pompa sprzęgła w 2.1td

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

margan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

pompa sprzęgła w 2.1td

Post autor: margan » pt sie 04, 2006 12:07 pm

Witam Wszystkich

Czarnej serii niema końca. Po wymianie w jeepie 2.1td 1994r. wysprzęglika spokojną jazdą cieszyłem się przez 2 tygodnie by zauważyć, że sprzęgło znowu zaczyna szwankować. Okazało się, że w okolicach pedału sprzęgła pojawia się płyn - nieszczelna pompa sprzęgła. Napiszcie plis, czy tą p... pompkę można uszczelnić, czy trzeba szykować się na kolejny wydatek. Za ten kawałek plastiiku ze spręzynką wołają ponad 400 pln. Dzięki z góry za info.

Pzdr
margan

Kaczorek07
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Kaczorek07 » pt sie 04, 2006 2:54 pm

mam ten sam problem tez mi cieknie i sie zapowietza byl juz poruszany ten problem kolega nazywal sie Kudlaty i z tego co wiem poradzil sobie dobierajac odpowiednie uszczelki od innych samochodow , sam chetnie sie dowiem od czego dokladnie bo takze zamierzam sie za to zabrac w wolnej chwili ...
Jeep XJ '94 jamboree 2.1 td (trabex 1.3 po tuningu w rezerwie :] )

Awatar użytkownika
Kudłaty

Re: pompa sprzęgła w 2.1td

Post autor: Kudłaty » pt sie 04, 2006 9:01 pm

margan pisze:Witam Wszystkich

. Za ten kawałek plastiiku ze spręzynką wołają ponad 400 pln. Dzięki z góry za info.

Pzdr
margan
Jaki kawałek plastiku bo u mnie plastikowy to był tylko zbiorniczek na płyn ? A i w poznaniu wołają za całą pompe 300zł tyle że nigdzie nie mają :-? .
Co do uszczelniaczy to powiem że też nigdzie nie mieli orginalnych wiec pozostało dobieranie rozmiarowo , koszt około 40zł jeden komplet od wv polo chyba :wink: ( dwa rodzaje gumek w komplecie zostaje około 5 zapasowych jakby co ) , dryga gumka dobrana od wysprzęglika jakiegoś nissana ale tu koszt około 30zł w komplecie zbędny tłoczek i sprężyna a uszczelniacz tylko 1 . Powodzenia i jakby co ś innego pasowalo to czekam na info .
Jeszcze jedno pytanie co do wysprzęglika czy tam jest jakiś odpowietrznik czy to kalamitka ten dzyndzel z tyłu wysprzęglika ?
Był Suzuk Był Jeep
Niedługo coś nowego .Już jaest LR Disco 300

Awatar użytkownika
kmiecioo

Post autor: kmiecioo » sob sie 05, 2006 12:10 am

Ja do YJ też dobierałem:

Duża gumka istotnie Polo, Jetta - zestaw miał nr D1110lub D1170 nie pamiętam dokładnie :roll:

Mała gumka od Peugeot J4 rocznik do '73 zestaw produkcji Autofrem nr D1050

Tylko że niestety zanim to zdążyłem zrobić stara gumka porysowałe ścianki cylinderka pompy. :)11 Owszem, poprawiło się, ale trochę dalej rosi. I nawet nie to mnie wk..wia, że trzeba płyn uzupełniać, ale to że cieknie mi po grodzi... :)16 tak więc szykuję się na wymianę i polecam sprawdzić w jakim stanie jest pompka w celu zdiagnozowania czy jest sens kombinować...

wagoneer

Post autor: wagoneer » wt sie 08, 2006 11:43 pm

Temat tej cholernej pompki jest jak rzeka. Ja w swoim XJ 2.1 z 87 mam aluminiowopodobną pompke - jeszcze działa poprawnie. Mój kumpel w Comanchu MJ walczy z nią już 4 tydzień :( Czy te uszczelniacze które dobraliście to do plastikowych pompek czy do tych alu? Jak ktoś by miał na zbyciu coś sprawnego to ja się pisze :) Czy ktoś to gdzieś regenerował? Proszę o info na PW !!
TYLKO kilka(naście) Jeepów ... czasami nawet jakaś sztuka sprawna :D

Kaczorek07
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Kaczorek07 » śr sie 09, 2006 11:40 am

nie wiem jak u innych ale u mnie jest plastikowa cieknie sobie troche ale poki co jakos tam dziala jeszcze musze ja w koncu wyjac i przejsc sie do sklepu z uszczelkami moze cos sie uda dobrac niekoniecznie od innych samochodow ale ciagly brak czasu skutecznie mi to uniemozliwia

Kaczorek07
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Kaczorek07 » wt wrz 19, 2006 11:01 am

jesli ktos bylby zainteresowany jeszcze tematem to ustalilem pewne fakty istnieje reperturka do pompy sprzegla 2.1 td sa w niej niestety tylko uszczelki ale za to takie jak byc powinny tloczek chyba nie do dostania :( reperturka jest firmy autofren i ma nr D1539 do dostania w wawie na nowolipiu za 39 pln

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”