Witam! Kupic czy nie... Problemy z VINem :/ Ktos ma Limited?

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Witam! Kupic czy nie... Problemy z VINem :/ Ktos ma Limited?

Post autor: BliG » wt kwie 03, 2007 12:44 am

Witam,
na poczatku standardowo witam sie ze wszystkimi :D
Otoz, jestem na kupnie Forda Explorera z 2000 lub 2001 roku...
Ostatnio znalazl sie jeden taki na Pomorzu, jutro znajomy ze Szczecina jedzie go obejrzec...
Autko piekne; czarne :D, 4 drzwiowe, z 2000r, 100 000 km, serwisowany, 4 litry SOHC, jasna skora, szyberdach, 4 poduchy, wersja europejska (sprowadzony ponad rok temu z Niemiec od I wlasciciela), Black Edition Limited... i tu jest wlasnie problem!
Dzis jednak czlowiek przeslal mi VIN (1FMDU73E.....), ktory po rozkodowaniu za pomoca https://www.fleet.ford.com/maintenance/ ... efault.asp mowi ze U73 to oznaczenie wersji XLT! natomiast Limited powinien miec U75... i co tu myslec? Jak patrze na zdjecia to po wnetrzu i z zewnatrz wynika ze to faktycznie Limited: charakterystyczne fotele, logo na zewnatrz, felgi, czarny grill, (pseudo)drewniane dodatki na drzwiach, 4 poduchy... Przejrzalem kilkanascie (kilkaset?) ogloszen na autoscout i mobile.de takich Explorerow w wersji limited i one sa takie same! tylko ten VIN mnie zastanawia.... :/ Niestety nie znalazlem nigdzie w tych ogloszeniach VINow...
Moze to dlatego ze wersja Europejska?
Jesli ma ktos Explo w wersji Limited to niech napisze jaki ma VIN.
Prosze doradzcie co w ogole myslec o tym aucie...
Bedzie to moj pierwszy samochod "terenowy", dlatego prosze takze o rady na co zwrocic uwage przed zakupem. Wiem, ze nalezy sprawdzic czy prawidlowo zalaczaja sie napedy (tylko nie na asfalcie :D), poza tym to co standardowo przy kazdym aucie: czy skrzynia automatyczna plynnie zmienia biegi, silnik pracuje w miare rowno, cos jeszcze? Czy Jest w Zachodniopomorskiem jakis dobry warszat, ktory moglby sprawdzic taka Explozje?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » wt kwie 03, 2007 9:16 am

... jedź z numerem VIN do dealera Forda i zapytaj nie podając przyczyny jakie to auto ma wypozażenie, ile drzwi itd.

Jak się nie bedzie zgadzać ze stanem faktycznym - odpuść sobie - przekute numery...
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » wt kwie 03, 2007 10:54 am

Dzieki za szyba odpowiedz.
W takim razie jade do EuroCar'u... jak wroce - napisze co powiedzieli.

Milego, slonecznego dnia :)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » wt kwie 03, 2007 11:06 am

Black Edition a Limited to dwie rozne wersje

ja mam z 2001 XLT i jest w VINie U73
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » wt kwie 03, 2007 11:13 am

Na gratka.pl jest za 33 000 zl taki Black Edition Limited i cos mi sie zdaje ze to wlasnie on. Po prostu jest caly czarny (lacznie z grillem), ale jesli chodzi o oznaczenia na aucie to sa wszedzie "Limited" (i wnetrze tez takie jak w wersji Limited.
Skoro masz XLT i w VINie U73 to cos coraz bardziej mi sie to podejrzane wydaje... :roll:
Ale skoczyc do salonu nie zaszkodzi... zobaczymy co tam powiedza...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » wt kwie 03, 2007 4:28 pm

Bylem w EuroCar'ze na Powstancow Slaskich w Krakowie i niestety nie udalo sie im dojsc do wersji :( Podali tylko ze auto jest z 2000r, ma silnik 4 litry, automatyczna skrzynie biegow. Powiedzieli, ze auto musialo zostac sprowadzone i nie da sie stwierdzic w jakiej wersji bylo fabrycznie :( Wersje i konkretne wyposazenie da sie sprawdzic tylko dla egzemplarzy kupionych w Polsce.
I co tu teraz zrobic...? :o
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » wt kwie 03, 2007 7:40 pm

a gówno prawda !!
Ja mam wersję kanadyjską i jakos udąło się to załatwić w polsce - dostałem wydruk wyposażenia bez wiekrzych problemów !!

nie mieli dobrej woli bo jest baza danych do której maja dostęp, jeśli nie bezpośrednio to mogą wysłac zapytanie do Warszawki a potem dalej.

