna)
i dlatego są luźne.Koszty niemałe ale małe to są jak się ma F126p tylko .że wtedy frajda z jazdy jest wprost proporcjonalna do kosztów
Mam czarną Explozję 4,0 98r.
Natomiast co do ślizgów to padają właśnie dlatego,że rozwalają je luźne łańcuchy ,które to łańcuchy mają wadliwe napinacze(wada konstrukcyjna)
i dlatego są luźne.Koszty niemałe ale małe to są jak się ma F126p tylko .że wtedy frajda z jazdy jest wprost proporcjonalna do kosztów

-
- jestem tu nowy...
Każdy posiadacz Explozji z silnikiem 4,0 SOHC starszej niż z 2000 roku powinien być przygotowany na wymianę rozrządu po przebiegu około 150-180 tys.km, aczkolwiek w zamyśle konstruktorów silnika był rozrząd dożywotni no ale cóż nawet Niemcy się mylą.Natomiast wymiana rozrządu całkowicie załatwia sprawę ponieważ wymianie podłegają również napinacze.Cena wymiany bagatela 4000 do 5000 tys złotych. 

- kra
-
- Kontaktowanie:
To jest standardowy (normalny) koszt wymiany rozrzadu?
Skoro jak wszyscy pisza jest to wada konstrukcyjna to nie powinno to byc gratis - jak to zwykle bywa gdy sa wady seryjne w autach?
Poprzednie pytanko: czy sposob eksploatacji w tym przypadku ma wplyw na ujawnienie sie tej wady czy tez nie - ktos z Was wie?
Jesli to prawda ze koszt jest tak wysoki to przeciez sie silnik oplaca nowy kupic niz robic rozrzad.
Skoro jak wszyscy pisza jest to wada konstrukcyjna to nie powinno to byc gratis - jak to zwykle bywa gdy sa wady seryjne w autach?
Poprzednie pytanko: czy sposob eksploatacji w tym przypadku ma wplyw na ujawnienie sie tej wady czy tez nie - ktos z Was wie?

Jesli to prawda ze koszt jest tak wysoki to przeciez sie silnik oplaca nowy kupic niz robic rozrzad.

Hmm, zawsze wiadomo było, że do 97 rocznika, dlatego kiedy ja szukałem dla siebie samochodu, przyjąłem graniczną datę produkcji - 2-ga połowa 1997 (podobno wtedy wyszły już modele bez wady) - wyczytałem to zresztą u fachowców forumowychRad-T pisze:Witam,
w wersji starszej jak 2000 czy starszej jak 98 ? bo rozne info na forum mozna znalezc - jedni pisza o wersjach do 98 majacych ta wade, a tu piszecie o autach do 2000.
Rad-T

Wysłałem Ci wiadomość na PW.
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
Każdy posiadacz XP z roczników 1997 - 1998 z silnikem 207 kM powinien być na to przygotowany. Po 1998 ta usterka została poprawiona.jola pisze:Każdy posiadacz Explozji z silnikiem 4,0 SOHC starszej niż z 2000 roku powinien być przygotowany na wymianę rozrządu po przebiegu około 150-180 tys.km, aczkolwiek w zamyśle konstruktorów silnika był rozrząd dożywotni no ale cóż nawet Niemcy się mylą.Natomiast wymiana rozrządu całkowicie załatwia sprawę ponieważ wymianie podłegają również napinacze.Cena wymiany bagatela 4000 do 5000 tys złotych.
SITH happens...
Może mnie w końcu ktoś oświeci - ROCZNIK '98, pojemność 4011, SOHC moc 205kM - nie 204 i nie 207. To jak to jest? Model z trefnym rozrządem czy nie? (Inna sprawa, że w to "do 2000r." już w ogóle nie wierzęYonek pisze:Każdy posiadacz XP z roczników 1997 - 1998 z silnikem 207 kM powinien być na to przygotowany. Po 1998 ta usterka została poprawiona.jola pisze:Każdy posiadacz Explozji z silnikiem 4,0 SOHC starszej niż z 2000 roku powinien być przygotowany na wymianę rozrządu po przebiegu około 150-180 tys.km, aczkolwiek w zamyśle konstruktorów silnika był rozrząd dożywotni no ale cóż nawet Niemcy się mylą.Natomiast wymiana rozrządu całkowicie załatwia sprawę ponieważ wymianie podłegają również napinacze.Cena wymiany bagatela 4000 do 5000 tys złotych.

Ave Caesar!
-
- jestem tu nowy...
Myślę ,że sposób eksploatacji ma wpływ na zużycie się całego silnika to i rozrządu natomiast wada jak wada jeżeli jest to prędzej czy później wyjdzie,generalnie w tym silniku nie ma prawa być słychać łańcuchów.Natomiast co do nowego silnika to nie wiem gdzie można kupić tak tanio nowy silnik chyba ,że nowy znaczy inny z odzysku ale tu też nie masz 100% pewności co do jakości silnika.