Automat AW4 XJ 90
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Automat AW4 XJ 90
Witam.
Mam problem ze zmiana biegów w automacie a mianowicie zmieniaja sie przy 3500 obrotów. Olej jest w poziomie. Efekt pojawił się nagle.
Czy miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam
Mam problem ze zmiana biegów w automacie a mianowicie zmieniaja sie przy 3500 obrotów. Olej jest w poziomie. Efekt pojawił się nagle.
Czy miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam
XJ 4.0 90 country
Najpierw sprawdz TPS - jesli daje za duzy sygnal do komputera skrzyni to bedzie przeciagal biegi.
U ciebie pewnie jest TPS z regulacja - moze sie poluzowaly srubki i sie przestawil.
Potem komp. skrzyni - nie wiem jak sprawdzic domowym sposobem, ale chyba jest to gdzies opisane.
potem- nie wiem...
Ale prawdopodobnie to wina sterowania a nie samej skrzyni
U ciebie pewnie jest TPS z regulacja - moze sie poluzowaly srubki i sie przestawil.
Potem komp. skrzyni - nie wiem jak sprawdzic domowym sposobem, ale chyba jest to gdzies opisane.
potem- nie wiem...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
Sprawdziłem . TPS jest przykrecony ale czy jest złącze diagnostyczne w tym roku do kompa?Widze wielkie problemypezet pisze:Najpierw sprawdz TPS - jesli daje za duzy sygnal do komputera skrzyni to bedzie przeciagal biegi.
potem- nie wiem...

XJ 4.0 90 country
- Mechatronik
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
nie wierzyłem, że to może byc przez olej.. stan był, kolor też wporządku, a jednak.. koledzy na forum mi doradzili, nie to samo auto.. jak masz możliwość to sprawdź kiedy ostatnio był wymieniany.. powinien być zmieniany co mniej więcej 46 tys km.. a tps to swoją drogą, prędzej czy później chyba pada, za nówkę w aso dałem coś koło 360 zł..arkadius_k pisze:Witam ponownie .
Skrzynia jeszcze bardziej zwariowała zmienia przy 5000 w góre przy 3000 w dół. Szok
Jutro zabieram się do roboty mam schematy sterowania oraz drugiego jeepa na testy . Jak nie elektryka to kiepsko będzie.
Pozdrawiam
ps. też już miałem czarny scenariusz przed oczami.. usterka mechaniczna skrzyni

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins 

-
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
sheriff pisze:no nie wiem.. tps - 360 zł.. a wymiana oleum coś koło 550 zł..pezet pisze:
Bo niektorzy to maja fajnie...
I tanio...piewrwszy raz to chciałem zobaczyć jak to robią.. następną wymianę sam zrobie..

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
looz.. wszystko sam robie.. tego akurat nie wiedziałem (się okazało że knyfów żadnych nie ma - na szczęście) a że na wymianę jechałem już prawie spakowany, bo zaraz potem w góry darłem.. czasu nie było nomisman pisze:
Bosz... Wynajmij od kogoś kanał z garażem, nawet na godziny - taniej Cię wyniesie, a jak masz przynajmniej małego "czuja" do mechaniki - to i solidniej nawet będzie zrobione..

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins