elektryka w grandzie wj

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Fredex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

elektryka w grandzie wj

Post autor: Fredex » ndz sie 30, 2015 6:51 pm

Witam
Po kilku latach obcowania z nissanami i toyotami postanowiłem nabyć pierwszy mój wóz zza oceanu - Jeepa Grand Cherokee 2002r CRD. Auto generalnie jest super, ale różne przypadłości elektryczne zaczynają mnie zdumiewać :o
1) Podczas wymiany żaróweczki oświetlenia nóg kierowcy, żaróweczka strzeliła i nie ma oświetlenia ani u kierowcy, ani u pasażera. Bezpieczniki są ok
2) Podczas jazdy zapaliła się kontrolka silnika, samochód się zamulił, nie zawsze reagował na dodanie gazu. Kluczykowanie wskazało błąd p2125 (awaria czujnika położena pedału gazu). Na drugi dzień błąd znikł. Po 3 miesiącach znów się pojawił i znikł po kolejnym uruchomieniu silnika
3) Kierunkowskazy. Zamiast mrugać lewy kierunkowskaz zawiesił się i świecił światłem ciągłym. Nie zgasł nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Nie reagował na położenie dźwigienki kierunkowskazów. Miałem zmienić przekaźnik, ale gdy się odwiesił to przez 2 miesiące działał ok. Po 2 miesiącach znów taka jedna akcja, po odwieszeniu się ok do dziś.
4) Zegarek w oryginalnym radiu czasem pokazuje godzinę wziętą z księżyca. Na ogół jest ok, ale np. w czasie całego urlopu ani przez moment nie pokazał faktycznej godziny. Poza tym w jego wskazaniach nie było żadnej logiki powtarzalności. Raz o 8 rano była 5:50, a raz 13:45. A po 20 minutach 19:09. Ale zaraz po przekroczeniu granicy sam ustawił sobie prawidłowy czas i cały już tydzień jest ok.
5) Kontrolka wody w filtrze paliwa. Filtr wymieniony, 500km, kontrolka znów się zapala, i taka zabawa 2-3 razy. Nie ma regularności w jej zapalaniu, paliwo jest na pewno ok, styki przy filtrze czyste, hmm...

I tu pytanko: Czy możliwe, że te różne chochliki mogą być w jakiś sposób ze sobą powiązane? Zastanawiam się czy to nie są objawy jakiejś większej awarii elektryki albo elektroniki. Auto nie jest i nie było topione, nie ma w nim wilgoci, kable, elektryka, połączenia są oryginalne i w dobrym stanie, nie ma w aucie dodatkowych akcesoriów elektrycznych. A może tak mają wszystkie Grandy? Już sam nie wiem co mam o tym myśleć..
WJ i T180

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: elektryka w grandzie wj

Post autor: Wojtek_W » pn sie 31, 2015 7:59 am

Mam RAMa i jestem w stanie uwierzyc we wszystko co piszesz, bo juz sie przyzwyczailem do podobnych usterek. Narazie nic co dotyka silnika czy jazdy bezposrednio, ale kwestie elektryczne potrafia rozbawic. :)21

Szczegolnie jak sie je zestawi z Patrolem. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Fredex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Fredex » wt wrz 01, 2015 8:18 pm

A u mnie dziś kolejna usterka elektryczna. Samochód nie odpalil :)16 Przekręcił rozrusznikiem o pół obrotu i tyle. Później przy każdej próbie odpalenia światełka i lampki nie przygasały, rozrusznik nie kręcił, ale wszystkie za to wskaźniki podrywały się do góry. I coś się naprawiło, bo do tej pory gdy otwierałem drzwi, to zapalały się tylko lampki w drzwiach, a teraz także te w podsufitce :o Wyjąłem aku i podłączyłem do ładowania. Prąd ładowania nie na maxa, ale dość duży. Zaczynam podejrzewać, że to wina właśnie akumulatora. Może jest uszkodzony i wywołuje jakieś dziwne spadki napięcia i elektronika wariuje. Albo druga opcja: gdzieś jest zwarcie i coś rozładowuje aku i powoduje takie szaleństwa. Ehh, Wojtek ja już zaczynam z sentymentem wspominać swoje terrano...
WJ i T180

