Jaki kupić explorer czy Jeep Cherokee?
Moderator: Student
Jaki kupić explorer czy Jeep Cherokee?
mam zamiar kupić samochód terenowy rocznik 90-95. Zastanawiam się nad Cherokee 4.0 lub Fordem Explorerem 4.0. Samochód będzie użytkowany głównie do jazdy po naszych pięknych i dobrej jakości drogach, nie będzie użytkowany w trudnym terenie (oprócz tych naszych dróg ).
Doradźcie który wybrać, który z nich jest bardziej "niezawodny", tańszy w eksploatacji...
Proszę o obiektywne informacje.
Z góry dzięki![/b]
Doradźcie który wybrać, który z nich jest bardziej "niezawodny", tańszy w eksploatacji...
Z góry dzięki![/b]
Re: Jaki kupić explorer czy Jeep Cherokee?
hmm, tak sie sklada ze posiadam obydwie marki, choc nieco nowsze roczniki...gniewko pisze:mam zamiar kupić samochód terenowy rocznik 90-95. Zastanawiam się nad Cherokee 4.0 lub Fordem Explorerem 4.0. Samochód będzie użytkowany głównie do jazdy po naszych pięknych i dobrej jakości drogach, nie będzie użytkowany w trudnym terenie (oprócz tych naszych dróg ).
Z góry dzięki![/b]
FJ Cruiser czarny i Xploder Sport zardzewialy
Siema, tez podobne dylematy rozwiewalem, choc miedzy ciut nowszymi rocznikami. Jeep'a mi od razu wszyscy odradzili, bo ponoc potrafi sie psuc i ciagnie jak skarbonka... Ja na swoich poszukiwaniach juz po duzych filtracjach mialem Blazer, albo Explorer - i czytajac wiele opinii jestem nastawiony na Forda.
Poczytaj ten watek - wypowiada sie w nim sporo osob, ktore mialo stycznosc z Fordami, Jeepami - rowniez w roczniku ktory szukasz...
http://www.flamingwheels.pl/modules.php ... pic&t=1228
Poczytaj ten watek - wypowiada sie w nim sporo osob, ktore mialo stycznosc z Fordami, Jeepami - rowniez w roczniku ktory szukasz...
http://www.flamingwheels.pl/modules.php ... pic&t=1228
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT
Jest takie powiedzenie wśród Polonii Amerykańskiej: FORD GÓWNO WORT. Uno Problemo jest z tym, że biedna emigracja kupowała stare i zaniedbane samochody i one faktycznie się strasznie psuły - ale głównie rzeczy eksploatacyjne, które poprzedni właściciele powinni regularnie serwisować - ja właśnie tak miałem - historia? Proszę Ford Taurus, Thinderbird, Bronco. Duo problemo jest z tym, że tej emigracji nie było stać na droższe Chryslery (Jeep należy do tego koncernu) - i nie byli w stanie dodać nowego powiedzonka, czy przesłowia: MOŻE I FORD GÓWNO WORT, ALE JAK SE KUPISZ JEEPA TOŚ DOPIERO PIPA. (Sam to przed chwilą wymyśliłem na potrzebę chwili - CHYBA ZOSTANĘ WIEJSKIM POETĄ!:-) Chrajslery Panie to siem dopiero sypiom. OK są śliczne - jak widzę Szerokiego w kwadracie, to się oglądam, jak widzę Renegata albo Saharę Wrangla, to chcę opluć moje Fordy, ale pogadaj z warsztatami hamerykańskimi i zobacz ile "specjalista od hamerykanów" na Zawodziu w Wawie ma na hali wiecznie cierpiących Grandów, albo ile ich bywa w ASO Chryslera Jeepa. Niestety, te starsze nie są trwałe. No chyba, że kupisz nówkę i będziesz dbał jak Bozia przykazuje. W Fordzie jest pewniak: jak już jakąś część wymienisz/naprawisz na oryginalnych zestawach naprawczych to przejedzie kolejne 100/200/300 tys km. Mój antyk 26 letni nawet jeśli robił tylko 10tys km rocznie to ma przynajmniej 260tys i co się miało posypać to się posypało, co naprawiłem - to mogę o tym zapomnieć! I przejedzie kolejne 260tys km. A z Jeepem to niewiadomo. Chyba, że kupisz Wagoneera - to były Chrajslery, to były czasy!! Jest takie cudo odrestaurowane i jeżdżące chyba w Pułtusku. Cudo. Jak to zobaczyłem na Wisłostradzie, to jakbym gołą babę ze sterczącymi cycami rozmiar D albo E na przejściu dla pieszych zobaczył!!!
Bogas
Stan Bronco: BRAK
Stan Bronco: BRAK
-
- jestem tu nowy...
Ford Explorer vs. Jeep Cherokee
Mam Explorera'93 w wersji europejskiej, wcześniej Cherokee'90.
Myślę że Ford jest lepszym zakupem,
1. Jest większy ( dla mnie to istotne )
2. Jest zbudowany na ramie ( lepsza sztywność konstrukcji )
3. Motor o podobnej pojemności i mocy ale V6, a nie rzędowa 6
4. Myślę że odrobinę lepiej z serwisem i częściami
Palą podobnie, czyli nieprzyzwoicie dużo.
