WJ FAQ

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: WJ FAQ

Post autor: Wojtek_W » czw kwie 25, 2013 7:24 am

A z ZJ jest podobnie?
Bo dokladnie takim sam motyw mielismy ostatnio jak pojechalismy w 2 auta. :o
Nasze sie zakopalo idziemy, do kumpla ZJ po kinetyka cos tam robi i nagle mamy jedno wklejone auto i jedno zatrzasniete chodzace. A my na deszczu w 4 osoby w swetrach :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » czw kwie 25, 2013 7:41 am

Bardzo naciągana historia. Przynajmniej dla WJ-ta. Oczywiście jak sie chce to nic trudnego. Ale w WJ-ce wystarczy, że nie uaktywnimy funkcji zamykania centralnego po przekroczeniu 20 km/h w EVIC-u. Wówczas jak otworzymy drzwi pilotem bądz kluczykiem, to po ruszeniu nie zamkną się. Tak więc nawet jak się zapomnimy i wysiądziemy z auta przy pracującym silniku ( np. żeby zapiąć kinetyka ) to drzwi się nie zatrzasną. Jedynie może się tak stać jak pisałem w ostatnim poście - nie używamy pilota, więc trzeba drzwi zamknąć przyciskiem w drzwiach kierowcy i zatrzasnąć. I wtedy możemy zapomnieć o kluczykach w środku, bo do zamykania auta są one niepotrzebne.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pn kwie 29, 2013 6:32 pm

ok dzieki nareszcie fachowa rozkmina

oczywiscie uzywam pilota , moje pytanie mialo na celu awaryjna sytuacje co sie stanie jak pilot sie do reszty spierdoli i czy bede wtedy udupiony , ale rozumiem juz teraz ze nie , bo przekrecenie kluczyka rozlacza alarm ?

po ostatniej przejazdzce w teren , jak skrecam na maksa w prawo to slysze z przodu jakies glosne jakby gumowe tarcie , musze sie udac do mechanika przy okazji bede zmienial olej itp
https://www.facebook.com/PorscheTransaxlePolska <---- masz FB, lubisz klasyczną motoryzacje ?

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » pn kwie 29, 2013 6:39 pm

mocnykrk pisze:...bo przekrecenie kluczyka rozlacza alarm ?
Nie. Przekrecenie kluczyka w stacyjce wyłącza immobilizer. Alarm wyłaczasz otwierając drzwi pilotem. Immo i alarm, to dwa różne zabezpieczenia.
mocnykrk pisze:po ostatniej przejazdzce w teren , jak skrecam na maksa w prawo to slysze z przodu jakies glosne jakby gumowe tarcie
Zanim pojedziesz do mechanika, to sprawdz, czy czasami teren nie zweryfikował ci nadkola. I pprostu przy pełnym skręcie koło trze o nadkole. Zacznij od strony jak jest przeciwmgielne.
Jakie oleje chcesz zmieniać? Większość zmienisz sam, bez problemów.

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pn kwie 29, 2013 6:47 pm

czyli jak padnie pilot to jednak kaplica ?

a co do drugiego , sam to nie zmienie nawet akumulatora , lewe mam rece niestety
https://www.facebook.com/PorscheTransaxlePolska <---- masz FB, lubisz klasyczną motoryzacje ?

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » wt kwie 30, 2013 10:13 am

mocnykrk pisze:czyli jak padnie pilot to jednak kaplica ?
NIE koniecznie. Nadal nie rozumiesz. Pilot włącza/wyłacza alarm i otwiera/zamyka drzwi. I na tym jego rola się kończy. Jak pilot ulegnie uszkodzeniu, to drzwi będziesz otwierał/zamykał normalnie kluczykiem. Tyle tylko, że że będziesz otwierał i zamykał tylko drzwi kierowcy. Żeby otworzyć/ zamknąć resztę trzeba będzie to zrobić przyciskiem na panelu drzwi kierowcy. Zamykać nawet nie będziesz musiał kluczykiem, ponieważ przed zamknięciem drzwi kierowcy, musisz i tak zamknąć wszystkie pozostałe drzwi wspomnianym przyciskiem. Wówczas drzwi kierowcy wystarczy tylko zatrzasnąć.
Problem może się okazać, jak pilot się zepsuje a będzie trzeba otworzyć drzwi i wyłączyć alarm. Drzwi otworzysz oczywiście bez problemu, ale z alarmem to już gorzej. Nie wiem niestety jak się go wyłącza manualnie. Podejrzewam, że poprostu ukrytym przyciskiem ( jeżeli takowy jest, bo nie zastanawiałem się wcześniej nad tym ). Może ktoś wie?
Natomiast kluczykiem wyłączasz immo - poczytaj o nim w necie ( jak działa ). Jak kluczyk się zepsuje, to wtedy auta już nie uruchomisz i pozostanie serwis.
Kiedyś byłem w Zabrzu w serwisie i pytałem o piloty i kluczyki - pilot 200,56 zł, kluczyk 276,21 zł, programowanie pilota 350 zł.

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » wt kwie 30, 2013 10:43 am

no chyba wiadomo ze alarm jest wlaczony , chodzi mi o taka sytuacje - wychodze z auta , zamykam elegancko z pilota (czyli zamyka drzwi , uzbraja alarm i immo) , ide do pracy , wieczorem przychodze do auta, otwieram z kluczyka - i co dalej ? rozumiem ze wsadzenie kluczyka w stacyjke wylaczy immmo , ale alarm bedzie wył ? (czyli jestem w dupie)

dobra , a co do tarcia to faktycznie , to takie plastikowe cos od nadkola po stronie kierowcy dotyka opony przy maksymalnym skrecie w prawo , co z tym mozna zrobic ? nie wyglada na nigdzie urwane , tylko jakby lekko wybrzuszone

a co do tempomatu to chyba mi nie dziala , wczoraj sprawdzalem , rozpedzilem sie do 80 wcisnalem onoff , zapalil sie napis cruise , wcisnalem set - nic sie nie wyswietlilo , a jak zdjalem noge z gazu to nie trzymalo predkosci

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt kwie 30, 2013 12:53 pm

Nadkole gumowe mozna uebac, ale szkoda go, pewnie sie z jakiegos zatrzasku wypielo.

Jesli chodzi o tempomat, to w ZJ zeny go wlaczyc trzeba czasem mocniej ten przycisk deptac, bo stary hamerykanski jest.

Napewno bylo 80km/h, bo u mnie dopiero od 66km/h lapie, czyli cos powyzej 40mph. Ponizej, w stanach tempomatu nie uzywaja, szkoda troche.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » wt kwie 30, 2013 5:17 pm

Misiek Cypr pisze:chodzi mi o taka sytuacje - wychodze z auta , zamykam elegancko z pilota (czyli zamyka drzwi , uzbraja alarm i immo)
Nie do końca. Nadal nie rozumiesz o co chodzi z immo. Sytuacja powinna być opisana tak : "wyłączam silnik, wyjmuję kluczyk ze stacyjki, włacza sie immo, wychodze z samochodu, zamykam elegancko z pilota ( czyli zamykam drzwi i uzbrajam alarm )".
Misiek Cypr pisze:wieczorem przychodze do auta, otwieram z kluczyka - i co dalej ? rozumiem ze wsadzenie kluczyka w stacyjke wylaczy immmo , ale alarm bedzie wył ?
Dokładnie - alarm zacznie wyć, jak tylko otworzysz drzwi.
Misiek Cypr pisze:(czyli jestem w dupie)
Jak nie masz drugiego pilota, to dokładnie tak :)2
No chyba, że jest opcja awaryjnego wyłączenia alarmu. gdzieś coś na ten temat czytałem.
Misiek Cypr pisze:dobra , a co do tarcia to faktycznie , to takie plastikowe cos od nadkola po stronie kierowcy dotyka opony przy maksymalnym skrecie w prawo , co z tym mozna zrobic ? nie wyglada na nigdzie urwane , tylko jakby lekko wybrzuszone
Musi być gdzieś coś urwane - skoro wcześniej nic nie tarło, to teraz też nic nie może. Nadkole gdzieś musiało się poluzować.
Misiek Cypr pisze:a co do tempomatu to chyba mi nie dziala , wczoraj sprawdzalem , rozpedzilem sie do 80 wcisnalem onoff , zapalil sie napis cruise , wcisnalem set - nic sie nie wyswietlilo , a jak zdjalem noge z gazu to nie trzymalo predkosci
Jak wciśniesz Set, to nic się nigdzie nie wyświetli - poczujesz tylko jak pedał gazu delikatnie ucieknie ci spod nogi. Skoro nie działa, to zerknij na miejsce, gdzie linka otwiera przepustnicę - tam oprócz linki z gazu jest linka z tempomatu. Mnie kiedyś ta linka się wypieła i tempomat też nie działał. 4 miesiące chyba trwało, zanim do tego doszedłem.

