dodatkowe halogeny na dach
Moderator: Mroczny
dodatkowe halogeny na dach
witam, chce założyć dodatkowe 4 szt halogenów na dach ,mocowanie do relingu 2. dalekosieżne i 2 przeciwmgielne.
pytanko ,czy wie ktos z was jak to podłączyć do kupy co by działało , dzieki, pozdro
pytanko ,czy wie ktos z was jak to podłączyć do kupy co by działało , dzieki, pozdro
jeep zj 4,0
Re: dodatkowe halogeny na dach
Jakie? A po co przeciw migielne na dachu?
Po mojemu sie nie sprawdza.
A jak nie wiesz jak podlaczyc to lepiej zostaw komus, kto sie lepiej na tym zna. Ja po rzezbie z UAZem wolalem juz nie kombinowac i oddalem do ludzi, ktorzy maja pojecie o tym. Sam bym za duzo nawywijal.
Ja mam na zderzaku 2 dalekosiezna zapalane razem z drogowimi + na dachu zapalane osobnym wlacznikiem + wlacznik , ktry pozwala dachowe tez spiac z dlugimi.
Po mojemu sie nie sprawdza.
A jak nie wiesz jak podlaczyc to lepiej zostaw komus, kto sie lepiej na tym zna. Ja po rzezbie z UAZem wolalem juz nie kombinowac i oddalem do ludzi, ktorzy maja pojecie o tym. Sam bym za duzo nawywijal.

Ja mam na zderzaku 2 dalekosiezna zapalane razem z drogowimi + na dachu zapalane osobnym wlacznikiem + wlacznik , ktry pozwala dachowe tez spiac z dlugimi.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Może żeby w nocy było lepiej pobocze widać? Sprawdź to kiedyśWojtek_W pisze:Jakie? A po co przeciw migielne na dachu?

Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

jak nasz do XJ da dach światło rozproszone to będzie ci odbijać się w masce i może również w szybie przedniej
opcją jest daszek na przednią szybę
trochę jest opisane o tym na xj-jeep.pl
Tyle, że autor ma ZJ, a właściwe umiejscowienie lamp pozwala uniknąć opisanych efektów.Sygma pisze:jak nasz do XJ da dach światło rozproszone to będzie ci odbijać się w masce i może również w szybie przedniej
Instalacja nie jest szczególnie skomplikowana, trzeba jednakże użyć bezpieczników, przekaźników, właściwej grubości kabli i odpowiednio to połączyć. Trzeba albo poszperać (można znaleźć rysunki np. na jeep orgu), albo pojechać do elektryka, bo z prądem to łatwo zrobić sobie kuku.
ano fakt, ZJ
coś kurde mi się przewidziało
coś kurde mi się przewidziało

andrzej:) pisze:
Instalacja nie jest szczególnie skomplikowana, trzeba jednakże użyć bezpieczników, przekaźników, właściwej grubości kabli i odpowiednio to połączyć. Trzeba albo poszperać (można znaleźć rysunki np. na jeep orgu), albo pojechać do elektryka, bo z prądem to łatwo zrobić sobie kuku.
To, to , to, to...
Jesli ktorys z w/w elementow ma przed Toba jakiekolwiek tajemnice to oddaj do elektryka to.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
elektryk to bedzie jednek na bank, ale teraz przynajmniej wiem na co mam zwrócić uwage jak elektryk bedzie montował, żeby czegoś nie zjeb...., dzieki za pomoc 

jeep zj 4,0
Jeszcze jedna wazna rzecz. Nie montuj od razu reflektorow na sztywno. Sprawdz organoleptycznie w jakiej odleglosci od szyby jezdzi Ci sie najlepiej. Niektorzy nie lubia miec nawet poblasku na masce i cofaja swiatla daleko, a niektorzy (np. ja) maja to w dupie i maja blisko. 

