Ile wg Ciebie powinien palić ponad 4 litrowy silnik w prawie 2 tonowym aucie? Odpowiedź oprzyj na doświadczeniu z kompaktami.

Moderator: Mroczny
Ni uja nie uniesie, też nie wierzyłeś. On to taki Ty rok temu. Teraz rozumiesz nasze podejście?jradek pisze:Paliwo to akurat ~20% kosztow eksploatacji, nawet jak pali nascie litrow. I to jest cos co kazdy poczstkujacy wiedziec powinien.
Uwierz mi.
kupuje się auta z najlepszymi dostępnymi silnikami/skrzyniami/mostamigorylpl1 pisze:to po co ludzi kupa diesle lub zakładają LPG w prawie każdej terenowce.....skoro nikt nie patrzy na spalanie rzędu 20 litrów bp. Tak ciężko pojąć że samocód terenowy może też słuzyć uzytkowo i robi to dla mnie różnice czy będzie palił 20 litrów pb czy 10 on, tak samo jak koszty ewentualnych napraw.
20 letnia terenówka będzie droga i niewygodna.gorylpl1 pisze:to po co ludzi kupa diesle lub zakładają LPG w prawie każdej terenowce.....skoro nikt nie patrzy na spalanie rzędu 20 litrów bp. Tak ciężko pojąć że samocód terenowy może też słuzyć uzytkowo i robi to dla mnie różnice czy będzie palił 20 litrów pb czy 10 on, tak samo jak koszty ewentualnych napraw.
Kabal pisze: I dochodzimy do momentu, w którym uniwersalna terenówka jest bez sensu, bo na codzień latasz corsą.
Corsa w tym całym rozważaniu to błaha pozycja w budżecie...
Tak właśnie wyglądałeś.jradek pisze:Naprawdę tak było?
Kabal, ja na co dzień mam Astrę co już wielokrotnie opisywałem. Terenówka na co dzień to strzał już nie w kolano, ale w jądra.
Tak, coś w tym jest co piszesz. Pierwszy dom, pierwsza wędka, ciekawe jak z pierwszą żoną?Kabal pisze:Może to naturalna droga jest?
Ja musiałem oświadczenie napisać że juz nigdy nie wsiądę na motor i quadajradek pisze:Ciary mam na ciele jak przypominam sobie co Cię spotkało.
Zdrówka
Żona mi proponowała, żebym sobie kupił motokla, ale za bardzo kocham dzieci i nie zrobię tego.
[cenzura]
Bo sąsiad albo wredny kumpel z korporacji najpierw dostrzega budę czyli auto a długo długo potem koreczek do lpg.gorylpl1 pisze:to po co ludzi kupa diesle lub zakładają LPG w prawie każdej terenowce.....skoro nikt nie patrzy na spalanie rzędu 20 litrów bp. Tak ciężko pojąć że samocód terenowy może też słuzyć uzytkowo i robi to dla mnie różnice czy będzie palił 20 litrów pb czy 10 on, tak samo jak koszty ewentualnych napraw.
To nie jest strzał w kolano, o ile pewne decyzje podejmuje się świadomie. Co do banana, to co kto lubi.gorylpl1 pisze:a koledzy twierdza ze jeżdżenie na codzien terenówka to strzał w ....kolano, wiec w terenowce nie mozna miec codziennie banana na twarzy:) chociaż wydaje mi się że takim JEEPem grand cherroki, czy Terracanem nie jeździło by sie na godzien gorzej jak jakims kombi segmentu D czy partnerem.
Do Gallopera bez problemu kupisz nowe reperaturki tylnych błotników, pojawiła się na allegro maska - nóweczka w podkładzie z naklejką oryginalną Hyundai za 180zł. Jak porozglądasz się po innych używanych maskach sam zobaczysz że ich ceny są z przysłowiowej dupy. Kupisz do założenia dobrą za 150zł, a i znajdziesz pogiętą i pordzewiałą za 300zł. Reszty blach nowych raczej nie ma. To co może być potrzebne to błotniki przednie - łatwo uszkodzić ale kupić dobry niezeżarty tanio (do 200zł) jest już gorzej. Można trafić idealny ale np. za 300zł, niby nie dużo ale jednak porównując z nową maską sporo. Szybę przednią kupowałem nową - 180zł. Prowadnice szyb, których do Musso nowych nie kupisz ja kupiłem do Hyundaia za 30zł szt oryginały. Lepszy numer jest z lampami. Używki przednie najczęściej od 250zł w górę choć prędzej 300-400zł za lampę ale w stanie idealnym. Tylne te w zderzaku są w używce często z ułamanymi uchwytami (jak popatrzysz sam dostrzeżesz) w cenach już kompletnie z dupy po np. 100zł za kompletną ruinę lampy, 200zł za używki do zamontowania w stanie dobrym - a nowe pasujące od Pajero kosztują po 80zł sztukagorylpl1 pisze: Dzieki za wreszcie jakąś sensowna odpowiedz. Maski,Błotniki tak jak pisałem zarówno do Musso jak i np Gallopera są na necie, co innego ich stan. Może być ta jak piszesz ze d Musoo jakies pordzewiale z rozbiorki. A tego typu części co opisujesz np do gallopera da się kupić? są w sprzedaży np nowe błotniki,, maski, zderzaki do gallopera albo JEEPa. (jeeb to nawet salonów nie ma więc-skąd nowe części....?)
Nie znają sięgorylpl1 pisze:a koledzy twierdza ze jeżdżenie na codzien terenówka to strzał w ....kolano, wiec w terenowce nie mozna miec codziennie banana na twarzy:) chociaż wydaje mi się że takim JEEPem grand cherroki, czy Terracanem nie jeździło by sie na godzien gorzej jak jakims kombi segmentu D czy partnerem.
To do mniejradek pisze:Pajero pali 11, astra 6. Robie rocznie 22-24 tkm. Astra amortyzuje sie po 4 latach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości