Mój "nowy" Jeep'ek ma pewne wady (pomocy!!!!)

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pt lip 23, 2004 3:13 pm

Starter silnika to koszt max 115zl
Zakladalem takie juz 3 i montaz to latwizna.
Ogrzewanie :) temat rzeka, generalnie jest taki watek juz o ogrxzewaniu.
Na dzien dobry przeplucz nagrzewnice a ogrzewanie sie pojawi :)

Jak bedziesz nad morzem w okolicach 3city to daj cynk. Opowiem Ci o XJ co i jak i gdzie i po co.

Podnosnik 3t cena u nas w makro jakies 29zl

Preparaty uszczelniajace likwiduja skutek a nie przycyzne.
Jak wyciek maly to daj sobie spokoj.

Blady78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Juz powynianie oleju. KOLEJNE PYTANIA

Post autor: Blady78 » pt lip 23, 2004 9:22 pm

Calosc Mobila - koszt tego byl zdrowy :).

I sie zaczelo - panowie i panie (jesli jestescie) - jaki zamiennik filtru powietrza pasuje (czy jakis pasuje - czy tylko orginal?) - bo w katalogach niczego mi nie znalezli. Podobnie klopot mieli z filtrem oleju (mieszali sie mieszali i wyszedl inny gwint - ja mam 10x1,5 - a ni w katalogach meili cos innego) - wiec zalozyli cos co pasowalo (ale chce wymeinic na cos co pasuje i ma odpowiednei normy). POMOZCIE

Tymczasem cena oleju do tylnego mostu straszy :) (to pierunskie LSD jest kosztowne).

A przepraszam osobe ktora zasugerowala mi szukanie swiatel dlugich na kolumnie kierownicy (bo stwierdzilem ze tam nie ma) - owszem sa tam mam juz komplet - to co wziolem za krotkie okazalo sie byc postojowymi (na forum ktos tam narzekal na oswietlenie - wiec pomyslalem ze faktycznie slabe) - to co bylo dlugimi okazalo sie byc krotkimi a na kolumnie kierownicy sliczne dlugie swiatla. Ten kto sie czepial oswietlenia szerokiego - nie ma racji - swieci jak sie pa3.

Ogrzewanie mi w autku dziala bardzo dobrze (nic nie musze przeczyszczac czy udrazniac) jak znalazl na zime. Klima mi dziala bardzo dobrze - chlodzi.

Ale mam zastrzezenia do elektrycznych szybek - juz zakupilem wd40 - bo chodza fatalnie. podobnie i podsmaruje zamek od bagarznika (cos tam skrzypia te szybki i przesuwaja sie nierownomiernie)

Sprobuje za rada Bociana dokrecic pokrywe silnika moze ten delikatny wyciek zlikwiduje :).

Dzisiaj na wymiane oleju jechalem wiec znowu archiwalne tablice od malucha zostaly przykrecone (malucha juz 100 lat nie ma - a i tak to bylo auto mojej lubej - a tablice jeszcze posluza latami) i w trase (ten urzad celny maja 2 tygonie na zalatwienie sprawy i dwa tygodnei to trwa) - przyjemnie sie smiga peepkiem - taka kanapa :). I sprawdzilem ABS - smiiszna sprawa bo poczatkowo udalo mi sie zapiszczec na asfalcie hamulcami (czyli sa zawodne) a pozostale proby abs poprawnie dzialal.

Wszyscy ktorzy to czytaja - mowcie jaki filtr oleju (gwint 10x1,5 - lub jakos tak) i co wazniejsze jaki filtr powietrza (tylko nie mowice ze moparowski za 459 zl ;) w promocji bo normalnei kosztuje 785 zł ).

Coraz bardziej pokochuje ta trumne (juz tak go nazwalem - trumna). Ma i itle drobiazgow w niej jest do zrobienia ze mi zycia braknie :)

POZDRWIAM PEEPOWICZOW - i innych myslacych pozytywnie - (juz niebawem Luba zabieram na piknik w gory - nie ma to jak odszukac polanke z ktorej piekny widok jest na Sniezke.

Awatar użytkownika
Discotheque

Re: Juz powynianie oleju. KOLEJNE PYTANIA

Post autor: Discotheque » pt lip 23, 2004 11:47 pm

Blady78 pisze:Calosc Mobila - koszt tego byl zdrowy :).

I sie zaczelo - panowie i panie (jesli jestescie) - jaki zamiennik filtru powietrza pasuje (czy jakis pasuje - czy tylko orginal?) - bo w katalogach niczego mi nie znalezli. Podobnie klopot mieli z filtrem oleju (mieszali sie mieszali i wyszedl inny gwint - ja mam 10x1,5 - a ni w katalogach meili cos innego) - wiec zalozyli cos co pasowalo (ale chce wymeinic na cos co pasuje i ma odpowiednei normy). POMOZCIE

Tymczasem cena oleju do tylnego mostu straszy :) (to pierunskie LSD jest kosztowne).