Pozdrowienia dla kolegów.
Myślę że Ford jest lepszym zakupem,
1. Jest większy ( dla mnie to istotne )
2. Jest zbudowany na ramie ( lepsza sztywność konstrukcji )
3. Motor o podobnej pojemności i mocy ale V6, a nie rzędowa 6
4. Myślę że odrobinę lepiej z serwisem i częściami
Palą podobnie, czyli nieprzyzwoicie dużo.
Pozdrowienia dla kolegów.

- Broncosaurus
Tak sobie tylko napiszę:
Exploder 4.0V6'97,260 kkm:
Potrzaskane prowadnice łańcuchów rozrządu /w drobny mak/
W celu przyzwoitej naprawy-wyjęcie silnika:3 dni /spoko i solo/
Części z hameryki lecą już dwa tygodnie.
Rozrząd jest na 3 łańcuchach,że o czwartym od balansu nie wspomnę
Koszty:mały kosmos /koło 2 kzł/
Jak sobie to porównam z rozrządem XJ,to smiech mnie pusty ogarnia.
Nikomu nie życzę takiej awarii.
Exploder 4.0V6'97,260 kkm:
Potrzaskane prowadnice łańcuchów rozrządu /w drobny mak/
W celu przyzwoitej naprawy-wyjęcie silnika:3 dni /spoko i solo/
Części z hameryki lecą już dwa tygodnie.
Rozrząd jest na 3 łańcuchach,że o czwartym od balansu nie wspomnę
Koszty:mały kosmos /koło 2 kzł/
Jak sobie to porównam z rozrządem XJ,to smiech mnie pusty ogarnia.
Nikomu nie życzę takiej awarii.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Mój to jakieś science fiction - rocznik98, kupiłem go z przebiegiem 119tys. Ponieważ pierwszy i jedyny właściciel kupił go w salonie, dzwoniłem tam i sprawdzałem, bo nie chciało mi się wierzyć w tak mały przebieg. Jednak potwierdzili.danielpoz pisze:a jakie przebiegi? czyli 98??
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
Mój to jakieś science fiction - rocznik98, kupiłem go z przebiegiem 119tys. Ponieważ pierwszy i jedyny właściciel kupił go w salonie, dzwoniłem tam i sprawdzałem, bo nie chciało mi się wierzyć w tak mały przebieg. Jednak potwierdzili.danielpoz pisze:a jakie przebiegi? czyli 98??
Ave Caesar!
Ja też polacałbym EX. Sam takowy nabyłem. Miałem wielkie obiekcje, ale taj jak ktos pisał wczesniej, to ja też potwierdze. Jak nie bedziesz używac go do czochrania, a tylko do jezdzenia po polu sąsiada to masz przeważnie takie same bnaprawy.
Była Vitara, byłe inne chocki klocki, a teraz jest Disco (jak na razie)
- kra
-
- Kontaktowanie:
hihi
zobaczcie na post kiedy gniewko go zapodal:
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 1:20 pm Temat postu: Jaki kupić explorer czy Jeep Cherokee?
potem juz sie nieodzywal wiec pewnie juz cos kupil
no ale innym sie moze watek przydac wiec sie dolacze:
kolega mniej wiecej w tym samym czasie kupil jeepa cheerokiego (nieco starszego)
tak wiec mam porownanie
explo ma wieksza pake i jest ciezszy o okolo 1 tony
ma wiecej miejsca z tylu ( i jest wygodniej )
ma tez wiecej elektroniki
gdyby jeep byl wagowo i gabarytowo tak jak explo to wolalbym jeepa
bardziej mi sie jego wyglada podoba - taki klasyczny
z czesciami tak samo (choc jeep zdecydowanie bardziej popularny), w dobie internetu mozna kupic wszystko
kolega tez mawia, ze z jeepem to jak z harleyem ciagle cos trzeba grzebac ale jak dotad to grzebie dla przy nim dla przyjemnosci a nie z koniecznosci ze cos padlo
zobaczcie na post kiedy gniewko go zapodal:
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 1:20 pm Temat postu: Jaki kupić explorer czy Jeep Cherokee?
potem juz sie nieodzywal wiec pewnie juz cos kupil
no ale innym sie moze watek przydac wiec sie dolacze:
kolega mniej wiecej w tym samym czasie kupil jeepa cheerokiego (nieco starszego)
tak wiec mam porownanie
explo ma wieksza pake i jest ciezszy o okolo 1 tony
ma wiecej miejsca z tylu ( i jest wygodniej )
ma tez wiecej elektroniki
gdyby jeep byl wagowo i gabarytowo tak jak explo to wolalbym jeepa
bardziej mi sie jego wyglada podoba - taki klasyczny

z czesciami tak samo (choc jeep zdecydowanie bardziej popularny), w dobie internetu mozna kupic wszystko
kolega tez mawia, ze z jeepem to jak z harleyem ciagle cos trzeba grzebac ale jak dotad to grzebie dla przy nim dla przyjemnosci a nie z koniecznosci ze cos padlo