Mazda b2500td -awaria przedniego napedu
Moderator: Student
Mazda b2500td -awaria przedniego napedu
Mam problem! Niedawno kupilem Mazde B2500TD 4x4 z 2000roku, niestety auto miało uszkodzona skrzynie biegow.Było z tym troche problemu ale szczesliwie udało sie ja wymienic i na tym koniec szczescia.Po przejechaniu max 25km rumot w prawym kole przy predkosci 90km/h, sciaganie na prawa strone w efekcie brak przedniego napedu.Okazało sie ze urwał sie frez prawego przegubu wewnetrznego w moscie, most nadaje sie tylko na złom.Kupuje drugi most oraz prawa półos po wymianie auto jezdzi na tylnim napedzie przy załaczonym przodzie i skreconych kołach dziwny odgłos w lewym kole troche podobny do terkotania zużytego przegubu tylko głosniejszy az koło blokuje. Ogledziny połosi nic nie wnosza, połos i przeguby całe,mechanik sie poddaje mowi ze to chyba sprawa regulacji załaczania napedu i odmawia dalszej naprawy.Wielka zatem prosba moze jest na forum doswiadczony mechanik lub ktos miał tego rodzaju doswiadczenia i moze udzielic rady.Jestem z okolic LODZI bardzo prosze o pomoc. WIELKIE DZIEKI POZDRAWIAM falki
- chiquito83
Re: Mazda b2500td -awaria przedniego napedu
sprzegielko?
ta mazda to po naszemu jakis hilux czy cos?
- wojtek_kom
-
Ford Rangerchiquito83 pisze:sprzegielko?
Nie wiem czy ma sprzęgiełka z przodu, zrób zdjęcia przednich felg, na aucie. Uczysz się razem z mechanikiem

Nissan-y
Mazda B to blizniak Forda Rangera.Moja B2500TD 109KM z 2000r. Masz racje Wojtek kom ucze sie mechaniki i robie to bez entuzjazmu, ale wobec postawy mechanikow to jest akt desperacji. Sprzegiełek na kołach nie mam, widziałem zdemontowana piaste i połos. Auto stoi teraz u kolegi mechanika,ktory nie ma jednak doswiadczenia w naprawach 4x4 i droga dedukcji probuje znalezc przyczyne awarii.Podejrzewa ze uszkodzony moze byc most ktory kupiłem uzywany.Dodam ze trzaski i napręzenia wystepuja w prawym i lewym kole przy zalaczonym przednim napedzie i skreceniu kolami a nie jak podałem poprzednio tylko lewym kole. Nadal bardzo prosze o pomoc lub namiar na dobrego mechanika z LODZI lub okolic. POZDRAWIAM falki
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 5:13 pm przez falki, łącznie zmieniany 1 raz.
Może to dyfer szwankuje, może ktoś zaspawał.
Hakuna matata madafaka!
- chiquito83
a to w ogole ma miedzyosiowy dyfer?
- apede
-
- Kontaktowanie:
Chyba kolejny nowoposiadacz part-time uczacy sie w bolach zasad dzialania swojego pojazdu. 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Japierdolę. Ludzie, czytacie czasami instrukcję obsługi?
4x4 bez centralnego dyfra nie można używać na asfalcie.
Jak masz opcje reduktora
2H
4H
4L
to nie ma takiej siły, żebyś czegoś nie urwał na zapiętym przodzie jadąc po czarnym.
4x4 bez centralnego dyfra nie można używać na asfalcie.
Jak masz opcje reduktora
2H
4H
4L
to nie ma takiej siły, żebyś czegoś nie urwał na zapiętym przodzie jadąc po czarnym.
SITH happens...
- chiquito83
nie cisnieniuj sie tak, moze w terenie mu szczela 
przeciez byl u mechanika, mechanik skonczyl jakas szkole to sie chyba zna i by mu powiedzial ze nie wolno na czarnym, no nie?

przeciez byl u mechanika, mechanik skonczyl jakas szkole to sie chyba zna i by mu powiedzial ze nie wolno na czarnym, no nie?

