Lusterko boczne - jak zerknąć do środka ?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Boom

Lusterko boczne - jak zerknąć do środka ?

Post autor: Boom » pt lip 15, 2005 12:52 pm

Witajcie bracia.
W moim jeep'ku w lewym lusterku nie działa regulacja góra-dół :(
Wygląda na to, ze musze zerknąć pod "szybkę". Czy jest jakaś bezpieczna metoda jej zdjęcia ??
Ostatnio zmieniony pn lip 18, 2005 9:45 am przez Boom, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeep Grand Cherokee '95(94) 4.0 LPG IIG i 2 ostrzeżenia moderatora
Łódź>Piotrków Tryb.>Opoczno>PRZYSUCHA>Radom>Lublin
GG: 115927

mel

Post autor: mel » pt lip 15, 2005 2:38 pm

Boom - jak nie działa góra- dół tzn., że działa lewo-prawo.
A zatem ściągnij lusterko na maksa do środka i zobacz - czy coś widać.
Nie pamiętam w tej chwili ale daj mi czas do wieczora to spr€bujęsobie przypomnieć jak to było u mnie. (miałem bliskie spotkanie z dostawczym i wymieniałem wkład lusterka - może jak podejdę do samochodu przypomnę sobie jak to działa).
............................minęło 10 minut.................... byłem u siebie popatrzyłem i radzę abyś jednak podjechał do punktu zajmującego się wkładaniem szyb i dorabianiem wkładów lusterek - albo do serwisu.
System musi przewidywać wyjęcie wkładu - ale ja nie podejmuję się doradztwa.
mel
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
Boom

Post autor: Boom » pt lip 15, 2005 4:13 pm

Mel, boje się podjąć ryzyko, więc chyba jednak skorzystam z Twojej rady.
Chyba że ktoś jeszcze coś podpowie :)2

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » pt lip 15, 2005 6:14 pm

Boom pisze:Mel
pierdyknij se lusterko od honkera, bedziesz widział swoje tylne światła :)21
zacznij od pśtryczka elektryczka czy dobrze styka, potem reszta
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber

GG 3814878

Adam Lewandowski

Kontaktowanie:

Post autor: Adam Lewandowski » pt lip 15, 2005 8:02 pm

Boom pisze:Mel, boje się podjąć ryzyko, więc chyba jednak skorzystam z Twojej rady.

sprawdź przewody sterujące u mnie tak było że nie działało chyba prawo lewo okazało się że był przewód złamany w wiązce na łączeni drzwi w tej gumie więc sprawdź to nic nie kosztuje :)2
Zielony rzep z dużą ilościa błota i halogenów

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » pt lip 15, 2005 8:37 pm

Nie da się zajrzeć pod lusterko bez uprzedniego rozbicia go. Lusterko jest przyklejone a wszelkie śrubki montażowe są pod nim :D :(
Mirek

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lip 15, 2005 8:49 pm

Mirek Kal pisze:Nie da się zajrzeć pod lusterko bez uprzedniego rozbicia go. Lusterko jest przyklejone a wszelkie śrubki montażowe są pod nim :D :(
nie no jaja sobie robisz :o :o :o nie mozna wyciagnac wkladu zeby zajrzec do srodka ??
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » pt lip 15, 2005 8:52 pm

To jest hamerykański patent. U nich lusterka się nie tłuką. A jak było z tą wklejoną Toyotą? :)2
Mirek

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lip 15, 2005 8:56 pm

to byla Patrol, jest w dzile wroclaw 4x4 ale ogulnie dobrze poszlo obyło sie bez strat :)2 z pomoca zglosilo sie wielu :)2
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » pt lip 15, 2005 9:04 pm

Ci koleżkowie z Białego Kamienia sprzedali auto kilka dni wcześniej i nie mogli służyć pomocą. Ale powiedzieli, że kontaktowali się z Tobą i wszystko wiesz więc już nie dzwoniłem :)2
Mirek

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob lip 16, 2005 12:36 am

Szkło daje sie kulturalnie odkleić :)2 Po rozebraniu widać,ze jest tam silniczek i takie preciki popychajace działajace na lusterko /bodaj dwa/.
Całość obraca sie na krzyzyku z gównolitu i to najczesciej on jest spróchniały,w zwiazku z czym lusterko przestaje działać.Zakładam,że sterowanie jest ok.
Jak szkło lustra pierdyknie-szklarz /płaskie/,albo allegro.Klajstrowałem na silikon i działa.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » sob lip 16, 2005 12:56 am

