MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT
Moderator: Mroczny
-
Discotheque
-

autor: Discotheque » wt gru 13, 2005 11:24 pm
SYE do 242 to dla madrego tokarza pikus, jedno lozysko i wieloklin z walu od lublina. Wykorzystuje sie oryginalny zabierak z reduktora ale go lozyskujac. Gdzies mam te zdjecia no gdzies je mam normalnie

Nie trzeba zadnych frezarek nic tylko tokarke i suwmiarke.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
-
XJeep
-

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
-
Discotheque
-

autor: Discotheque » wt gru 13, 2005 11:49 pm
Wlasnie klade sie spac bo jeszcze czekaja mnie 3 pobudki w nocy

Wiec jutro po pracy poszukam, mam to gdzies na ktoryms dysku.
Od pol roku mam pobudke o 1 w nocy, o 3 w nocy i o 4.30 juz kompletnie zero spania bo maly terrorysta robi mi jesien sredniowiecza z zyciorysu
Co za osiol napisal w ksiazkach ze 8 miesieczny gnojek powinien spac do rana?

przeciez o 4.30 rano jest idealna pora na spiewy, krzyki i budzenie starego z mina "bawmy sie".
-
XJeep
-

Discotheque pisze:
Od pol roku mam pobudke o 1 w nocy, o 3 w nocy i o 4.30 juz kompletnie zero spania bo maly terrorysta robi mi jesien sredniowiecza z zyciorysu

przeciez o 4.30 rano jest idealna pora na spiewy, krzyki i budzenie starego z mina "bawmy sie".
badz dzielny... jestesmy z toba...

-
jeep_user
-

autor: jeep_user » śr gru 14, 2005 11:21 am
Discotheque pisze:Wlasnie klade sie spac bo jeszcze czekaja mnie 3 pobudki w nocy

Bociek, to Twój chop się wykluł podobnie jak mój?? jakoś wiosną??? Mój nam zrobił prima aprilis 1 kwietnia

Dla pocieszenia powiem, że mój też nie przesypia całej nocy.... Polecam metodę na suszareczkę.... jak się obudzi, to odpal suszarkę- szum go ulula na 100%.... sprawdzony patent
-
WJ Jeep

autor: WJ Jeep » śr gru 14, 2005 12:11 pm
Bart03 pisze:WJ Jeep pisze:Najlepszy jest pdwójny kardan (stosowany w późniejszych rocznikach WJ-ta). Jeśli chodzi o wysuwanie się wału przy reduktorze to jest to jeden z najsłabszych punktów w Jeepie i należy do najczęsciej modyfikowanych elementów.
powidasz ze podwojny kardan jest najlepszy

i we Wranglerze go wyjeb.... i w Patrolu K260 rowniez. Podwojny kardan to przeklestwo- wibruje jak cholera i same problemy

Chłopie, musisz jeszcze dużo poczytać...
Poszukaj sobie i zobacz jak są konstruowane najmocniejsze wały
WJ '00 6.5"
-
Bart03
-

szukasz guza

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
-
Stiopa

Discotheque pisze:Wlasnie klade sie spac bo jeszcze czekaja mnie 3 pobudki w nocy

Ci nieboraku niewyspany chętnie pomogę (znam to z autopsji ).
Tutaj :
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... hlight=sye
cuś pokazywałeś .

Stiopa
XJ Sport '93
-
Kasprol

a sa moze jakies wymiary do tych zdjec

??????????????

bo mi szare komórki zaczynaja ozywac
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
-
WJ Jeep

Bart03 pisze:szukasz guza

Jak ktoś Ci dobrze radzi to uszanuj to a nie się wyśmiewaj, zwłaszcza, że nie wiesz z czego się śmiejesz.
I nie ciśnieniuj, święta idą
WJ '00 6.5"
-
Discotheque
-

autor: Discotheque » śr gru 14, 2005 7:14 pm
No totototo wlasnie.
Ten gowniarz mnie zabije

, wlasnie poszedl spac, teraz cos zjesc i pasc na pysk. Potem byle sie tylko doczolgac do laptopa...