Jest jeszcze jeden sposób by to spr. w serwisie biorąc ich pod włos.

Wymyślasz sobie część której nie ma w wersji XLT a jest w twojej i po numerze nadwozia idziesz się dowiedzieć do serwisu ile ona kosztuje.
Możesz załatwic to przez telefon nawet.
FON 666 131 133

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 03, 2007 7:50 pm

poszukaj dla porównania na:
http://www.motors.ebay.com/
tam auta mają podane vin-y
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » wt kwie 03, 2007 9:32 pm

wykazali w serwisie mało dobrej woli bo wszystko da się sprawdzić w kazdym serwisie w kazdej marce i nie ważne gdzie auto sprzedane
trzeba tylko chcieć bo nic to pracownika serwisu nie kosztuje - ewentualnie napisanie maila do centrali - to max !!
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » wt kwie 03, 2007 9:51 pm

klucz13, tam patrzylem, ale sa dwa Explo z 2000 lub 2001 r w wersji Limited 4x4 z silnikiem 4.0 SOHC :( Oba maja U75... :cry:

alban, sprawdzali w jakichs dwoch bazach: w jednej odczytali tylko te dane, ktore juz pisalem (pojemnosc, automat, rocznik), a w drugiej bazie (gdzie wlasnie jest wpisane wyposazenie) nie posiadaja Explorerow (z tych lat) :(
Ale moze faktycznie napisze do Warszawy... do Ford Polska?
A Tobie jaki dealer to znalazl? Moze rowniez przez niego sprobuje...? :)
Myslalem wlasnie o tych czesciach, ale poza tapicerka chyba niczym sie nie roznia... w amerykanskich wersjach Limited maja komputer pokladowy i klimatronik, niesty w europejskich wersjach nie ma tego nawet w limitedach... a z kolei szyberdach moga miec takze XLT na zamowienie... Chyba ze macie jakies wykazy co znajduje sie w poszczegolnych wersjach (tylko europejskich, bo amerykance moga sie roznic)?

Dobrej nocki! :)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » wt kwie 03, 2007 10:51 pm

właśnie w krakowie mi to sprawdzono ale u jakiego dealera to się dowiem
- kolega pracuje w któryms fordzie w krakowie ale w którym nie wiem o ile jest kilka ...

jak cos to się spróbuje dowiedzieć
FON 666 131 133

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 03, 2007 11:01 pm

BliG pisze:klucz13, tam patrzylem, ale sa dwa Explo z 2000 lub 2001 r w wersji Limited 4x4 z silnikiem 4.0 SOHC :( Oba maja U75... :cry:

:)
A na stronach Forda za wodą bo chewiego to kiedyś znalazlem lub spróbuj w serwisie samochodów amerykańskich mają prawie wszystkie katalogi
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » śr kwie 04, 2007 7:58 am

Tak jak juz wczesniej pisalem, za woda szukalem i wlasnie tam na https://www.fleet.ford.com/ jest podane ze XLT ma U73, a Limited ma U75 w VINie....
Jednak na fordclubpolska.org manius potwierdzil, ze wersje europejskie nie maja jednoznacznie okreslonego wyposazenia w VINie i nie nalezy sie tym przejmowac...
W krakowskim EuroCar'ze tez powiedzieli ze nie wydaje sie im aby na podstawie VINu dalo sie jednoznacznie okreslic wersje, wyposazenie... wiec moze faktycznie wersja wyposazenia jest jednoznacznie okreslona tylko w VINach samochodow pochodzacych z Ameryki?
Osobiscie pojade go obejrzec dopiero za jakies 2 tygodnie, wiec do tego czasu mam czas na zastanowienie i podjecie decyzji... ;)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » śr kwie 04, 2007 1:39 pm

Zrobilem tak jak alban poradziles - zadzwonilem do Ford Polska, a tam mila Pani poinformowala ze jest to samochod USA (1 na poczatku) i w zwiazku z tym musza wyslac pismo do Ford USA o rozszyfrowanie VINu. Odpowiedz mam uzyskac w ciagu tygodnia, dwoch...
Zastanawiam sie tylko czy to jest platne, mysle ze nie, z reszta i tak na nic sie nie zgadzalem, ani nie podpisywalem niczego :P
A druga sprawa, to czy wszystkie Explozje maja 1 na poczatku VINu? :-? Czy te przeznaczone na rynek europejski maja jakis inny poczatek VINu?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » śr kwie 04, 2007 3:26 pm

Powinno byc nieodpłatnie, a jak tak to niech Ci wytłumacza na jakiej podstawie.
Dobra wola serwisu i wyjście na przeciw klientowi gwarantuje takie usługi w ramach uprzejmości.
Bo przecie jesteś potencjalnym klientem serwisu...