- apede
-
- Kontaktowanie:
Taa... 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
Przy 90 km/h?chiquito83 pisze:nie cisnieniuj sie tak, moze w terenie mu szczela
W terenie by nie usłyszał jadąc z taką prędkością.
Wniosek: jechał po czarnym
SITH happens...
Dziekuje wszystkim za pomoc, a szczególnie koledze YONEK za japierdole. Owszem dostałem instrukcje ale germanska a owego dialektu nie znam za co bardzo przepraszam. Banan wielkie dzieki za info na priva. Serdecznie pozdrawiam. falki
nie,no powalasz szczerosciafalki pisze:ucze sie mechaniki i robie to bez entuzjazmu,

to może języków 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
jest dział jazda w terenie
jest przyklejona instrukcja jak auto działa
więc sie jestemtunowy kolego nie fochuj ale poczytaj
jest przyklejona instrukcja jak auto działa
więc sie jestemtunowy kolego nie fochuj ale poczytaj
- chiquito83
moze kolega nie lubi czytac
to by tlumaczylo brak znajomosci jezykow
to by tlumaczylo brak znajomosci jezykow

No koledzy, raptem temat sie rozruszał
sprawa już nieaktualna, pomogli bardziej wyrozumiali
Zgoda troche w tym mojej winy ze nie przejrzałem forum, ale znalazłem je pózno w nocy,nawet pierwotnie umiesciłem temat nie w tym dziale, a problem był palacy.A"propos jezyków może ktos wie skad wziac instrukcje obsługi po naszemu. Tych,którym moje wyjasnienie nie wystarcza, zachecam do załozenia nowego tematu . Szacunek falki

Poszukaj instrukcji do Rangera. 95% będzie egzakly de sejm
SITH happens...
- chiquito83
Wiekie dzieki ale ona dotyczy nowego modelu a ja mam poprzedni,sam juz szukalem w google ale nie znalazłem. Pozdro falki
- chiquito83
jak angielski trybisz to sa jakies serwisowki haynesa z tego co widze, pewnie dostepne tez na torrencie
- Pablos
Kolego, jeżdę tym samym modelem, więc jak byś potrzebował coś konkretnego to daj do mnie na prv. Skróconą instrukcję i uwagę, że nie dopinać przodu na asfalcie masz wydrukowaną na osłonie przeciwsłonecznej dla kierowcy, a co do napędu, ten model ma przód zapinany podciśnieniem. Zasada jest w sumie prosta.
Przy zapięciu przodu (4L lub 4H - oczywiście na postoju) powinna Ci się zapali lampka R.F.W i kontrolka 4x4. Przy RFW przód możesz już załączać i rozłączać podczas jazdy wajchą biegów ale oczywiście tylko na śliskiej nawierzchni. Na asfalcie będzesz miał objawy takie jak pisałeś, zacznie Ci terkotać przednie kółko i jak tego nie rozepniesz to w krótkim czasie posypiesz sobie przód. Przydaje się to zimą kiedy na trasie bywają odcinki mocno zaśnieżone, wtedy 4x4 zapinasz bez zatrzymywania się. Kiedy już z przodu nie zamierzasz korzystać, rozpinasz to przyciskając przycisk RFW, kontrolka powinna wtedy zgasnąć. ot wszystko.
Przy zapięciu przodu (4L lub 4H - oczywiście na postoju) powinna Ci się zapali lampka R.F.W i kontrolka 4x4. Przy RFW przód możesz już załączać i rozłączać podczas jazdy wajchą biegów ale oczywiście tylko na śliskiej nawierzchni. Na asfalcie będzesz miał objawy takie jak pisałeś, zacznie Ci terkotać przednie kółko i jak tego nie rozepniesz to w krótkim czasie posypiesz sobie przód. Przydaje się to zimą kiedy na trasie bywają odcinki mocno zaśnieżone, wtedy 4x4 zapinasz bez zatrzymywania się. Kiedy już z przodu nie zamierzasz korzystać, rozpinasz to przyciskając przycisk RFW, kontrolka powinna wtedy zgasnąć. ot wszystko.
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6
Mazda Tribute 3.0 V6
Troche mnie Pablos uspokoiłes bo ja żadnych sprzegiełek nie mam,przy moscie jest za to siłownik i gruszka do ktorej dochodza przewody z podcisnieniem.W następnym poscie opisuje ze nie moge wyłaczyc RFW czy to czyms grozi, cholera moze to sprawa elektryki.Dziekuje za pomoc
Serdecznie pozdrawiam falki

- Pablos
RFW – Remote Free Wheel to jest własnie odpinanie napędu do przedniego mostu, a grozi tym, że po prostu ciut więcej Ci spali (dodatkowe opory) i może hałas będzie wiekszy ale to chyba zbytnio nie przeszkadza, bo Mazda sama w sobie zbyt cicha nie jest.
Jeszcze jedno, z RFW nie powinno się poganiać wiecej niż 100km/h
Jeszcze jedno, z RFW nie powinno się poganiać wiecej niż 100km/h
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 10:55 pm przez Pablos, łącznie zmieniany 1 raz.
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6
Mazda Tribute 3.0 V6
- Pablos
Acha, jeszcze jedno, z tyłu masz most z LSD, tak że zwróć na to uwagę przy wymianie oleju
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6
Mazda Tribute 3.0 V6