żarówki w reflektorach przednich

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

motonita
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

żarówki w reflektorach przednich

Post autor: motonita » wt lut 07, 2006 11:17 pm

Prosze Was o poradę,mam może dziwne pytanie,ale podczas wymiany termostatu zacząłem zastanawiać się jak wymienia się żarówkę w ref.przednim.Mam J.Ch.Laredo 90r,4,0 benzyna .Dostęp od strony komory silnika jest niemożliwy bez demontarzu różnych osłon,może należy wysunąć cały reflektor na zewnątrz ?Byc może jest to b.banalne pytanie ale poradzcie coś.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt lut 07, 2006 11:22 pm

Odkręcić ramkę zewnętrzną (osłonę) i ramkę trzymającą reflektor. Dostęp od przodu.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » wt lut 07, 2006 11:26 pm

no to skoro masz J.CH. CHEROKEE LAREDO to ja ci powiem :). Wymienia się je długo i jest to strasznie nudne. Musisz odkręcić zodobną ramkę wokól lamp zdemontować kierunkowskaz ten boczny odkręcasz dwa blachowkręty które są przy ramce trzymającej lampę ... i wyjmujesz samą lampę. Potem wymieniasz żarówkę i postępujesz tak samo tylko w odwrotnym kierunku. Temu kto wymyślił ten patent należy się medal za bezmyślność.
szykuje się ponownie na 4x4 ale nie wiem na co :)
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » śr lut 08, 2006 12:26 am

tia :) w beczce wymieniam żarówkę 10 sekund , odpinając jeden zatrzask , niezaleznie od warunkow atmosferycznych i pory roku

w jepie zajmuje to 15 minut na stronę , wymaga odpowiedniego oświetlenia , niepadania wszelkich rodzajów deszczu i śniegu , wkrętaka najlepiej z końcówką magnetyczną zeby wkrętów nie pogubić i najlepiej gąbki pod kolana coby sobie w pokorze przed syfkiem uklęknąć bo takie rzeczy należy przy jepie robic z szacunkiem i w odpowiedniej pozycji :lol:

a najlpesze jest to, że byle buc może ci podiwanić na parkingu komplet reflektorów , migaczy i ramek bez otwierania grata , wrętakiem elektrycznym zajmie mu to 3 minuty :roll:

zgodze sie z przedmówcą - tego kto popełnił to rozwiązanie należałoby wykastrować coby się czasem nie rozmnożył
zaczynajcie ! ...czas dokończy :)
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr lut 08, 2006 12:44 am

Hola hola Panowie!
Amerykanska lampa cała jest żarówką i jak padnie-wymienia sie wszystko/cały reflektor/.
Koństruktor nie przewidział wymiany jakiejś tam żarówki-ot i wszystko w temacie.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lut 08, 2006 1:07 am

vandall1 pisze:Hola hola Panowie!
Amerykanska lampa cała jest żarówką i jak padnie-wymienia sie wszystko/cały reflektor/.
Koństruktor nie przewidział wymiany jakiejś tam żarówki-ot i wszystko w temacie.
:o Ke ? :o

To co ja ostatnio wymieniałem ? :)21

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lut 08, 2006 1:09 am

Stalker pisze: w jepie zajmuje to 15 minut na stronę , wymaga odpowiedniego oświetlenia , niepadania wszelkich rodzajów deszczu i śniegu , wkrętaka najlepiej z końcówką magnetyczną zeby wkrętów nie pogubić i najlepiej gąbki pod kolana coby sobie w pokorze przed syfkiem uklęknąć bo takie rzeczy należy przy jepie robic z szacunkiem i w odpowiedniej pozycji :lol:

a najlpesze jest to, że byle buc może ci podiwanić na parkingu komplet reflektorów , migaczy i ramek bez otwierania grata , wrętakiem elektrycznym zajmie mu to 3 minuty :roll:
Ty... to czemu nie robisz wymiany żarówki metodą "na buca" ? Trzy minuty, i pozamiatane :)21

