Szukam osoby, która pomoże mi kupić Jeepa ;)

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Hal9000
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Szukam osoby, która pomoże mi kupić Jeepa ;)

Post autor: Hal9000 » sob lis 10, 2018 9:31 am

Cześć,
byłem napalony na Forda Bronco, ale forumowicze przemówili mi do rozsądku, teraz jestem napalony na Jeepa Cherokee ;) Najbardziej na XJ, ale biorę też pod uwagę możliwość zakupu Granda (ofert jest znacznie więcej, może powinienem przejechać się oboma modelami żeby sprawdzić jak się w nich czuję, wizualnie bardziej podoba mi się XJ).
Ponieważ jest tu dużo opinii jakie to wraki sprzedający próbują wciskać, a ja nie mam za bardzo doświadczenia, pomyślałem, że może sensowne by było poprosić o pomoc kogoś kto bardzo dobrze zna się na Jeepach, najlepiej mechanika i za rozsądną kwotę byłby skłonny pojechać ze mną na oględziny i pomóc w zakupie. Znajdę tutaj kogoś takiego z Warszawy lub okolic? :roll: :D
Dzięki!

Awatar użytkownika
purti

Re: Szukam osoby, która pomoże mi kupić Jeepa ;)

Post autor: purti » sob lis 10, 2018 10:54 am

Dobry pomysł. Zapytaj na forum jeep'a. Tutaj mało nas niestety.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob lis 10, 2018 4:27 pm

purti pisze:
sob lis 10, 2018 10:54 am
Tutaj mało nas niestety.
Chciałeś powiedzieć że mało nierozsądnych którzy by kupili sobie Jeepa .

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » sob lis 10, 2018 4:34 pm

Oj tam...na początku delikatnie...
Wracając do dylematu ZJ czy XJ....
Poczytaj o napędzie w ZJ vs XJ...w większosci ZJ masz reduktor z wiskoza, która lubi się zepsuć - wtedy najlepiej wymiana na reduktor 242 ( poczytaj).
W ZJ jest dużo gorsza skrzynia biegów - często coś jest nie tak.
W XJ masz bardzo dobrą skrzynie japońską.
XJ 4.0 pali dosyć dużo - chociaż seryjne, zdrowe 4.0 potrafiło mi łykać na trasie koło 11-12 ( miasto 17) benzyny.
ZJ 4.0 nie jedzie i pali dużo.
ZJ V8 chleje.Moim 5.2 v8 z LPG sekwencyjnym ( seryjne koła) nigdy nie zszedłem poniżej 22-23 litrów. :)12

Do tego napęd jest dosyć słaby.. w V8 przedni most nie wytrzymuje za długo i często trzeba się tym zająć. Zawieszenie też nie powala na kolana..
Miłość kosztuje :D

To fajne auta, ale kupowanie ich miało sens, gdy fajnego XJ dostawało się poniżej dychy i nie było to wcale takie stare auto...
Szukałem dla kolegi XJ przez rok..sama zgnilizna, albo zamęczone. W końcu kupiliśmy ze szwajcarii za 22 tyś..a i tak pakiet startowy wyszedł ze 3-4 tysie ( robił w serwisie 4x4 ze specjalizacja jeep). No ale jeździł już bez scen.

Pozwole sobie podlinkować filmik Puszka
https://www.youtube.com/watch?v=QCc9HLDWYmk

W tym roku na Karpackim Kordonie zaraz po starcie zrobił się korek na trasie..myślimy w aucie co, tak szybko, drogę znamy i problemu być nie powinno ( wjazd na Pikuja)..a zachwile taki widoczek.

Obrazek

I żeby nie było, to ja jestem wielkim fanem XJ w przedlifcie ( seryjne auto z 4 litrowym silnikiem w białym kolorze to moje marzenie youngtimerowe).

Jakieś jeszcze masz pomysły na amerykańskie auto za 15staka ?
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

andrzejpetr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: andrzejpetr » wt lis 13, 2018 10:34 am

Mam XJ (7 lat) i ZJ (2 lata). Faktem jest, że układ przeniesienia napędu w Jeepie nie powala wytrzymałością. Faktem jest również, że większość kierowników XJ czy Zj upala je jak Patrole czy zmoty, a słabsze mosty i mocniejszy silnik wiadomo co powodują. Faktem jest też to, że jak urwiesz tylną półoś/cklipa, to koło wyjedzie jak na zdjęciu powyżej. Jeśli jesteś w stanie okiełznać swoją ułańską fanazję (but w podłogę i jakoś to będzie), oraz zaakceptujesz fakt, że obecnie niemal każdy Jeep potrzebuje naprawy blacharskiej progów i ew. podłogi, to są to naprawdę fajne samochody. Jeśli do tego nie boisz się ubrudzić rąk, to pokuszę się o stwierdzenie że dość tanie w utrzymaniu.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt lis 13, 2018 4:39 pm

Hal9000 pisze:
sob lis 10, 2018 9:31 am
...
Może sobie kojota kup. Nie za duży, nie za stary, ma swój styl, oc mniejsze.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”