XJ radio i klopot z pamietaniem stacji

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
twister1

XJ radio i klopot z pamietaniem stacji

Post autor: twister1 » śr maja 03, 2006 1:15 am

Witam!

Ostatnio cos mnie tknelo i zachcialo mi sie zmiany radia w moim Xjotku... odkopalem stare radio z auta mojego ojca i przystapilem do przeszczepiania...
Cala operacja byla dosc skomplikowana (bo nie chcialem wydawac pieniazkow na przejsciowke z ISO na wtyk sonego i sam lutowalem kabelki) ale sie ostatecznie wszystko udalo....
i teraz niespodzianka....

po nocy radio traci ustawienia :( nie pamieta stacji itd.... ustawilem na radiu przelacznik w opcje ze samochod ma sterowanie z kluczyka ((chyba chodzi o wlaczanie radia po przekreceniu stacyjki) i ogolnie to dziala...ale tylko przez jakis czas :( jak minie pare godzin to radio traci ustawienia i po przekreceniu stacyjki juz sie samo nie wlacza i nawet po manualnym wlaczeniu nie pamieta ustawianych stacji :(

ma ktos moze pomysl jak to obejsc?? bo zdaje sie ze po wylaczeniu stacyjki w XJ w koncowce do radia nie ma napiecia :( (czyli w radiu nie bedzie dzialac np zegarek itd)
no chyba ze zle cos rozumuje :P

aha radio to sony cdx-4100rds... (stare ale jare :D )

pozdrawiam
Cherokee '90
.:: Twister ::.

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » śr maja 03, 2006 9:24 am

w kazdej instalacji radiowej masz 2 zasilania: czerwone z aku i zolte ze stacyjki. Tak samo radio ma 2 przylacza. Jezeli korzystasz z wlaczania radia za pomoca stacyjki, to podlaczasz wg kolorow. jesli nie, to musisz zmostkowac zasilanie z czerwonego kabelka do obu przylaczy w radiu. Te czerwone wlasnie sluzy do podtrzymywania pamieci jak radio jest wylaczone.
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » śr maja 03, 2006 11:12 am

ooo dzieki za informacje... ja wlasnie sie zastanawialem czemu ten zolty i czerwony sa polaczone razem (te od radia) wiec podlaczylem wspolnie do czerwonego od auta.... tam na tym zoltym widzialem jakis transformatorek podpiety i myslalem ze to chodzi o zasilanie CD ale teraz juz wiem o co chodzi :)

dzieki za informacje :)
jeszcze dzisiaj sprobuje to zmienic popodlaczac prawidlowo :)
pozdrawiam :)
Cherokee '90

Awatar użytkownika
bumelant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bumelant » śr maja 03, 2006 11:18 am

hmm jezeli dobrze pamietam to kolor czerwony to wlasnie zasilanie po stacyjce a zolty z akumlatora (potwiewrdza to nawet to co napisales ze oba masz do czerwonego podpiete a radio traci pamiec), jezeli oba z radia podepniesz do zoltego to radio bedzie zawsze mozna wlaczyc nawet i bez kluczyka.
XJ '93 2.1 TD, 231, LSD, lift 2''

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » śr maja 03, 2006 2:26 pm

ok powiem tak :)
udalo mi sie to zrobic :)

otoz u mnie z kolorkami to bylo pomieszane maxymalnie z tego tytulu ze na oryginalna koncowke jepowska ktos nalozyl koncowke ISO.... i ja to ISO ucialem i zrobilem taka jak do mmojego radia...

teraz mam tak ze zolty kabelek mam podpiety do stacyjki... a ten czerwony z radia idzie docelowo do fioletowego w koncowce JEEPowskiej... to byla jedyna opcja bo tylko tam bylo +12V niezlaleznie od polozenia stacyjki...

no i teraz mam tak jak chcialem... radio sie samo wlacza sie po przekreceniu kluczyka i uruchamia ostatnia pamietana opcje (cd lub tuner lub OFF) no i oczywiscie po wylaczeniu kluczyka radio sie wylacza i antenka sie OFFuje :)21
czyli jest tak jak chcialem :)
dzieki za wszelkie odpowiedzi :)

ps: a czy ktos ma tak radio podpiete jak jest np w oplu ze:
- przekrecasz kluczyk radio wlacza sie do ostatniej funkcji (radio lub kaseta lub OFF)
- wylaczasz kluczyk radio sie wylacza
- nacisniesz przycisk wlaczajacy radio (bez przekreconego kluczyka) - radio sie wlacza...

pytam tak z czystej ciekawosci :) bo w sumie moja opcja mi wystarcza :)
pozdrawiam
Cherokee '90

Awatar użytkownika
bumelant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bumelant » śr maja 03, 2006 3:48 pm

to chyba zalezy od samego radioodbiornika, niektore maja taka mozliwosc ale wiekszosc nie
XJ '93 2.1 TD, 231, LSD, lift 2''

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » śr maja 03, 2006 5:02 pm

Mam blaupunta, to radio ma taką funkcję, że wyłączenie kluczyka powoduje wyłączenie radia, ale można je też niezależnie włączać pomimo wyjętego kluczyka (czyli zanik napięcia na czerwonym przewodzie powoduje wyłączenie radia ale jednocześnie umożliwia ręczne włączenie). W dodatku nawet gdyby straciło zasilanie z żółtego przewodu, nie zgubi ustawień dźwięku ani stacji radiowych.

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » czw maja 04, 2006 12:40 am

yyy.... chyba bede musial podlaczyc kabelki odwrotnie :)
bo wlasnie przed chwila wracajac do domu zauwazylem ze radio znowu stracilo ustawienia :)
jutro postaram sie zmienic :) i zobaczymy czy bedzie OK :)
Cherokee '90

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » czw maja 04, 2006 2:14 pm

Noo.... sukces :)

teraz jest wszystko ok :) musialem odwrocic kolejnosc :)
nawet ladnie mi pika jak wylacze kluczyk i zapomne panela sciagnac :)
Cherokee '90

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » czw maja 04, 2006 4:34 pm

panasonic? :lol:
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » czw maja 04, 2006 10:14 pm

solt pisze:panasonic? :lol:
sony :)