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » śr maja 08, 2013 10:17 am

jesli chodzi o nadkole to trytytka zalatwila sprawe :wink:

natomiast teraz mam takie pytanie , bo zbliza sie termin wymiany oleju chyba lepiej sie oplaca samemu kupic i z nim pojechac do mechanika ?

wiec jaką tą oliwe nabyć i ile (wj'99 4.0 z gazem)

i nastepne pytanie co ile trzeba zmieniac oleje w skrzyni reduktorze i mostach , wiem kiedy byly poprzednie wymiany

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr maja 08, 2013 12:12 pm

W skrzyni, to co 40 tysiecy km, w mostach i reduktorze, to nie wiem, bo zmieniam za kazdym razem jak rozwale :)21 A ze rozwalam cos raz na rok, to przez 3 lata mam wymienione wszystkie. A zrobilem nim 30tysiecy tylko.
513549044

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » śr maja 08, 2013 7:47 pm

Tu masz wszystko. Możesz też sam próbować zmieniać wg. opisu jak lubisz się brudzić :-)

http://www.jeepnieci.pl/wj_oleje.html
Jeep WG Ltd. - Flame Red
Kingone 12klbps, Lovells +2", Bilstein B6, GG AT

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » wt maja 14, 2013 4:11 pm

nie do końca wszystko , co do silnika pisze nie konkretnie

i co to znaczy co rok albo 50 tys km , przeciez 50tys km to przejade w 15 lat...

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt maja 14, 2013 4:14 pm

No jak co to znaczy? Ze albo jak przejedziesz 50 tysiecy albo co roku. Cokolwiek bedzie najpierw. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » wt maja 14, 2013 4:41 pm

czyli znaczy że pasowałoby wszystkie zmienić , jeśli były wymieniane w zeszłym roku

a powiedzcie czy 1100-1200 to dobra cena za całość czyli wszystkie plyny , wszystkie filtry + robocizna ?

i nie piszcie ze samemu taniej , bo samemu nie zmienie akumulatora, tylko czy to normalna cena w renomowanym zakladzie specjalizujacym sie w jeepach ?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt maja 14, 2013 4:45 pm

Nie wiem ile, jakiego i gdzie wchodzi do jeep'a , ale wedlug mnie dobry prajs. Do patrola do przodu do samego mostu wchodzi 5,5litra. A najtanszy nie jest ;)
Jak zaklad znany i ceniony to bym oddal i mial swiety spokoj

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » wt maja 14, 2013 5:27 pm

kumpel robil pakiet ostatnio w wujku

sam kupowal oleje i czesci a kolega zmienial

same oleje wyszly po upustach 1200 zyla :roll:

tyle ze w 4.7

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pt maja 17, 2013 2:18 pm

dokladnie to silnik, skrzynia , reduktor , mosty (do tego jakies filtry uszczelki itp)
+ plyn chlodniczy
+ swiece
+ filtry odklimy

kolo 1600

termin mam na przyszly piatek ustalony

ale teraz uwaga bo sie pojawila pilna sprawa ja ogolnie mialem plan zeby zmienic tylko oleje , a plyn chlodniczy , swiece i te od klimy narazie nie , bo dziala

ALE DZISIAJ STALEM W KORKACH , AUTO SIE ZAGRZALO (NA WSKAZOWCE JAKOS W POLOWIE MIEDZY 100 A 125) , ZAPARKOWALEM , ZA CHWILKE CHCIALEM PRZEPARKOWAC I NIE CHCIAL ODPALIC , A PO JAKIS 10 MINUTACH ODPALIL , ALE CHODZIL BARDZO NIEROWNO , I JECHAL BEZ MOCY , NIE ZBIERAŁ SIE ITP
DOPIERO JAK POD DOMEM ODSTAL Z POL GODZINY TO JUZ POTEM CHODZIL CHYBA NORMALNIE

CZY TO TE SWIECE CZY JAKAS GRUBSZA SPRAWA ???? oczywiscie w zaistnialej sytuacji zmieniam wszystko , a i jeszcze czy taka temp to normalne jak jest upał i korki , czy cos nie tak z chlodzeniem , jak mu zajrzalem pod maskę to wiatrak kręci sie nie jakoś strasznie szybko ?

Grabo

Post autor: Grabo » pt maja 17, 2013 11:18 pm

Te silniki mają wysoką temperaturę pracy. Oryginalny termostat otwiera się przy temp. 90,5 stopnia C. Nie wiem jak w WJ, ale w XJ drugi wiatrak włącza się dopiero przy 105 stopniach i wtedy temperatura już nie powinna rosnąć. Miałem tak że mi rosła w korku gdzieś do 110-115, ale po wymianie chłodnicy problemu nie ma.
I nie wiem czy studzenie silnika przez wyłączenie to najlepszy pomysł. Tracisz wtedy obieg cieszy i miejscowo może się ona nagrzać tak, że się zagotuje.

