szósty cylinder
Moderator: Mroczny
DISCOTHEQUE też nie mam pompy i też odpalam go rano. Zdradzę ci sztuczkę magiczkę. Pod elektrozawór od gazu podpinasz kabel z + przez dodatkowy przełącznik. Rano wsiadasz właczasz owy przełacznik czekasz ze 2 - 3 sek. i .... już
potem D i ... pa pa pa

szykuje się ponownie na 4x4 ale nie wiem na co 
GSM 695 659 000

GSM 695 659 000
- Discotheque
-
To nie chodzi o sztuczkiLAREDO pisze:DISCOTHEQUE też nie mam pompy i też odpalam go rano. Zdradzę ci sztuczkę magiczkę. Pod elektrozawór od gazu podpinasz kabel z + przez dodatkowy przełącznik. Rano wsiadasz właczasz owy przełacznik czekasz ze 2 - 3 sek. i .... jużpotem D i ... pa pa pa

Chodzi o biedny parownik ktory dostaje po dupie. Przy takim uzytkowaniu minimum co roku powinno sie wymieniac membrany i uszczelnienia.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
- Miskiller
-
sprawdz cisnienie na 6 cylindrze... zmierz jak cieply i jak zimny silnik... mnie to wyglada na brak kompresji wiec albo podstawiajace sie zawory... bo lpg niestety powoduje wpadanie zaworow w gniazda... lub popekane pierscienie... lub pekniety tlok...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
- Discotheque
-
Miskiller pisze:w aparacie jest czujnik synchronizujacy prace wtryskiwaczy... a czujnik polozenia walu jest na obudowie kola zamachowego i to on odpowiada za punkt wyzwolenia iskry...
no to sie w koncu sie dowiedzialem ze czujnik polozenia walu to wlasnie ten caly "halla" ...

u kolesia sa podobne objawy

to to dopiero sa szopki

a ze ma kawal drogi ( z 15km) to mu z 1/2 dnia zejdzie na dojazd ...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
- Miskiller
-
to znana usterka cieply=brak iskry , ostygnie troche jest, wymiana przy V8 wymaga gumowej reki... przy 6 w rzedzie jest lepiej, koszt czujnika w podrobce okolo 350 zl i dwie srobki na imbus lub 13 i jedna kostka... zero regulacji tylko wykrecic i wkrecic...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
witam,
i co z Twoim 6 cylindrem? Mam dokładnie takie same objawy: jak silnik trochę ostygnie to ładnie pracuje a jak temperatura dojdzie pod 100 to cylinder staje, silnik zaczyna drgać i generalnie "pyrtoli" - mówię o wolnych obrotach bo podczas jazdy grają wszystkie cylindry i nie ma żadnych problemów
i co z Twoim 6 cylindrem? Mam dokładnie takie same objawy: jak silnik trochę ostygnie to ładnie pracuje a jak temperatura dojdzie pod 100 to cylinder staje, silnik zaczyna drgać i generalnie "pyrtoli" - mówię o wolnych obrotach bo podczas jazdy grają wszystkie cylindry i nie ma żadnych problemów
XJ 4.0 LPG '90 & LR Discovery in my mind
Tak to jest jak sie odpala na LPG!!marcinv6 pisze:witaj! jedyna s³uszna diagnoza, nie poparta ¿adnymi niestety pomiarami w rodzaju mierzenia ci¶nienia itd, brzmia³a zdejmujemy g³owicê i ..... oczom naszym ukaza³y siê popod¿erane gniazda ! Szlif gniazd zaworowych za ca³e 10 z³ od zaworu i chodzi równiutko- polecam a napewno ust±pi.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