Ford to nie Kia i powinien to wiedzieć.
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » śr kwie 04, 2007 8:12 pm

mozesz jeszcze sprobowac na

http://www.carfax.com/

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » czw kwie 05, 2007 12:34 pm

dzieki kra za sugestie, ale tam za pelny raport chca 25$ i wszystko byloby OK, tylko koszt wykonania przelewu z PL bedzie wiekszy :x
W ubieglym tygodniu robilem przelew do Niemiec i bank "zdarl" ze mnie 98zl (koszt za samo wykonanie przelewu zagranicznego!) + 3EURO (koszty banku zagranicznego) :evil: wiec lacznie do przelewu trzeba doliczyc +110 zl.... a kwota przelewu (w tym wypadku) to ponizej 75 zl -> paranoja! 2/3 ceny przelewu stanowilby "haracz" dla banku :roll:
Po dlugich przemysleniach i poradach; Waszych i Kolegow z fordclubpolska.org, doszedlem do wniosku, ze jesli w brief'ie jest napisane ze Limited, to chyba nie ma o co kruszyc kopii, tylko sprawdzic w jakim samochod jest stanie i w zaleznosci od tego kupowac, albo nie :)
Niestety na fotki papierow bede musial poczekac az gosc wroci po Swietach do Niemiec... ale mi sie nie spieszy az tak bardzo i nie podchodze do tego zbyt emocjonalnie (nie napalam sie 8) ), wierze ze kiedys w koncu musi trafic sie ten moj, jedyny, wymarzony... Explorer oczywiscie :lol:
Dziekuje wszystkim za pomoc!

PS. zrobilem errate, bo poprzednim razem chyba niezbyt jasno pewne rzeczy okreslilem :)
Ostatnio zmieniony czw kwie 05, 2007 6:16 pm przez BliG, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » czw kwie 05, 2007 2:15 pm

za pojedynczy raport jest niecale 20$

wydaje mi sie, ze gdyby placic karta kredytowa to nic wiecej to nie bedzie kosztowac

ale nie wiem czy akurat taki raport ma te info co akurat potrzebujesz

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » czw kwie 05, 2007 6:03 pm

wlasnie nawet te 25$ to nie jest jakas wielka kwota, ale oplaty... trzeba jeszcze pewnie chwile poczekac zeby przelewy za granice robilo sie praie tak jak w kraju... :-?
karty "wypuklej" niestety nie posiadam...
ale nic - pojade i obejrze osobiscie - wtedy zdecyduje czy go brac, czy nie :)
Pozdrawiam,
Adrian

smuga2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: smuga2 » pt kwie 06, 2007 9:04 am

Kolego, na carfax możesz zapłacić kartą kredytową VISA (przyjmują też karty płatnicze VISA Classic, ale nie VISA Electron) - prowizja na poziomie kilku złotych - ostatnio zamawiałem na "keylessride.com" pilot z kluczem do Jeepa i zeszło z karty tylko tyle ile kosztował klucz z przesyłką. Także mając VISE spokojnie możesz zamówić sobie ten raport.
Niedawno Explorer V8 Limited... teraz Dodge Durango HEMI...

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » pt kwie 06, 2007 9:22 am

Z tymi Visami Classic to chyba jest tak, ze placenie zadziala w zaleznosci od banku, ktory taka karte wydal.

Awatar użytkownika
BliG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BliG » pt kwie 06, 2007 7:29 pm

Tak jak napisalem - nie posiadam karty kredytowej - tylko same VISA Electron i jedna Maestro... Ale nic - juz sie tym nie przejmuje bo kolega Manius sprawdzil go w Niemczech i wyglada na to, ze wszystko jest ok :)
Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze Wesolych Swiat! :)
Pozdrawiam,
Adrian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”