-
Bart03
-

WJ Jeep pisze:Bart03 pisze:szukasz guza

Jak ktoś Ci dobrze radzi to uszanuj to a nie się wyśmiewaj, zwłaszcza, że nie wiesz z czego się śmiejesz.
I nie ciśnieniuj, święta idą
Przecie ja sie z ciebie wcale nie nasmiewam, moze to faktycznie lipnie zabrzmialo ale nie taka byla moja intencja

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
-
WJ Jeep

No dobrze już dobrze.
Patent z wysuwaniem wału przy reduktorze powoduje to, że przy większych wyskokach syfa zwłaszcza przy lifcie, kiedy nie zmieniono długości wału jest tam za mało mięska do zazębienia i wałek reduktora po prostu się ukręca. Widziałem już trzy takie awarie w CJ-cie i we Wranglerach. Także polecam przeróbkę z kompensacją długości na wale.
A podwójny Cardan ma jeszcze tę przewagę nad kulistym homokinetykiem (zresztą podwójny cardan to też homokinetyk), że można wymienić same krzyżaki. Zresztą w późniejszych WJ-tach (od 2001) zrezygnowano z kulistych przegóbów na rzecz podwójnego cardana.
Sam ten tem przećwiczyłem dość dokładnie. Mam zresztą stary wał z kulistym przegubem całkiem sprawny jakby ktoś reflektował...
WJ '00 6.5"
-
XJeep
-

WJ Jeep pisze: Mam zresztą stary wał z kulistym przegubem całkiem sprawny jakby ktoś reflektował...
no dobra...
mam w takim razie pytanko…
a jak rozwiązać sprawę zamontowania homokinetyka w XJ

on przeca jest przykręcany do kołnierza...
czy wyjście z reduktora z kołnierzem na wal podpasi do XJ..

no i do Danki 35 tudzież do CHR 8,25...
no i jeszcze jedno….

co powiesz kolego (który już pod nie jednym XJ siedział) na patent z przerobieniem wyjścia z reduktora na tylny wal poprzez nagwintowanie końcówki (wieloklinu) i przykręcenie do niej tego całego SLIP YOKA i zamontowanie walu ze zmienna długością i podwójnym kardanem…??
takie SYE dla ubogich... bo bez lozyskowania ale za to z uszczelnieniem na oryginalnym simerze...

-
WJ Jeep

autor: WJ Jeep » śr gru 14, 2005 10:25 pm
Oj, widzę, że się troszkę zamieszało. Przeguby homokinetyczne kuliste były stosowane w WJ-tach (i nie tylko) w silnikach 4.0 i 4.7, po roku 2001 w 4.7 zastąpione zostały podwójnym Cardanem (od strony reduktora).
Dotyczy to jednak wału PRZEDNIEGO, a widzę po symbolach mostu, że chodzi Ci o tył. Tył jest standardowy złożony z pojedynczego krzyżaka na obu końcach i w XJ, ZJ i WJ-tach całkowicie wystarcza. W podniesionych Wranglerach ze względu na niewielką długość wału trzeba wał tylny wymienić na wał z przegubem podwójnym Cardana o zwiększonym kącie pracy. Mam gdzieś zresztą linka jak łatwo powiększyć kąt pracy fabrycznego, ale i tak nigdy nie będzie to Tom Woods (polecam stronkę)
Czyżbyś zatem chciał założyć przedni wał od WJ-ta na tył do XJ-ta
Co do SYE to nie wiem czy liczba wpustów na nowej flanszy z kołnierzem się zgodzi (zależy od reduktora), a rozwiercanie i wstawianie sworznia lub śruby pachnie mi katastrofą w najmniej odpowiednim momencie. Radziłbym trzymać się sprawdzonych zestawów SYE (niestety niezbyt tanich)
WJ '00 6.5"
-
sheriff
-

autor: sheriff » śr gru 14, 2005 11:12 pm
a q..wa.. ale się namieszało.. już nie wiem co dobre
i co ja mam teraz zrobić?

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins

-
XJeep
-

no ja tez mam mętlik w glowie...
postanowilem od nowa zaczac szukac fachowca do wywazenia mojego tylnego walu...
w piatek go wymontuje i ruszam na poszukiwania...
SYE odpuszczam na razie...

troche za daleko poszedlem w walce z wibracjami...
WJ Jeep

-

-
XJeep
-

sheriff pisze:a q..wa.. ale się namieszało.. już nie wiem co dobre
i co ja mam teraz zrobić?

a jaki masz tylny most

bo jak CHR8,25 to mam do niego dobry wał...