No niewiem co wy Panowie chcecie zrobić z tym lusterkiem :o - odklejać ?? Trzeba wychylić je maksymalnie w lewo lub prawo wsadzić w powstałą szczeline śrubokręt i podważyć środkową część lusterka, potem jeszcze dwa "przegibniki" od silniczków i wkład lusterka jest twój - oczyścić gwinty w silniczkach, sprawdzić czy działa i zmotać spowrotem - Proste Prawda?
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Post autor: Kosa » ndz lip 17, 2005 10:53 pm

nie wiem jak jest w wersji nie podgrzewanej ale w podgrzewanej jakbyście chcieli wyjąc samo szkło to zniszczycie matę grzewczą... :lol:

jednakże da się jakoś wyjąć wkład, jest on na takich dwóch zatrzaskach tylko radzę robić to delikatnie bo mi już w łapach jeden pękł i znowu szukam prawego lusterka :lol:
najgorze jest to i nie wiem dlaczego tak jest że w usa nie sprzedają wkłądów tylko odrazu całe lusterka... po $20 :lol:
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lip 17, 2005 10:58 pm

Jerry JEEP pisze: oczyścić gwinty w silniczkach, sprawdzić czy działa i zmotać spowrotem - Proste Prawda?
Proste,do momentu:"zmotać z powrotem" :)21 W tym celu należy kulturalnie.....a jak sie nie uda,to szklarz,albo allegro :)21 :)21
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Boom

Post autor: Boom » pn lip 18, 2005 8:10 am

Kurde kurde, wiecie co, doszedłem do wniosku ze mam w nosie ustawianie lusterka góra-dół. Uchylam szybę i delikatnie paluszkiem popycham :D :D :D

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » pn lip 18, 2005 8:22 am

HA !
A ja w wolnej chwili i mając trochę wolnych środków (buhahahaha...) zmotałbm sobie podgrzewanie lusterek, bo to fajna sprawa jest...
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » pn lip 18, 2005 10:10 am

Boom pisze:Kurde kurde, wiecie co, doszedłem do wniosku ze mam w nosie ustawianie lusterka góra-dół. Uchylam szybę i delikatnie paluszkiem popycham :D :D :D
Mi nie chodzi lewo-prawo i tak samo robie..dziala do pierwszego TIRa. Potem trzeba poprawic :-D
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Adam Lewandowski

Kontaktowanie:

Post autor: Adam Lewandowski » pn lip 18, 2005 10:37 am

wojtek_pl pisze:HA !
A ja w wolnej chwili i mając trochę wolnych środków (buhahahaha...) zmotałbm sobie podgrzewanie lusterek, bo to fajna sprawa jest...
A Ja miałem wolną chwile i zrobiłem sobie podgrzewane oba lusterka tylko niestety jeżeli jest oryginalny wkład to nie ma możliwości odkleić go od mocowania więc trza było wymienić same szkło a koszt niewielki bo maty to grosze jakieś 30 złociszy nowe szkło 40 złociszy trochę roboty, podłączyłem pod tylną szybe bo i tak jdst na przekazniku czasowym ale warto było polecam na deszczowe pogody :)2

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » pn lip 18, 2005 11:02 am

Adam Lewandowski pisze:
A Ja miałem wolną chwile i zrobiłem sobie podgrzewane oba lusterka tylko niestety jeżeli jest oryginalny wkład to nie ma możliwości odkleić go od mocowania więc trza było wymienić same szkło a koszt niewielki bo maty to grosze jakieś 30 złociszy nowe szkło 40 złociszy trochę roboty, podłączyłem pod tylną szybe bo i tak jdst na przekazniku czasowym ale warto było polecam na deszczowe pogody :)2
A bezpiecznik wymieniłeś na mocniejszy ? Ile prądu zużywa to ogrzewanie lusterek ?
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Adam Lewandowski

Kontaktowanie:

Post autor: Adam Lewandowski » pn lip 18, 2005 2:17 pm

wojtek_pl pisze:
Adam Lewandowski pisze:
A bezpiecznik wymieniłeś na mocniejszy ? Ile prądu zużywa to ogrzewanie lusterek ?
zużywa jakiś 15-20 wat czyli nie trza było bo to znikomy pobór :lol:

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pn lip 18, 2005 4:14 pm

Ludzie bez paniki, lusterko nie jest przyklejone tylko wsuwane na cztery zaczepy i można je zdjąć bez zniszczenia ani lusterka ani maty grzewczej jak ktoś napisał. O ile pamiętam trzeba je przesunąć do góry i wychodzi.
WJ '00 6.5"

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » pn lip 18, 2005 5:34 pm

pewnie ze nic nie trzeba psuc ani tluc...no chyba ze ktos lubi..wystarczy szybke na maxa wcisnac w ktores skrajne polozenie i na srodku wkretaczkiem podwarzyc....pewnie wystaczy samo czyszczenie stykow..(u mnie to juz tak zasniedzialy za calkiem poodpadaly)powodzenia:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”