Wiem, że jesteście najprawdopodobniej fanami tego samochodu, może nie koniecznie w wersji Jeepa Grand Cherokee WJ ale zawsze to Jeep

Posiadam obecnie Skodę Octavię I 1.9 TDI kombi której mam już trochę dość. Przeprowadziłem się na Wieś, gdzie mam nieutwardzone drogi i rzadko bądź wcale odśnieżane dojazdy i myślę o aucie 4x4. Musze jednak liczyć się z finansami bo zakup domu osłabił moją kondycję finansową. Drogi są bardzo średnie. część jest asfaltowa (ale dziurawa) i słabo odśnieżana, a część gruntowa, miękka i już kilka rzazy utknąłem w błocie po osie i wyciągał mnie ciągnik sąsiada.
Postanowiłem zmienić moją Skodę na Jeepa Grand Cherokee. Potrzebuję auto z wyższym prześwitem niż klasyczna osobówka, z napędem 4x4, ładowne typu Kombi.
Zawsze podobały mi się Jeepy i mają wśród moich znajomych (nie posiadających Jeep'ów) opinię aut prostych, dobrych i mało awaryjnych.
Czy możecie potwierdzić tą opinię? Jak jest z częściami zamiennymi do tych aut? Zdaję sobie sprawę, że nowy Grand Cherokee to auto z segmentu Premium i tym bardziej obawiam się wpaść w spore koszty utrzymania.
Chciałbym Was zapytać, czy mając 20.000 PLN jest sens kupować za 17-20.000 PLN Grand Cherokee z 1999-2001? Czy nie wpadnę w jakieś gigantyczne koszty?
Myślałem o Dieslu 3.1, ale trochę obawiam się kosztów paliwa w tak dużym aucie.
Czy w tej sytuacji faktycznie moglibyście mi polecić to auto?