MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT
Moderator: Mroczny
-
Korn
- jestem tu nowy...

WJ Jeep pisze:Masz w miarę w porządku, chociaż na ciepłym powinien pokazywać lekko poza pierwszą kreską (na wolnych obrotach). Nie słyszałem jeszcze, żeby komuś padła pompa olejowa, zmiania się ją tak samo jak łańcuch rozrządu - w czasie remontu generalnego, czyli około 300 kkm. Główną przyczyną złych wskazań ciśnienia jest zazwyczaj wadliwy lub źle dobrany czujnik lub jego instalacja.
to mnie pocieszyłeś bo już sie obawiałem

Dzieki
XJ'89 LIMITED
-
Mirek Kal
-

autor: Mirek Kal » czw lut 17, 2005 10:20 pm
A właśnie - miałem też poruszyć sprawę łańcucha rozrządu. Kiedy przewidywać wymianę - rzeczywiście około przebiegu 300 tys km? Nie jest to kapkę późno. Bo jak strzeli to tragedia w silniku.

Mirek
-
WJ Jeep

No proszę Cię, poczytaj inne tematy. Łańcuch zmienia się raz na całe życie silnika (od generalki do generalki), chyba że masz jakiegoś niefarta, ale żeby komuś sie zerwał nigdy nie słyszałem.
-
pwiecko
-

autor: pwiecko » sob paź 24, 2009 10:53 am
czesc,
tak czytam o czujniku oleju bo mam tez podobny problem - po przekreceniu kluczyka wskazowka cisnienia leci w prawo na maxa (jeszcze przed odpaleniem silnika).
Ale ja jestem na etapie - gdzie jest ten je...ny czujnik

? Szukalem w okolicach filtra oleju ale nie natrafilem na nic co by moglo byc czujnikiem oleju, lub moze wyglada zupelnie inaczej niz zakladam
Czy moze ktos bardziej doswiadczony opisac lokalizacje w silniku 4.0 '99 (Grand Cherokee w budzie '99-'04). Czyli pytanie gdzie jest czujnik ciśnienia oleju w silniku 4.0 ?
Dzieki z gory za wskazowki.
--
Pozrowienia Pawel Wiecko
-
RoBuR-WRO
-

autor: RoBuR-WRO » sob paź 31, 2009 11:45 pm
Czujnik jest lekko pod aparatem zalonowym. U mnie pomoglo dokladne wyczyszczenie wtykow i dziala do dzisiaj.
-----------------------
Cherokee 4.0 / 97 CZARNA MAMBA - HANKOOKI MT / COOPERY
GSM 694 229 575
-
pwiecko
-

dziekuje za odpowiedz, u mnie jednak byl w glebi komory silnika, stojac przodem do samochodu po lewej stronie, w bloku, na samym koncu tak ze ledwo siegnac mozna. Zlokalizowac pomogli chlopaki z Sopotu (jeszcze raz dzieki za wskazanie palcem

. Kupilem u nich czujnik ale ostatecznie wystarczylo samo pogmeranie bo tylko nie stykalo. Nie musialem nic wymieniac.
p.s.
W tym poscie pisze na temat silnika 4.0 '99 (Grand Cherokee w budzie '99-'04).
--
Pozrowienia Pawel Wiecko