Sygma

Post autor: Sygma » sob maja 18, 2013 7:46 am

Grabo pisze: I nie wiem czy studzenie silnika przez wyłączenie to najlepszy pomysł. Tracisz wtedy obieg cieszy i miejscowo może się ona nagrzać tak, że się zagotuje.
popieram

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » sob maja 18, 2013 11:03 am

mhm , no ale co z tym nieodpaleniem i kiepska pracą ?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob maja 18, 2013 9:03 pm

Moze byc sprawa slabej kompresji, ale raczej nieczesto sie zdarza.

Powodow moze byc mnostwo:

Cewka, swiece, kable, pompa paliwa, zawor zwrotny na paliwie, lejacy wtryski i tysiac innych pie...l. Raczej blachostka niz hardware
513549044

Grabo

Post autor: Grabo » sob maja 18, 2013 9:23 pm

Może zacznij od kluczykowania
http://www.jeepnieci.pl/wj_kody_bledow.html

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » ndz maja 19, 2013 9:28 am

Powodem tego zamieszania było to, że wyłączyłeś gorący silnik - gorący, to nie mam na myśli, że rozgrzany po normalnej jeździe, tylko chodzi mi o tą temperaturę - powinieneś albo jechać dalej ( zależy jak ten korek się poruszał i jak był długi ) albo poprostu zjechać na pobocze i nie wyłączać silnika - jak pisał kolega pompa płynu musi pracować, żeby płyn przelatywał przez chłodnicę i się w niej schładzał. A jak silnik wyłączyłeś, to nie było poprostu chłodzenia, bo płyn stał w miejscu. W silniku mógł się nawet zagotować. Dobrze też jest wtedy ustawić temp. na full i włączyć dmuchawę na full - nagrzewnica to też chłodnica i w niej płyn też się schładza.
Co do wolno kręcącego się wentylatora - jak masz wiskozę, to normalne. Jak elektryka - to coś jest nie tak.
Co do tej wysokiej temperatury - jak pisał kolega wyżej, w Jeepach termostat otwiera się całkowicie przy 98 stopniach. Oryginalny. Silniki dość szybko się nagrzewają. Poszukaj w sklepach takiego, co otwiera sie całkowicie przy 92 lub 95 stopniach - są takie, ale ciężko znaleść. Ja znalazłem w sklepie w Katowicach. Założyłem taki na 92 stopnie i mam spokój - temp. cały czas 100. Wcześniej podczas jazdy w górach w lato, płyn co chwila się gotował. Zanim się płyn zagotuje zaświeci ci się kontrolka silnika. Przynajmniej u mnie tak było. Następnie włącza się wentylator i jak płyn zejdzie spowrotem do 100 stopni to kontrolka gaśnie.
Kolejna rzecz, to jednak wymień ten płyn chłodzący - jak jest "stary" to stracił swoje właściwości i może się gotować w mniejszej temperaturze niż powinien. Boryga np. zaczyna się gotowac w temp. nie niższej niż 107 stopni ( wg producenta ). Jak jest "stary" to moze to być już np. 102 stopnie. A to duża różnica.
No i sprawdz działanie aentylatora - nagrzewaj silnik na postoju, obserwując temp na wskaźniku i patrz czy wentylator się włącza. Jak masz klimę, to najpierw włącza się wiskoza ( jak masz ) lub pierwszy elektryk, a w chwilę później albo drugi elektryk albo elektryk z klimy. Klima się wyłżcza oczywiście - za wysokie ciśnienie w układzie przy takiej temperaturze ). Czasami jest tak, że jak są dwa elektryki, to najpierw włączają się oba na wolnych obrotach ( yak jak przy włączonej klimie ), a jak temp. wzrośnie, to włączają się szybkie obroty. Zalezy od oprogramowania. Być może nawet od silnika - tego nie wiem.
Nastęnie wymień te świece - one mogą odm,awiać posłuszeństwa jak temp. wzrośnie. To samo z cewkami - tu najlepiej zmierzyć rezystancję przy danej temp - gdzieś chyba jest na forum przy jakiej temp. jaka powinna być rezystancja.
To są rzeczy, któe możesz praktycznie zrobić sam, albo za niewielkie pieniądze.

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » śr maja 22, 2013 12:27 pm

w sumie to od tamtej pory nie bylo juz pozniej problemow, a dzisiaj jak dojechalem do pracy , to jeszcze zaparkowalem i zostawilem wlaczony silnik , zeby sprawdzic co sie bedzie dzialo , ale 10 minut tak stalem i wskazowka nie chciala przekroczyc tych 100 ... a zagladalem po maske to wiatrak taki duzy chodzi na jednym pasku z caly silnikiem (to jest chyba ta wiskoza?) i krecil sie w miare szybko , ale znajomy mi mowil ze jak sie wiskoza zapina to tak napierdala ze ma trzasc cale auto ? a widac przez niego jeszcze bylo taki drugi wiatrak , mniejszy czarny i on sie nie kreci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”