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr lut 08, 2006 1:13 am

misman pisze: :o Ke ? :o

To co ja ostatnio wymieniałem ? :)21
Bo masz lampy ewropejskie, co nie jest fabrycznym oryginałem !
Misman-nie śpij :)20
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » śr lut 08, 2006 1:18 am

misman pisze:
Ty... to czemu nie robisz wymiany żarówki metodą "na buca" ? Trzy minuty, i pozamiatane :)21
ano temu, że reczony buc olewa to czy wszystkie wkręty pogubił, czy powlatywały w zakamarki, czy czasem czegoś nie urwał, czy powyginał ramki itd

on ma tylko za zadanie przeprowadzić demontaż, wymiany żarówek nie brał pod uwagę :)19 a w tą stronę to idzie szybko .....
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » śr lut 08, 2006 1:21 am

vandall1 pisze:
ekhmmm......... ja mam ORYGINAŁY FABRYCZNE europejskie i co ? ten sam szit co juesański jeżeli chodzi o wymianę :roll:
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr lut 08, 2006 10:06 am

Stalker pisze:tia :) w beczce wymieniam żarówkę 10 sekund , odpinając jeden zatrzask , niezaleznie od warunkow atmosferycznych i pory roku

w jepie zajmuje to 15 minut na stronę , wymaga odpowiedniego oświetlenia , niepadania wszelkich rodzajów deszczu i śniegu , wkrętaka najlepiej z końcówką magnetyczną zeby wkrętów nie pogubić i najlepiej gąbki pod kolana coby sobie w pokorze przed syfkiem uklęknąć bo takie rzeczy należy przy jepie robic z szacunkiem i w odpowiedniej pozycji :lol:

zgodze sie z przedmówcą - tego kto popełnił to rozwiązanie należałoby wykastrować coby się czasem nie rozmnożył
w renault megane podobno trzeba rozbebeszyc pol przodu zeby dostac sie do zarowki - i nie chodzi tu bynajmniej o zdjecie jakiejs tam ramki - tylko konkret - trzeba zdjac kolo i wybebeszyc pol nadkola itp.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Pucha
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pucha » śr lut 08, 2006 4:20 pm

Stalker pisze:tia :) w beczce wymieniam żarówkę 10 sekund ...

w jepie zajmuje to 15 minut na stronę
Niestety :( U mnie jest jeszcze dluzej, bo mam kangura i musze go najpierw odkrecic (ma cos w rodzaju siatki i zaslania dostep do reflektorow) :(

Echh, a wymiane w beczce tez pamietam :D Toz to moj pierwszy samochod byl 8) On caly byl w ogole bardzo przemyslany i nic tam nie stanowilo wiekszego problemu :)2
XJ '90 4.0 non HO Ltd - sprzedany... :(
Be a man - fix the glitch, just remember life's a BITCH

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw lut 09, 2006 12:11 am

Stalker pisze:
vandall1 pisze:
ekhmmm......... ja mam ORYGINAŁY FABRYCZNE europejskie i co ? ten sam szit co juesański jeżeli chodzi o wymianę :roll:
Poniekad masz rację,ale pierwowzór jak sądzę nie był do tego przewidziany.
XJ zresztą ma i tak niezłą "podatność serwisową" w porównaniu do takiego np Explodera.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw lut 09, 2006 8:51 am

co tu duzo gadac- amerykanie wykradli projekt nivy z nadwoziem samonosnym i zrobili XJ - to wlasnie dlatego trzeba sciagnac plastikowa ramke i ramke mocujaca tak jak w nivie :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » czw lut 09, 2006 11:18 am

Bart03 pisze:co tu duzo gadac- amerykanie wykradli projekt nivy z nadwoziem samonosnym i zrobili XJ - to wlasnie dlatego trzeba sciagnac plastikowa ramke i ramke mocujaca tak jak w nivie :)21
Złodzieje !!
:)21

Z tymi lampami to wygrali. Żarówek postojowych to od dwóch miesięcy mi się wymienić nie chce :)21
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
dj_wojtecki

Kontaktowanie:

Post autor: dj_wojtecki » pt lut 10, 2006 8:19 am

SławekXJ pisze:Z tymi lampami to wygrali. Żarówek postojowych to od dwóch miesięcy mi się wymienić nie chce :)21
tom jest lepszy... od trzech miesiecy slepy na jedno oko jezdze, bo mi sie za to zabrac nie chce... albo deszcz, albo snieg :-(
Pancerny XJ,, 2,5l, + ze 4,5', 32' ale oryginal simex :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”