jakie grand ma felgi w standardzie? gdzie znajde rozstaw, et
Moderator: Mroczny
bardzo fajny kalkulator opon , wpisz dane i wszystko będziesz widział :Marcin978 pisze:ja jeszcze mam pytanie
czy opony 235 65 17 na feldzie 17, to mi sie w ogole zmieszcza do nadkola w zj? czy srednica nie bedzie za duza?
i jeszcze pytanie, bo jestem laikiem w tym temacie,
znam rozmiarowki opon takie ze szerokosc / profil wyrazony w % szerokosci, oraz rozmiar felgi
ale niektorzy tutaj podaja jakies rozmiary w stylu 30'
jak to sie ma do rozmiaru normalnego w stylu 235/65/17?
http://www.jeep.avtograd.ru/Tires/index.htm
rozmiar metryczny i calowy, srednicę i szerokość i wysokość profilu np. Twoja 17' opona ma średnicę : 73,7 cm ( w calach 29" ) a standard 225/70x16 ma srednicę 72,1 cm ..( w calach 28,4')
Michał Bartosiak
Na pewno nie jest bezproblemowy ! pewnie począwszy do lożyski wszystkie inne elemety też będą różneZachary pisze:Piasty? Ok. Ale czy ich montaż jest bezproblemowy? Tzn czy wystarczy zdemontować stare i zainstalować nowe? A co z tarczami i zaciskami? Czy też muszą być od WJ-ota? Czy ktoś już przeprowadzał taką operację?

Michał Bartosiak
wszystko bedzie ok z tymi dystansami
z tym ze to musza byc stalowe porzadne, bo na allegro sprzedaja aluminiowe
a et jest akurat taki ze w wj sa schowane bardziej te felgi, i z dystansem bedzie w zj ok
ale ja zrobilem inaczej,
za duzo zabawy z tymi dystansami, itd
kupilem takie felgi 8 cali szerokie 16stki w rozmiarze do zj'a w usa
plyna wlasnie do mnie, i nie moge sie doczekac kiedy w koncu je dostane
opony 245 chyba zaloze, bo nie wiem czy 255 to nie bedzie za duzo i nie bedzie obcieralo
700 dolcow z przesylka do polski, tylko nie wiem czy dolicza clo przy odbiorze

z tym ze to musza byc stalowe porzadne, bo na allegro sprzedaja aluminiowe
a et jest akurat taki ze w wj sa schowane bardziej te felgi, i z dystansem bedzie w zj ok
ale ja zrobilem inaczej,
za duzo zabawy z tymi dystansami, itd
kupilem takie felgi 8 cali szerokie 16stki w rozmiarze do zj'a w usa
plyna wlasnie do mnie, i nie moge sie doczekac kiedy w koncu je dostane
opony 245 chyba zaloze, bo nie wiem czy 255 to nie bedzie za duzo i nie bedzie obcieralo
700 dolcow z przesylka do polski, tylko nie wiem czy dolicza clo przy odbiorze

Ale one maja 6 otworow!!! Sprowadzalem kola ze stanow i cla nie zaplacilem, ale moze mi sie po prostu udalo. Kumpel sprowadzal wydech do motocykla i mu clem przywalili... Ale to chyba zalezy od wartosci jaka sie wpisze na liscie przewozowym. Granica jest podobno kwota 200-u $
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT
a no tak, 6intruz pisze:Ale one maja 6 otworow!!! Sprowadzalem kola ze stanow i cla nie zaplacilem, ale moze mi sie po prostu udalo. Kumpel sprowadzal wydech do motocykla i mu clem przywalili... Ale to chyba zalezy od wartosci jaka sie wpisze na liscie przewozowym. Granica jest podobno kwota 200-u $