A przepraszam osobe ktora zasugerowala mi szukanie swiatel dlugich na kolumnie kierownicy (bo stwierdzilem ze tam nie ma) - owszem sa tam mam juz komplet - to co wziolem za krotkie okazalo sie byc postojowymi (na forum ktos tam narzekal na oswietlenie - wiec pomyslalem ze faktycznie slabe) - to co bylo dlugimi okazalo sie byc krotkimi a na kolumnie kierownicy sliczne dlugie swiatla. Ten kto sie czepial oswietlenia szerokiego - nie ma racji - swieci jak sie pa3.

Ogrzewanie mi w autku dziala bardzo dobrze (nic nie musze przeczyszczac czy udrazniac) jak znalazl na zime. Klima mi dziala bardzo dobrze - chlodzi.

Ale mam zastrzezenia do elektrycznych szybek - juz zakupilem wd40 - bo chodza fatalnie. podobnie i podsmaruje zamek od bagarznika (cos tam skrzypia te szybki i przesuwaja sie nierownomiernie)

Sprobuje za rada Bociana dokrecic pokrywe silnika moze ten delikatny wyciek zlikwiduje :).

Dzisiaj na wymiane oleju jechalem wiec znowu archiwalne tablice od malucha zostaly przykrecone (malucha juz 100 lat nie ma - a i tak to bylo auto mojej lubej - a tablice jeszcze posluza latami) i w trase (ten urzad celny maja 2 tygonie na zalatwienie sprawy i dwa tygodnei to trwa) - przyjemnie sie smiga peepkiem - taka kanapa :). I sprawdzilem ABS - smiiszna sprawa bo poczatkowo udalo mi sie zapiszczec na asfalcie hamulcami (czyli sa zawodne) a pozostale proby abs poprawnie dzialal.

Wszyscy ktorzy to czytaja - mowcie jaki filtr oleju (gwint 10x1,5 - lub jakos tak) i co wazniejsze jaki filtr powietrza (tylko nie mowice ze moparowski za 459 zl ;) w promocji bo normalnei kosztuje 785 zł ).

Coraz bardziej [cenzura] ta trumne (juz tak go nazwalem - trumna). Ma i itle drobiazgow w niej jest do zrobienia ze mi zycia braknie :)

POZDRWIAM PEEPOWICZOW - i innych myslacych pozytywnie - (juz niebawem Luba zabieram na piknik w gory - nie ma to jak odszukac polanke z ktorej piekny widok jest na Sniezke.
--------------
To dupki nie sprzedawcy. Filtr powietrza to Filtron AP003 za 42 zety lub Knecht za 60zet.

--------------
Filtry oleju dla gwintu 10x1,5? to chyba chodzi o gwint 20x1,5

Odpowiedniki dla gwintu 20x1.5 to filtrony:

OP536 90x82mm
OP542 93x116,5mm
OP555 90x127,5mm jak do pajero 2,3D
OP555/1 93x128mm
az do
OP569/1 93x141mm od volvo S40

wszystkie posiadaja odpowiednie parametry.

idealnie pasuje filtr od Reanult Safrane, Traffic w serwisach Renault nawet w serwisowce te filtry sa jako zamienniki do Jeepa

Przy czym przy ,montazu wiekszych filtrow powszechnie stosowana czynnoscia jest obrocenie podstawy filtra tak aby filtr byl poziomo skierowany ku tylowi. Lub zastosowanie specjalnej podstawy filtra o wiekszym przekroju kanalow w srodku.
Bardzo duzo hamerykancow robi ta przerobke ze wzgledu na trwalosc ukladu smarowania, panewek i moze to rowniez byc przyczyna "stukania" hydraulicznych popychaczy zaworowych na cieplym silniku.

Tak wiec im wiekszy filtr w Twoim XJ tym lepiej spisz

Na koniec link do malego artykuliku:

http://www.madxj.com/MADXJ/technical/te ... ersion.htm

-------------------

Na tylny most z LSD Castrol SAF-XJ za 60 zl litr, kup dwa litry i starczy spokojnie z zapasem. To chyba maly koszt.

------------------

Nie mowilem o dokrecaniu pokrywy zaworowej ale podstawy filtra, jest na jedna srube chyba 14, tam przewaznie sa wycieki. Tylko z wyczuciem.

------------------

I nie stresuj sie tak :), XJ to normalny samochod tylko lekko egzotyczny. :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”