3cm pierscienie dystansujace na piasty
Moderator: Mroczny
ramie czyli dlugosc dzwigni i tak bedzie takie sameStiopa pisze:I tu niestety się mylisz . Zakładając tuleję dystansową zwiększa się długość ramienia siły działającej na łożysko bardziej niż w przypadku zmniejszenia ET . Tak mi przynajmniej wychodzi z prostego , odręcznie wykonanego rysunku .danielpoz pisze:jak dasz inny ET to tak samo obciaza lozyska jak i dystans cudow nie mazakadajac ze o tyle samo mm sie odsadzi
a co do lozyska to teoretycznie napewno sa bardziej obciazone a czy od tego sie az tak szybko koncza??????ja mam w osobowce 22mm na strone+bardzo twarde zawieszenie(KIT)i zrobione 140tys bez oznak zuzycia-wiec mysle ze az tak nie nalezy sie tego bac no chyba ze te lozyska w jeepie sa az tak wadliwe
Inna sprawa na ile dystans jest w stanie skończyć łożysko . Nie wiem bo nie testowałem .![]()
![]()
wiec majac felge ET-30 + 30mm pierscien dystansowy jest roznoznaczne z zapodaniem felgi z ET-60 i kola beda tak samo odstawac w obu przypadkach i identyczne sily beda dzilac na uklad lozyskowy-no jakos nie moge sobie wyobrazic zeby bylo inaczej
oczywiscie zakladam ze dwie felgi maja taka sama szerokosc np 8" i sa to te same modele
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

pan_boczek pisze:ile twarzy tyle opinii... i badz tu teraz madry.
z tego wynika, ze odsadzanie dystansami,
czy felgami z offsetem tak samo wplywa na piasty
- ramie sily dzialajacej na piaste sie powieksza - nie ma cudow.
pytanie tylko, czy te lozyska naprawde tak szybko sie sypna
przy jezdzeniu w wiekszosci po czarnym??
czy troche w tym dmuchania na zimne??
wiem, ze z teoretycznego punktu widzenia,
obciazenie piast bedzie niesymetryczne,
ale czy tak szybko da to efekt w postaci uszkodzenia lozysk??
no i w koncy nie wiem, czy bedzie obcieralo czy nie?
czy felga z offsetem -25 to odsadzenie o 2,5cm?
jesli tak, to chyba juz te 0,5cm nie stanowi takiej roznicy.
jak nie obciera przy 2,5cm, to chyba przy 3cm az tak bardzo tez nie bedzie.
zaloz , zepsuj albo nie , i bedziesz wiedzial co i jak jest w Jeepie.