Co na śnieg: łańcuchy na zwykłe M+S, AT czy MT ?
Moderator: Mroczny
- mazurkas007
-
205/110/16 -9mm pisze:otrzymałem nówki Bridgestone M+S (chyba jakiś model 205/110 R16) , ciężko nawet jakieś info o tych gumach na necie znaleść. Tylko szosa

Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Sprawdzone empirycznie zeszlej zimy:
na sniegu AT robi znacznie lepiej niz MT. Zarowno ubitym jak i sypkim.
MT ma szerokie klocki i po zapchaniu szczelin miedzy nimi powstaje piekny slick.
Mowie o oponach BFG - bo na takich jezdzilismy.
Na temat zwyklych opon sie nie wypowiadam (bo kto na takich jezdzi
), a z lancuchami tyle roboty ze ich nie uzywam nawet w plaskatym.
Chociaz widzialem patrola na MT z lancuchami - radzil sobie swietnie.
na sniegu AT robi znacznie lepiej niz MT. Zarowno ubitym jak i sypkim.
MT ma szerokie klocki i po zapchaniu szczelin miedzy nimi powstaje piekny slick.
Mowie o oponach BFG - bo na takich jezdzilismy.
Na temat zwyklych opon sie nie wypowiadam (bo kto na takich jezdzi

Chociaz widzialem patrola na MT z lancuchami - radzil sobie swietnie.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
ja to wogóle nie kumam po co do terenówki opony szosowe, ale można i jeepem 180 pomykać i pięć kompletów opon posiadać - ja mam dwa AT i MT i tak jak inni piszą i na jednych i na drugich jeżdzi się cały rok, przy czym na zlamelowanych At lepiej niż na MT -zimą, jak i co po niektórzy potwierdzą, również latem na kostce po deszczu
W zeszłym roku na AT zaatakowałem alpy. Pomny pewnych problemów z poprzedniej zimy na MT zanabyłem nawet dwa komplety łańcuchów na 31 cali no... i ani razu ich nie założyłem. Taki lajf, bo okazało się, że blokady typu torsen dają doskonałą trakcję. Łańcuchy na pewno się przydadzą jakbyś chciał przecierać drogę np na całkowicie zasypaną drogę na gubałówkę, ale ile razy będziesz przecierał szlaki.
Reasumując - masz kasę kup porządne zimówki, chcesz zaoszczędzić i i tak jeżdzić - kup AT - te w zupełności wystarczą, a jak cała zimę jeżdzisz po górach to dokup łańcuchy na w razie co i tyle.

W zeszłym roku na AT zaatakowałem alpy. Pomny pewnych problemów z poprzedniej zimy na MT zanabyłem nawet dwa komplety łańcuchów na 31 cali no... i ani razu ich nie założyłem. Taki lajf, bo okazało się, że blokady typu torsen dają doskonałą trakcję. Łańcuchy na pewno się przydadzą jakbyś chciał przecierać drogę np na całkowicie zasypaną drogę na gubałówkę, ale ile razy będziesz przecierał szlaki.
Reasumując - masz kasę kup porządne zimówki, chcesz zaoszczędzić i i tak jeżdzić - kup AT - te w zupełności wystarczą, a jak cała zimę jeżdzisz po górach to dokup łańcuchy na w razie co i tyle.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Ja zacytuję (w przybliżeniu) instrukcję mojego mało terenowego auta:
"samochód wyposażono w opony przystosowane do różnych rodzajów nawierzchni, których specjalna konstrukcja sprawdzi się też zimą, jeśli jednak zamierzasz dużo jeździć po śniegu kup se zimówki, a jak dużo po asfalcie kup se szosówki
"
I tak co pół roku zmieniam opony M+S na inne M+S (pirelli scorpion STR na GoodYear Wrangler UG) i na dodatek uważam, że warto
.
"samochód wyposażono w opony przystosowane do różnych rodzajów nawierzchni, których specjalna konstrukcja sprawdzi się też zimą, jeśli jednak zamierzasz dużo jeździć po śniegu kup se zimówki, a jak dużo po asfalcie kup se szosówki

I tak co pół roku zmieniam opony M+S na inne M+S (pirelli scorpion STR na GoodYear Wrangler UG) i na dodatek uważam, że warto

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Jak to jest ?
Jak to jest z tymi BFG A/T ? Czy są takie osobno M+S, a osobno letnie ? Przeglądałem oferty firm i znalazłem BFG A/T za ponad 300 zł/szt.
Ale z opisu wynika, że one są letnie
!!
http://www.opony.com/producent1.asp?lin ... KO&f=lista
Ale z opisu wynika, że one są letnie

http://www.opony.com/producent1.asp?lin ... KO&f=lista
Jeep Cherokee 1993 2.5 zagazowany