- Alberciczek
Z akumulatora jedziesz przewodem np czerwonym do bezpiecznika 10A. Z bezpiecznika jedziesz do przekaźnika na pin 30 oraz na włącznik. Z pinu 87 tego przekaźnika jedziesz do lamp. Do każdej lampy daj osobny przewód ( czyli z pinu 87 przekaźnika polecą ci dwa przewody - jeden do jednej lampy i drugi do drugiej lampy ). Oprócz tego do każdej lampy musi być podłączony przewód z masą ( musi być czarny ). Następnie z pinu 85 dajesz kabelek do włącznika, a na pin 86 zapodajesz masę. Włącznik możesz dać podświetlany - musi być na 12V i podświetlenie pociągnąć albo z bezpiecznika postojowych albo z któregoś podświetlanego włącznika.
Przekaźnik typu 541 ( sztuk oczywiście 2 ), bezpieczniki 10A z gniazdami oczywiście też 2 szt ), przewody z aku do bezpiecznika, z bezpiecznika do przekaźnika oraz z przekaźnika do lamp 1,5mm2, a z bezpiecznika do włącznika i z włącznika do przekaźnika 0,85 albo 1mm2. Przewody z masy ( czarne ) też 1-5mm2, a do przekaźnika na pin 86 te cieńsze. Do świateł dalekosiężnych daj se inny kolor przewodów niż do przeciwmgielnych.
Przekaźnik typu 541 ( sztuk oczywiście 2 ), bezpieczniki 10A z gniazdami oczywiście też 2 szt ), przewody z aku do bezpiecznika, z bezpiecznika do przekaźnika oraz z przekaźnika do lamp 1,5mm2, a z bezpiecznika do włącznika i z włącznika do przekaźnika 0,85 albo 1mm2. Przewody z masy ( czarne ) też 1-5mm2, a do przekaźnika na pin 86 te cieńsze. Do świateł dalekosiężnych daj se inny kolor przewodów niż do przeciwmgielnych.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...
pmgielne sa do kituHinek pisze:Może żeby w nocy było lepiej pobocze widać? Sprawdź to kiedyśWojtek_W pisze:Jakie? A po co przeciw migielne na dachu?

wczoraj mi elektryk jakis powiedział ze jak ma byc dobrze podłączone to 400 do 500 zł za same podłączenie ,halogeny 4 szt. se zamontuje....
tłumaczył ze muszą byc z postojówkami halogeny i włączać sie z długimi , bo inaczej nie przejde przeglądu , czy jego nie pojeb.....o

tłumaczył ze muszą byc z postojówkami halogeny i włączać sie z długimi , bo inaczej nie przejde przeglądu , czy jego nie pojeb.....o

jeep zj 4,0
Pojebalo.
Oczywiscie kazdy przedsiebiorca moze ustalac cene wedlug wlasnego widzimisie, ale moim subiektywnym zdaniem to deczko duzo.
Oczywiscie kazdy przedsiebiorca moze ustalac cene wedlug wlasnego widzimisie, ale moim subiektywnym zdaniem to deczko duzo.
- Alberciczek
Elektryka pa nowie nie poj...ało...Jak ma to być zrobione prawidłowo, to podał cenę normalną, a nawet powiedziałbym nie drogo - jest z takim podłączaniem troszkę roboty. I ma rację - dalekosiężne muszą się zaświecać z długimi, a przeciwmgielne z postojówkami.Oprócz tego przeciwmgielne muszą mieć kontrolokę koloru zielonego - obowiązkowo. W przeciwnym razie nie zaliczy się badania technicznego. Ale oprócz tego jest jeszcze inny szkopuł - przeciwmgielne nie mogą być na dachu - jest jasno określone, gdzie mogą być.
Ale.....
Co do przeciwmgielnych na dachu - ja mam i jestem zadowolony - mam tak ustawione, że bardzo fajnie oświetlają pobocze. Z tym, że na normalnej asfaltówce to nie działa. To spisuje się bardzo super ale tam, gdzie jest naprawdę ciemno np. w lesie.
Ja mam dwa przeciwmgielne na zewnętrznej i na wewnętrznej dwa dalekosiężne. Wszystkie te światła trzeba ustawić w miejscu, gdzie jest naprawdę ciemno. Ja robiłem to w lesie. I muszę obalić mit o jakimś olśnieniu czy odbijaniu się światła na masce itd. Halogeny mam zamontowane na pierwszej belce.
C|o do podłączenia - nie jest to bardzo trudne i jak chociaż troszkę się znasz na elektryce to sam to zrobisz. Jak podłączyć to ci napisałęm. A z przeglądem sobie poradzisz....
Ale.....
Co do przeciwmgielnych na dachu - ja mam i jestem zadowolony - mam tak ustawione, że bardzo fajnie oświetlają pobocze. Z tym, że na normalnej asfaltówce to nie działa. To spisuje się bardzo super ale tam, gdzie jest naprawdę ciemno np. w lesie.
Ja mam dwa przeciwmgielne na zewnętrznej i na wewnętrznej dwa dalekosiężne. Wszystkie te światła trzeba ustawić w miejscu, gdzie jest naprawdę ciemno. Ja robiłem to w lesie. I muszę obalić mit o jakimś olśnieniu czy odbijaniu się światła na masce itd. Halogeny mam zamontowane na pierwszej belce.
C|o do podłączenia - nie jest to bardzo trudne i jak chociaż troszkę się znasz na elektryce to sam to zrobisz. Jak podłączyć to ci napisałęm. A z przeglądem sobie poradzisz....
Alberciszek...sorry ale karwa za kilka kabelkow, izolacje konektory peszel przekazniki i polaczenie tego w calosc to jakbym klientowi krzyknal 500 to chyba bym go musial ze smiechu zbierac z podlogi w warsztacie 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- janusz k160
-
Tak naprawdę, to na dachu musisz mieć osłony-chyba , że traktor w papierach masz.... I załączanie z kabiny ma być sygnalizowane lampką kontrolną-na alledrogo fajne "lotnicze" włączniki można kupić lub też w "elektroniku" za grosze...
PS. Ja jeszcze nie wymieniłem, choć zanabyłem....