Grabo

Post autor: Grabo » śr wrz 02, 2015 11:47 am

Zapytaj może na jeep orgu. Coś musi być zepsute, bo nie jest to normalne. Może być jakaś upierdliwa usterka w stylu coś gdzieś kontaktuje, ale nie do końca.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr wrz 02, 2015 11:54 am

Spawdzic akumulator i mase.

Ale i tak bym sie nie podniecal. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Fredex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Fredex » śr wrz 02, 2015 4:32 pm

Kolejny odcinek noweli :)21 Rano po całej nocy ładowania włożyłem akumulator i Jeep ledwo odpalił. Samochód wyjechał z garażu, ale zaraz zauważyłem, że skrzynia weszła w tryb awaryjny. Podjechałem do elektryka pomierzyć akumulator i okazało się, że kicha. Po zakupie nowego rozrusznik od razu chętniej zagadał :)21 Wydaje się, że to była przyczyna błędów w układzie napędowym. Skrzynia zaczęła działać normalnie, pedał gazu też działa ok, chociaż kluczykowanie dalej pokazuje błędy p2125 i p0700 i świeci się check. Jutro zajmę się skasowaniem tego, ale podobno odłączenie akumulatora na 15-20 minut powinno zgasić check i błędy. Czy to prawda? U mnie tak się nie stało
WJ i T180

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » sob paź 03, 2015 6:15 pm

Podepnę się pod temat - od niedawna lewy kierunek mi nie robi. Dzieje się to co jakiś czas, tzn. wajchą włączam lewy kierunkowskaz i nic, cisza - można se wachlować w nieskończoność. Zaczyna działać jak się włączy awaryjne i działa bez problemu aż się znowu nie spierdzieli. Kończy mi się wajcha? Ki diabeł?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Post autor: czarny.piotr » pn sty 16, 2017 12:17 pm

Witam, kolegów,
przesiadłem się na jeepa WJ z 2002r i podepnę się do tematu. Podobnie kierunkowskazy nie zawsze są chętne do pracy.... czy z tym walczyć czy po prostu pogodzić się z urodą jeepa.
czarny.piotr

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » pn lut 20, 2017 11:28 am

Heh CRD i slynny blad P0700, czyli "czujnik obrotów skrzyni" czyjnik wymienic i cieszyc sie jazda. Druga sprawa jak juz sie przekonales, w pipie aku musi byc sprawne, bo kiepskie odcina rozne rzeczy i powoduje problemy wlasnie takie jak opisles.

U mnie ostatnio postal bez jazdy,bylo zimnawo i aku sie lekko rozladowal, bo dodatkowo zostawilem bluetootha w sterowniki od gazowni. I co, fotele nie grzeja, juz mialem pruc biezpieczniki, ale nauczony doswiadczeniem, przejechalem z 50km, aku sie podladowal i fotele zaczely grzac. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » pn lut 20, 2017 11:37 am

czarny.piotr pisze:Witam, kolegów,
przesiadłem się na jeepa WJ z 2002r i podepnę się do tematu. Podobnie kierunkowskazy nie zawsze są chętne do pracy.... czy z tym walczyć czy po prostu pogodzić się z urodą jeepa.
Bez przesady, jaka uroda. Wymien przekaznik, albo przeczysc styki w srodku przkaznika, czesto terz trzeba w nim poprawic luty, jesli chcesz reanimowac. Przekaznik masz nad skrzynka bezpiecznikow w kabinie, dostac sie do niego to trzeba miec reke weza, ale troche gimnastyki i go wylowisz. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”