Rangera XLT z 2001 roku.Napęd 4x4 H i 4x4 L nie załącza się.
Moderator: Student
Rangera XLT z 2001 roku.Napęd 4x4 H i 4x4 L nie załącza się.
Witam wszystkich posiadaczy Forda Rangera. Jestem fanem 4x4, dotychczas jeździłem galloperem 3.0 z gazem, w automacie. Jest rewelacyjny w terenie ale to krótka wersja, nie nadaje się na wyprawy. Teraz kupiłem Rangera XLT z 2001 roku. 4.0L V6 SOHC 12V w automacie. Będę go przerabiał na wyprawowy z kabiną mieszkalną zamiast paki. Mam tylko jeden problem, nie załącza się napęd 4H i 4L - jaka może być tego przyczyna ?
Proszę o szybką odpowiedź.
Proszę o szybką odpowiedź.
Galloper V6 3.0, Toyota RAV4 4x4 2.0, Ford Ranger XTL 4WD 4.0 V6 - automaty 4x4 wszystko w benzynie
Re: Rangera XLT z 2001 roku.Napęd 4x4 H i 4x4 L nie załącza
Shift motor na początek bym sprawdził.
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX
exEX
Jestem zielony jak cegła. a co to jest ?
Galloper V6 3.0, Toyota RAV4 4x4 2.0, Ford Ranger XTL 4WD 4.0 V6 - automaty 4x4 wszystko w benzynie
Znalazłem. http://www.explorerforum.com/forums/sho ... ?p=1102904
Będę sprawdzał.
Dzięki.
Jeżeli ktoś ma inne zdanie to proszę o info.

Będę sprawdzał.
Dzięki.
Jeżeli ktoś ma inne zdanie to proszę o info.

Sprawa napędów rozwiązana . Był padnięty moduł sterownika . Koszt łącznie ze sprowadzeniem nowego z USA - 200 $.
A to dziwne, bo raczej się nie psuje...
BTW nawet jeśli już poleciał, to nie prościej było od Explorera założyć? Bo na 99% jest ten sam... W każdym razie bardzo bym się zdziwił jakby był inny
BTW nawet jeśli już poleciał, to nie prościej było od Explorera założyć? Bo na 99% jest ten sam... W każdym razie bardzo bym się zdziwił jakby był inny

SITH happens...
Też się zdziwiłem że to sprawa modułu. A jednak po założeniu nowego, sprowadzonego przeze mnie, Ranger odzyskał napęd na przód. Mieszkam dość daleko od serwisu Forda i jestem skazany na mechanika z niedaleka, co prawda był pracownikiem serwisu Jeepa w Islandii a sam jest fanem 4x4 ale w tym przypadku posiłkował się elektronikiem samochodowym. Nowe moduły od Explorera są w takiej samej cenie a nawet droższe. Na dostawę czekałem 3 tygodnie. Jak będę miał czas to stary moduł sprawdzę w serwisie.
No tylko ja nie mówiłem o nowym zupełnie... 
Tak czy siak gratuluję autka bo taki to mi się marzy już... długo

Tak czy siak gratuluję autka bo taki to mi się marzy już... długo

SITH happens...
Marzenia trzeba realizować. Ale taki jak mój to trzeba sprowadzić z USA. W Polsce czy Europie prawie nie osiągalny - tylko 1,5 kabiny z długą paką. Idealny na auto wyprawowe dla 2 osób, z możliwością przewożenia 2 dodatkowych osób na krótszych trasach. W USA można trafić niezły egzemplarz od 6 do 10 tys $. Koszt sprowadzenia 1500 $, cło 10 % (bez akcyzy bo ciężarowy), badania techniczne, opłata za recykling i rejestracyjna.