PS. Ja jeszcze nie wymieniłem, choć zanabyłem....

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
EE co za elektryk niech go ..... Byś mieszkał bliżej za 100zł bym pomontował jak należy, No chyba, że byś pomagał to z załącznikiem byś musiał zawitać 

TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
- janusz k160
-
Możesz te światła na galeryjce podciągnąć pod robocze-ale warunki jak wyżej-chyba, że masz ciągnik rolniczy w papierach... A elektryk też pir.do.li-masz w przepisach określone, ile cm od krawędzi i na jakiej wysokości można zamontować p/mgielne lub też drogowe-na pewno na dachu nie można-chyba, że to ciągnik lub ciężarówka
Luknijcie w tabele.....fajna lektura....
PS. Mam ciężarówkę

PS. Mam ciężarówkę

Tylko u mnie takich rzeczy na przegladzie nie sprawdzaja?
Jeszcze w zadnej terenowce na zadnej stacji mi nie sprawdzali kontrolek czy swiatel na dachu.

Jeszcze w zadnej terenowce na zadnej stacji mi nie sprawdzali kontrolek czy swiatel na dachu.
- Alberciczek
Panowie - jak gość by podjechał do kogokolwiekm z nas, to przypuszczam, że za piwko by mu się to podłączyło
. Przecież to jeden z nas, to nie będziemy z niego zdzierać...
Ale...Elektryk, jak ma warsztat, to jest płatnikiem vat-u - musi zapłacić podatek od tej kasy i musi zarobić. Oprócz tego materiał ( w sumie parę groszy, ale musi po to pojechać albo zamówić, a to też są jakieś koszta ). Oprócz tego co innego jest podłączyć przeciwmgielne w maluszku czy Polonezie, a co innego w takim autku. A elektryk ceni swoją wiedzę...

Ale...Elektryk, jak ma warsztat, to jest płatnikiem vat-u - musi zapłacić podatek od tej kasy i musi zarobić. Oprócz tego materiał ( w sumie parę groszy, ale musi po to pojechać albo zamówić, a to też są jakieś koszta ). Oprócz tego co innego jest podłączyć przeciwmgielne w maluszku czy Polonezie, a co innego w takim autku. A elektryk ceni swoją wiedzę...
- janusz k160
-
Ja ze sobą kwity z rozp. wożę w aucie-kilka razy chcieli mi je zdjąć moimi rękoma (Policja-of course-ale stary wyga się wybronił rozporządzeniem wożonym z tyłu za fotelem w foliiWojtek_W pisze:Tylko u mnie takich rzeczy na przegladzie nie sprawdzaja?![]()

mam 3 wyjscia, albo to olac i jezdzic po omacku w terenie
, znależć normalnego elektryka albo jeszcze samemu jak bym miał schemat albo zdiecia gdzie co jest w jeepie.. :0 pozdro dzięki 

jeep zj 4,0
- Alberciczek
A po co ci elektryk do takich pierdół? Gdzie masz aku w Jeepie to chyba wiesz. Przeciągnąć parę kabelków to też nie wielka filozofia. Włączniki jakoś wkomponować w tapicerkę też chyba żadna filozofia. Jak podłączyć c i opisałem. No chyba, że ktoś mu wg mojego opisu narysuje schemacik i wrzuci na forum, to może będzie miał prościej.
Jedynym mankamentem tego jest to, że światełka mogą się świecić nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Ale to nie problem - trza tylko pamiętać, żeby je wyłączyć.
Jedynym mankamentem tego jest to, że światełka mogą się świecić nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Ale to nie problem - trza tylko pamiętać, żeby je wyłączyć.
myśle ze dam rade z podłałczeniem, a jakie wy macie u siebie halogeny, nie chce kupowac tych duuzzuch halogenów okrągłych tylko jakies takie podłuzne dalekosiężne , mozecie podpowiedziec nazwe firmy i moc??dzieki
jeep zj 4,0
Ja mam takie
http://www.wyprawa4x4.com.pl/info/hella ... y-709.html
I jestem bardzo zadowolony. Wrecz pancerne szklo - nie do uszkodzenia. Jedyny minus taki,ze w jednym mi sie ring spalili i nie idzie samej dziody dokupic a caly wklad trzeba za 300
http://www.wyprawa4x4.com.pl/info/hella ... y-709.html
I jestem bardzo zadowolony. Wrecz pancerne szklo - nie do uszkodzenia. Jedyny minus taki,ze w jednym mi sie ring spalili i nie idzie samej dziody dokupic a caly wklad trzeba za 300