Ogólne zapytanie (opinie) dotyczące ZJ/XJ
Moderator: Mroczny
Re: Ogólne zapytanie (opinie) dotyczące ZJ/XJ
@Paszczak z Łaskarzewa ktoś tam kupował - chyba suchorz, jego podpytaj, ale zdaje się, że jest zadowolony....
Do mnie...? Czyli gdzie? w sensie miasta?Mareq pisze:Odpisałem Ci na e-mail... Wpadnij do mnie, zobaczysz auto wzorcowe...
Marek JGCh 5.2 V8
-
- jestem tu nowy...
...
Ostatnio zmieniony pt gru 16, 2011 8:52 pm przez szerokicheroki, łącznie zmieniany 1 raz.
1995 Jeep Grand Cherokee ZJ Laredo 4.0 + LPG NV249, + 2" Kumho KL71 30" i inne
Nie wiem czy to ten sam gość, ale swojego czasu miewał na tym placyku Subarki często i ogólnie opinia chodziła, że były ŁAD..... nie zrobione, po niezłych przejściahc często...
-
- jestem tu nowy...
...
Ostatnio zmieniony pt gru 16, 2011 8:52 pm przez szerokicheroki, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam kolegów.
Jeżdząc w danej chwili mitsu pajero rozglądam się na przyszły sezon za grandem.Nasuneło mi się kilka pytan.Czy grandy z 5.2 oryginalnie występowały z reduktorami 242 czy trzeba coś motać???
Czy między silnikiem 4.0 a 5.2 jest znacząca różnica w jeździe ,czy przesiadając się z 2,5 td wystarczy mi 4.0(patrze też na ilość spalanego gazu.I ostatnie najważniejsze dla mnie--czy butle z gazem można wcisnąć jakoś pod auto???Interesuje mnie tylko sprawdzony bezpieczny montaż a nie podwórkowe motanie.
Jeżdząc w danej chwili mitsu pajero rozglądam się na przyszły sezon za grandem.Nasuneło mi się kilka pytan.Czy grandy z 5.2 oryginalnie występowały z reduktorami 242 czy trzeba coś motać???
Czy między silnikiem 4.0 a 5.2 jest znacząca różnica w jeździe ,czy przesiadając się z 2,5 td wystarczy mi 4.0(patrze też na ilość spalanego gazu.I ostatnie najważniejsze dla mnie--czy butle z gazem można wcisnąć jakoś pod auto???Interesuje mnie tylko sprawdzony bezpieczny montaż a nie podwórkowe motanie.
Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
5.2 nie było seryjnie z 242, można przełożyć (ale uwaga, nie każdy 242 będzie pasował), choć jeżdżenie w opcji zero jedynkowej odpada - wieść gminna niesie, że 242 jest nieco słaby do 5.2 i może nie wytrzymać, dlatego nie robiono takiej konfiguracji seryjnie, 242 występowały w 4.0.....wofka pisze:Witam kolegów.
2.5 nie jeździłem sądzę jednak, że w 4.0 poczujesz znaczną różnicę....
co do butli to przyznam, że takiego rozwiązania nie widziałem, choć oczywiście nie oznacza to, że ktoś tam tego tak nie wykombinował.....można się rozejrzeć w ogłoszeniach holenderskich, u nich gaz jest dość częsty, ciekaw jestem, może tam coś takiego byś znalazł.....
Ja niedawno zanabyłem z Holandji ZJ-ta 4.0 z zamontowaną butlą w podłodze coprawda zamontowanie takiej butli idzie z zmniejszeniem zbiornika paliwa a butla LPG jest 70 Lwofka pisze: I ostatnie najważniejsze dla mnie--czy butle z gazem można wcisnąć jakoś pod auto???Interesuje mnie tylko sprawdzony bezpieczny montaż a nie podwórkowe motanie.

Jeep Grand Cherokee 94r. 4.0 Plaskacz
-
-
jakąś pancerną płytę pod to jeszcze
bo na kamieniach to różnie to może być

pierw dowiedzcie się ile wytrzymuje taka butla a ile zbiornik na benzynę a dopiero potem się wypowiadajcie.
dobrze dobrze, też oglądaliśmy jak strzelano do niej z kałacha

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
nie wiem nie oglądałem takiego czegoś, ale znam po prostu z doświadczenia ile taka butla może wytrzymaćPaszczak pisze:dobrze dobrze, też oglądaliśmy jak strzelano do niej z kałacha![]()
z tym strzelaniem to nie ściemniam był kiedyś taki test
z innego forum

z innego forum
tak czy siak troszkę obniża prześwitParę lat temu na poligonie wykonano testowe strzelanie do butli samochodowych z gazem LPG. Wykorzystano zarówno butle walcowe jak i toroidalne. Strzelanie wykonano pociskami zwykłymi i smugowymi. W żadnym przypadku nie nastąpił zapłon, czy wybuch. Proponuję poszukać wyników
w internecie.

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
hmmmPaszczak pisze:
tak czy siak troszkę obniża prześwit
raczej prześwitu nie obniża bo główka mostu jest niżej

ale pogarsza kąt zejścia, ZJ można szorować o podłoże mniej wystającym zbiornikiem paliwa, a co dopiero taką butlą 

nie pogarszaandrzej:) pisze:ale pogarsza kąt zejścia, ZJ można szorować o podłoże mniej wystającym zbiornikiem paliwa, a co dopiero taką butlą

no to sobie jeszcze pod tym koło zapasowe zamontuj do pełni szczęścia i będzie git

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
Tak się ostatnio zastanawiałem (czysto teoretycznie) nad możliwością założenia butli toroidalnej na dachu...skoro można tak wozić koło zapasowe to czemu nie butlę

raczej nie ma przeciwwskazań, tylko pytanie po coAdamo pisze:Tak się ostatnio zastanawiałem (czysto teoretycznie) nad możliwością założenia butli toroidalnej na dachu...skoro można tak wozić koło zapasowe to czemu nie butlę![]()

szoruje, oj szoruje, zapraszam na oględzinywasior-xj pisze:nie pogarszaandrzej:) pisze:ale pogarsza kąt zejścia, ZJ można szorować o podłoże mniej wystającym zbiornikiem paliwa, a co dopiero taką butląkąt zejścia konczy sie na zderzaku i to nim na końcu uderzysz a nie butla czy bakiem

http://www.4x4.v10.pl/galeria/land,rove ... 5,JPG.html
tutaj masz dobre foto jak czasem może taki dodatkowy bak jeszcze pomóc
tutaj masz dobre foto jak czasem może taki dodatkowy bak jeszcze pomóc

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
a flaszka będzie ? jak nie to nie wpadamandrzej:) pisze: szoruje, oj szoruje, zapraszam na oględziny