Tak, tylko, że ja nigdy nie odpalam na LPG. Ustawione mam tak, że przełącza się dopiero jak silnik już jest cieplutki.
Zauważyłem, że jak cylinder przestaje chodzić to po lekkim odłączeniu kabla WN od kopułki (na dwa mm) iskra jest ale jakaś taka nieregularna. A jak odłącze kabel innego cylindra to iskra wali równiutko. Czytałem w kliku tematach że przyczyną może być czujnik położenia wału. Gdzie on się dokładnie znajduje i czy można go jakoś przetestować? [/list][/quote]
Zauważyłem, że jak cylinder przestaje chodzić to po lekkim odłączeniu kabla WN od kopułki (na dwa mm) iskra jest ale jakaś taka nieregularna. A jak odłącze kabel innego cylindra to iskra wali równiutko. Czytałem w kliku tematach że przyczyną może być czujnik położenia wału. Gdzie on się dokładnie znajduje i czy można go jakoś przetestować? [/list][/quote]
Znajduje sie on tu;krycha pisze:Gdzie on siê dok³adnie znajduje i czy mo¿na go jako¶ przetestowaæ?
http://jeep.avtograd.ru/Cherokee/inject ... ar/CPS.htm
A sprawdzic to jedynie ojszczyloskopem

Radek zwany TReneR

otórz to... i ciekawe, że przy większych obrotach grają wszystkie gary (na jałowym biegu i podczas jazdy) , no i gdy go wyłącze na 15minut i włącze ponownie to też przez parę minut wszystko jest OK na wolnych obrotach i później znowu zaczyna dygotać bez jednego gara...
Radek666 pisze:marcinv6 pisze:witaj! jedyna słuszna diagnoza, nie poparta żadnymi niestety pomiarami w rodzaju mierzenia ciśnienia itd, brzmiała zdejmujemy głowicę i ..... oczom naszym ukazały się popodżerane gniazda ! Szlif gniazd zaworowych za całe 10 zł od zaworu i chodzi równiutko- polecam a napewno ustąpi.
niestety nieprawdą jest to iż to od odpalania na lpg- samochód kupiłem z tą wada a nigdy nie widział gazu bo przyjechał z helmutowa!
Jak obiecałem zdaje relację:
ciśnienie na wszystkich cylindrach powyżej 8Mpa, jadę do Bosch'a, oni mówią że za niskie obroty na jałowym i cylinder może niepracować lub pracować ...ujowo, podnoszą obroty ale coś im się nadal nie podoba, sprawdzają sonde lambda i ... 420pln za nową+ 180diagnoza, mówią że gaz zabił sondę. Teraz chodzi jak złoto, wracam do domu i po drodze coś mi nie pasuje, zatrzymuję się i z lewego przedniego koła leci dymek i śmierdzi, krew mnie zalewa i 20km/h jadę przez 30km do warsztatu, zdam relację co z tym kołem...
ciśnienie na wszystkich cylindrach powyżej 8Mpa, jadę do Bosch'a, oni mówią że za niskie obroty na jałowym i cylinder może niepracować lub pracować ...ujowo, podnoszą obroty ale coś im się nadal nie podoba, sprawdzają sonde lambda i ... 420pln za nową+ 180diagnoza, mówią że gaz zabił sondę. Teraz chodzi jak złoto, wracam do domu i po drodze coś mi nie pasuje, zatrzymuję się i z lewego przedniego koła leci dymek i śmierdzi, krew mnie zalewa i 20km/h jadę przez 30km do warsztatu, zdam relację co z tym kołem...
Sprawdz ustawienie mieszanki na LPG bo jak nadal masz za bogata to zasyfisz nowa sone (za ktora i tak juz przeplaciles sporokrycha pisze:Jak obieca³em zdaje relacjê:
ci¶nienie na wszystkich cylindrach powy¿ej 8Mpa, jadê do Bosch'a, oni mówi± ¿e za niskie obroty na ja³owym i cylinder mo¿e niepracowaæ lub pracowaæ ...ujowo, podnosz± obroty ale co¶ im siê nadal nie podoba, sprawdzaj± sonde lambda i ... 420pln za now±+ 180diagnoza, mówi± ¿e gaz zabi³ sondê. Teraz chodzi jak z³oto, wracam do domu i po drodze co¶ mi nie pasuje, zatrzymujê siê i z lewego przedniego ko³a leci dymek i ¶mierdzi, krew mnie zalewa i 20km/h jadê przez 30km do warsztatu, zdam relacjê co z tym ko³em...

Radek zwany TReneR