ale to fotka ogolna felgi
ja zamowilem konkretni do zjta

prosilem ta firme zeby wartosc dala $250, ale nie wiem czy sie zastosowali
jak sprawdzalem rozne rzeczy z usa to tez, raz placilem 22% co ciekawe sami sobie wyliczyli wartosc, mimo ze nawet nie wiedzieli co to bylo bo sprowadzalem specjalistyczny sprzet do studia
a innym razem nie placilem nic
zobaczymy jak z tymi felgami bedzie
firmy, czasem chyba osoby prywartnie
najpierw pytasz czy gosc wysle do polski, jak ma wordwide na aukcji to na 99% wysle, ale czasem mimo ze ma napisane ze tylko do usa to po dogadaniu tez wysle do polski
pytasz o cene za przesylke, moga ci wyslac expresowo samolotem w tydzien, teoretycznie to taki expres idzie 3 dni
ale przetrzymaja to na celnym w polsce nawet do 2 tyg, mi sie tylko raz zdarzylo ze nie poszlo na celny, tylko dostalem od razu, gosc wyslal w piatek z usa, w ponidzialek juz mialem
ale to raz mi sie tak udalo
zwykle przesylka idzie na celny i tam sobie lezy i tam decyduja czy cos sie placi czy nie
moga ci tez wyslac normlanie, to idzie z 2 tyg wtedy + celny, razem tak ze 3
lub najdluzej to chyba statkiem i najtaniej, miesiac, teraz zamowilem tak felgi, to jeszcze nie wiem jak to bedzie
za male rzeczy tak do 10kg, to przesylka zwykle 50-100 dolarow expresem
za ciezkie, np felgi expres to tak do 250, normal ze 150
PLATNOSCI:
mozesz zaplacic po dogadaniu
np western unionem
ale tam placisz prowizje nawet 200zl
mozesz tez zaplacic paypalem
zakladasz konto na paypalu podajesz numer karty kredytowej, i w momencie placenia payapal sciaga ci kase z karty kredytowej
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?c ... ration-run
polacy moga juz zakladac konta paypal, nie moga jedynie dostawac kasy na to konto, ale placic moga, ja mam konto w inteligo i z karta inteligo to dziala
mozesz probowac sie dogadac z wysylajacym zeby nie deklarowal pelnej kwoty przesylki tylko zanizona
$250 najlepiej
wieksza szansa ze nie dolicza zadnego cla, vatu
ta kwota to nie jest sama kwota za rzecz, ale sklada sie na nia kwota za przesylke i ubezpieczenie, i od calej kwoty placi sie clo lub vat w polsce
z usa sciagnalem w sumie z 12 roznych rzeczy, elektronike, teraz 1 raz zamowielm cos duzego bo felgi
raz mnie gosc zrobil w jajo, zaplacilem, i nie wyslal (jakies 250 dolarow)
wystawilem mu negatywa, potem jeszcze innego goscia zrobil ale z usa bo napsial do mnie ze nie jestem sam, jakis taki typ dziwny, mial malo komentrzy, ale zaryzykowalem i wylicotowalem cos bardzo tanio, nie bylo zainteresowania i sie przejechalem
ale mozna sie przed tym ustrzec wybierajac gosci z wieloma pozytywami, i w ogole z wieloma komentarzami
najpierw pytasz czy gosc wysle do polski, jak ma wordwide na aukcji to na 99% wysle, ale czasem mimo ze ma napisane ze tylko do usa to po dogadaniu tez wysle do polski
pytasz o cene za przesylke, moga ci wyslac expresowo samolotem w tydzien, teoretycznie to taki expres idzie 3 dni
ale przetrzymaja to na celnym w polsce nawet do 2 tyg, mi sie tylko raz zdarzylo ze nie poszlo na celny, tylko dostalem od razu, gosc wyslal w piatek z usa, w ponidzialek juz mialem

zwykle przesylka idzie na celny i tam sobie lezy i tam decyduja czy cos sie placi czy nie

moga ci tez wyslac normlanie, to idzie z 2 tyg wtedy + celny, razem tak ze 3
lub najdluzej to chyba statkiem i najtaniej, miesiac, teraz zamowilem tak felgi, to jeszcze nie wiem jak to bedzie

za male rzeczy tak do 10kg, to przesylka zwykle 50-100 dolarow expresem
za ciezkie, np felgi expres to tak do 250, normal ze 150
PLATNOSCI:
mozesz zaplacic po dogadaniu
np western unionem
ale tam placisz prowizje nawet 200zl
mozesz tez zaplacic paypalem
zakladasz konto na paypalu podajesz numer karty kredytowej, i w momencie placenia payapal sciaga ci kase z karty kredytowej
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?c ... ration-run
polacy moga juz zakladac konta paypal, nie moga jedynie dostawac kasy na to konto, ale placic moga, ja mam konto w inteligo i z karta inteligo to dziala
mozesz probowac sie dogadac z wysylajacym zeby nie deklarowal pelnej kwoty przesylki tylko zanizona
$250 najlepiej
wieksza szansa ze nie dolicza zadnego cla, vatu
ta kwota to nie jest sama kwota za rzecz, ale sklada sie na nia kwota za przesylke i ubezpieczenie, i od calej kwoty placi sie clo lub vat w polsce
z usa sciagnalem w sumie z 12 roznych rzeczy, elektronike, teraz 1 raz zamowielm cos duzego bo felgi
raz mnie gosc zrobil w jajo, zaplacilem, i nie wyslal (jakies 250 dolarow)
wystawilem mu negatywa, potem jeszcze innego goscia zrobil ale z usa bo napsial do mnie ze nie jestem sam, jakis taki typ dziwny, mial malo komentrzy, ale zaryzykowalem i wylicotowalem cos bardzo tanio, nie bylo zainteresowania i sie przejechalem
ale mozna sie przed tym ustrzec wybierajac gosci z wieloma pozytywami, i w ogole z wieloma komentarzami