LICZNIK W MILACH

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

dominus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

LICZNIK W MILACH

Post autor: dominus » śr lis 30, 2005 12:00 am

Mam licznik w milach - czy ktos z was przerabiał już na kilometry ? Chodzi mi o bardziej o prędkosciomierz - moze wystarczy tarczkę zmienić - ktos ma takie możliwosci ?
Zagazowany Krakus 4L 94

Awatar użytkownika
misman

Re: LICZNIK W MILACH

Post autor: misman » śr lis 30, 2005 12:33 am

dominus pisze:Mam licznik w milach - czy ktos z was przerabiał już na kilometry ? Chodzi mi o bardziej o prędkosciomierz - moze wystarczy tarczkę zmienić - ktos ma takie możliwosci ?
Tarczka nie wystarczy, wychylenie wskazówki jest inne. Ja miałem przekładać, ale jakoś tak było trochę ważniejszych spraw. Poza tym - milowy prędkościomierz jest bardziej optymistyczny jeśli chodzi o przyspieszenie - szybciej wskazówka w prawo wędruje :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Tindirindi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Tindirindi » śr lis 30, 2005 2:32 am

Nie mam wielkiego doswiadczenia z europejskimi modelami ale niby dlaczego wskazowka miala by inaczej sie wychylac? No chyba ze modele euro tak zapied..aja ze hamerykanski predkosciomierz by sie dawno skonczyl.
Bought a Jeep. Got tired of pushing the Land Rover.

dominus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dominus » śr lis 30, 2005 9:28 am

dlaczego tarczka nie wystarczy ? przecierz na mojej pod cyframi mil są małym drukiem kilometry ! Szukam poprostu takiej tarczki jak robią np białe tarcze do zegarów tylko zeby były kilometry na godzine
Zagazowany Krakus 4L 94

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lis 30, 2005 9:46 am

Bo - jesli mam na przyklad okolo 100 km/h, to wychylenie wskazowki jest prawie 2/3 zakresu. A w liczniku kilometrowym - to sie ledwie podniesie na 1/3 . Wydaje mi się, że jest to istotny szczegół w procedurze podmiany samej tarczki :)21
Licznik milowy jest wyskalowany do max bodaj 130 km/h (w milach to nie pamietam, ale chyba jakies 95 ? ), a kilometrowy to chyba 180 bądź 200 miał na końcu skali

dominus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dominus » śr lis 30, 2005 9:56 am

Wystarczyło by do 130 - daję czasami pipa ( z bolącym sercem :cry: ) mojej połowicy a potem :o :o :o :cry: słucham jak opowiada że bardzo pomału jechała bo tylko 85 a swoim autkiem to w tym miejscu miała 110 :D
Zagazowany Krakus 4L 94

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lis 30, 2005 10:10 am

No ale przecież tłumaczę, że to NIE są te same prędkościomierze, i zmiana tarczki NIE wystarczy

Awatar użytkownika
Greg_pl

Kontaktowanie:

Post autor: Greg_pl » śr lis 30, 2005 12:02 pm

Tak, euro jest do 200 km/h
1992 Jeep Cherokee Limited
Obrazek

dominus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dominus » śr lis 30, 2005 12:57 pm

Niechcę zmieniać prędkosciomierza a sam cyferblat czyli ktos kto robi np białe tarcze żeby "dorobił" - czyli nie według europejskiej tylko zamienił mile na kilometry . Mile mam dużymi cyframi a kilometry malutkimi - a wystarczy "tylko" zmienić - CHCĘ MIEĆ KILOMETRY !! !! !! :lol:
Zagazowany Krakus 4L 94

Awatar użytkownika
Voytass
Kontaktowanie:

Post autor: Voytass » śr lis 30, 2005 1:26 pm

dominus pisze:Niechcę zmieniać prędkosciomierza a sam cyferblat czyli ktos kto robi np białe tarcze żeby "dorobił" - czyli nie według europejskiej tylko zamienił mile na kilometry . Mile mam dużymi cyframi a kilometry malutkimi - a wystarczy "tylko" zmienić - CHCĘ MIEĆ KILOMETRY !! !! !! :lol:
A potem bedziesz sciemnial, ze przeciez przejechane masz tylko 120kkm, co? :)21
kiosk na AT
www.wawa4x4.pl
Only at... Jeep.org.pl

cherokez

Post autor: cherokez » śr lis 30, 2005 1:45 pm

Po co zmieniać?
Jak Cię złapią na radar,to zawsze możesz powiedzić.........że tyle nie mogło być,bo na liczniku jest tylko do 85.......... :)21

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » śr lis 30, 2005 2:06 pm

Oprócz tarczy prędkościomierza należy wymienić zębatkę na końcu jego linki przy reduktorze lub skrzyni.
WJ '00 6.5"

Awatar użytkownika
Bartek 4.7

Post autor: Bartek 4.7 » śr lis 30, 2005 2:20 pm

Darujcie może naiwne pytanie, ale DLACZEGO nie można zmienić samego obrazka (tarczki) na tablicy rozdzielczej prędkościomierza?? Wg logiki to wzrost prędkości powinien być wprost proporcjonalny niezależnie czy to mile czy kilometry. jeśli jest licznik milowy to znaczy że jak pokazuje 100 mil dajemy ~160km/h a gdzie jest 0 mil tam dajemy 0km. resztę licznika dzielimy proporcjonalnie. Taki papierek na podkładkę można sobie samemu wydumać.

Dominus a zrób sobie sam taką tarczkę.

Albo lepiej lakierem do paznokci swojej kobiety odmaluj sobie odpowiednie wartości :)21

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » śr lis 30, 2005 2:51 pm

Tu zdaje się dwa zagadnienia w jednym są :wink:
W Hameryce nie wolno zdaje się prowokować kierowcy do zbyt szybkiej jazdy, więc skala szybkościomierza kończy się na 100 mph (161 kph).... a może na 80 mph (129kph)?
I to jest jeden zgryz....tu trzeba - być może - napęd/linkę wymienić.
Natomiast co do przelicznika, to oczywiście wystarczy inna tarcza :)
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » śr lis 30, 2005 3:04 pm

Pewnie ,że wystarczy tarczę wymienić . Tarcza to nic innego jak wyskalowane kółeczko . Można sobie ją nawet np. w voltach wyskalować . :D :D
Zresztą ten prędkościomierz jest właśnie niczym innym jak voltomierzem .
Fakt faktem , pozostaje sprawa zakresu tak wyskalowanego prędkościomierza . Bedzie się kończył na ok.130 km/h . No może nieco wyżej jeżeli wyskalujemy tarczę w pełnych 360 stopniach .

A żeby było w pełni po europejsku to trzeba tak jak WJ Jeep pisze zmienić jeszcze zębatkę w reduktorze .

:D :D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
DanielF

Post autor: DanielF » pn gru 05, 2005 11:26 pm

dominus - po pierwsze to po co? :)21
A co do przkeladania zebatki napedzajacej linke - nie wiem do ilu dominus ma predkosciomierz, ale np. umnie jest do 100mph (i malutkimi cyferkami do 160km/h), wiec jezeli przelozylbym zebatke zeby licznik pokazywal przebieg w kilometrach, to przy 100km/h zamykalbym predkosciomierz :)21 a co potem? (a wbrew pozorom da sie pare km/h szybciej :)21) A tak jak pisalem w innym poscie, mysle ze to kwestia przyzwyczajenia. U mnie nie dosc ze jest w milach, to zaniza o ok. 12%, ale byl czas przywyknac i specjalnie mi to nie przeszkadza.
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”