twojego możesz wydłużyć o 1-2 cm a w tym czasie śmigać na moim...
przy twoim lifcie to myślę ze SY sie na tyle przesunął do przodu z wieloklinu ze dostał luzu i wibruje

pyzatym stan krzyżaków sprawdzał...

heeee

-
sheriff
-

autor: sheriff » czw gru 15, 2005 12:34 am
XJeep pisze: a jaki masz tylny most

bo jak CHR8,25 to mam do niego dobry wał...

twojego możesz wydłużyć o 1-2 cm a w tym czasie śmigać na moim...
przy twoim lifcie to myślę ze SY sie na tyle przesunął do przodu z wieloklinu ze dostał luzu i wibruje

pyzatym stan krzyżaków sprawdzał...

heeee

most chyba chryslerowski..
jak sie patrzy na te kąty wałów to nie są tragiczne i widuję wały pracujące pod większymi kątami tylko z dwoma krzyżakami.. nie wiem czy poprostu nie wydłuzyć wału i wypoziomować tylni most (kliny out)..
krzyżaki sprawdzałem zanim popsułem auto, tzn przed liftem

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins

-
WJ Jeep

autor: WJ Jeep » czw gru 15, 2005 11:32 am
Dla wału tylnego z pojedynczymi krzyzakami na obu końcach mniejsze znaczenie ma sam kąt pracy pojedynczego krzyżaka. Najważniejsze jest by oś wałka reduktora i oś wałka ataku w moście były do siebie równoległe (idealnie), albo kąt między nimi nie przekraczał 2 stopni. Przy takim ustawieniu i sprawnych krzyzakach a także dobrze wyważonym wale nie powinno być żadnych wibracji. Jednak przy większych liftach i zużytych podzespołach duże kąty krzyżaka mogą mieć wpływ na szybsze zuzycie łożysk wałka reduktora i wałka ataku.
WJ '00 6.5"
-
Stiopa

autor: Stiopa » czw gru 15, 2005 11:36 am
WJ Jeep pisze:Dla wału tylnego z pojedynczymi krzyzakami na obu końcach mniejsze znaczenie ma sam kąt pracy pojedynczego krzyżaka. Najważniejsze jest by oś wałka reduktora i oś wałka ataku w moście były do siebie równoległe (idealnie), albo kąt między nimi nie przekraczał 2 stopni. Przy takim ustawieniu i sprawnych krzyzakach a także dobrze wyważonym wale nie powinno być żadnych wibracji. Jednak przy większych liftach i zużytych podzespołach duże kąty krzyżaka mogą mieć wpływ na szybsze zuzycie łożysk wałka reduktora i wałka ataku.
Czyli klinami pod resorem można poprawiać kąty pracy krzyżaków w baaardzo ograniczonym stopniu ?

Stiopa
XJ Sport '93
-
WJ Jeep

autor: WJ Jeep » czw gru 15, 2005 11:42 am
Można, z tym że nie zaleca się podkładanie więcej niż dwóch klinów na stronę (najlepiej jeden - tylko trudno tak od razu dobrać).
Zresztą tak popularne dla lifu kostki pod resory można sfrezować wykorzystując właśnie jako klin.
WJ '00 6.5"
-
Stiopa

autor: Stiopa » czw gru 15, 2005 11:46 am
No tak , tylko co wtedy z równoległością osi wałka w reduktorze i dyfrze ?
Stiopa
XJ Sport '93
-
WJ Jeep

autor: WJ Jeep » czw gru 15, 2005 11:52 am
No właśnie po to są kliny, zeby zapewnić tę równoległość (cały czas mowa o pojedynczych krzyżakach na końcach wału, bo wał z CV to co innego). Gdy nie mozna zapewnić odpowiedniego kąta między wałkami, bądź kąt pracy krzyzaka jest już za duży można opuscić tył reduktora (pochylając).
Wpływa to jednak na zwiększenie kąta pracy przedniego wału, ale tam jest z reguły CV, które przeważnie daje radę.
WJ '00 6.5"
-
Stiopa

autor: Stiopa » czw gru 15, 2005 12:02 pm
No to ja z tego jużnic nie rozumiem .
Przecież jeżeli zastosuję kliny a więc "obrócę" dyfer o pewiem kąt to właśnie wtedy tę równoległość tracę . Poprawia się kąt pracy krzyżaków ,
ale osie w reduktorze i dyfrze przestają być równoległe .
Albo ja czegoś nie trybię ?

Stiopa
XJ Sport '93