a ktory jeep jest oszczedny??? hahahahaMACIEK KRAKÓW pisze:i jeszcze bak bez dna...danielpoz pisze:to jesli mowimy o komforcie to za cene wranglera mozna kupic naprawde ladnego granda-i ten to ma komfort
porada
Moderator: Mroczny
- MACIEK KRAKÓW
- MACIEK KRAKÓW
no wiec ..prazynam sie że też zostałem jeepnięty...troszke mimo woli ale jednak.... cherokee '90 4,0.....
sie zastanawiam......pali 13-15 miasto więc 100km to 55,5 plnów
kolegoma z gazem palą od 20 wzyż więc 100 km to jakies 45plnów,,
jeżeli kupisz paliwo odliczysz Vat to zostaje jaieś 45 plnów...wic czy warto wydawać 6000 na porzadną instalacje gazową skoro cena jest w zasadzei jedna?
jeżeli kupisz paliwo odliczysz Vat to zostaje jaieś 45 plnów...wic czy warto wydawać 6000 na porzadną instalacje gazową skoro cena jest w zasadzei jedna?
A jak chcesz ten vat odliczyć ? Chyba, że na inny samochód...krzyś pisze:no wiec ..prazynam sie że też zostałem jeepnięty...troszke mimo woli ale jednak.... cherokee '90 4,0.....
Porządna instalacja zwróci się przy dużych rocznych przebiegach. W przeciwnym wypadku II gen, ewentualnie od razu zamiast miksera zastanów się nad blosem

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
benzyny licz 20 => 76złkrzyś pisze:no wiec ..prazynam sie że też zostałem jeepnięty...troszke mimo woli ale jednak.... cherokee '90 4,0.....
gazu - 25 => 50zł
zaokraglajac - 250zl na 1000km
Prostsza instalacja to 2000zl (IMO nie ma sensu w archaiczny silnik pchac kosmicznych technologii) - co daje zwrot instalacji po 8 tys km.
zaokraglajac nawet do 10 tys - to i tak szybko sie zwroci.
W dodatku - gaz teraz tanieje (widzialem juz 1,88zl ), a benzyna... drozeje...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- MACIEK KRAKÓW
Pozwolę sobie zauważyć, że to jakieś kolejne urban-legend (czyt: bzdury). Bez urazyMACIEK KRAKÓW pisze:Tylko policzcie jeszcze ceny czesci i zuzycie podzespolow przy gazie![]()
Jak cos ma byc na benzyne to na benzyne![]()

Może być "z urazą" spoko.Maciek jest fanatycznym antygazowcem i tyle.
Zuzycie?Czego?Przecież nie nadwozia,układu jezdnego czy napedowego.
Uwentualnie głowica,ale bez przesady i nie po 10 kilometrach.
Zrobiłem ponad 20kkm/żaden wynik/,misman pewnie wiecej-to wie co gada
Zrobiłem ponad 20kkm/żaden wynik/,misman pewnie wiecej-to wie co gada

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
vandall1 pisze:Może być "z urazą" spoko.Maciek jest fanatycznym antygazowcem i tyle.

Ponad 50 (tym śmietnikiem, a miałem już parę innych aut na gaz). Większość problemów z LPG wynika z partactwa pseudospecjalistów w tej dziedzinie. I większość wybuchów (dosłownie i w przenośni) sprzętu (głowice, zawory, kolektory, itp). Dobrze zestrojona instalacja gazowa będzie tak samo dobra dla silnika jak benzyna, jeśli nie lepsza. I lepsza dla środowiska. Tyle, że oddaje nieco mniej energii, co przekłada się na moc końcową.vandall1 pisze: Zrobiłem ponad 20kkm/żaden wynik/,misman pewnie wiecej-to wie co gada
Chyba otworzę zakład napraw spierdolonych instalacji LPG, widzę tu niszę marketingową, dość poważną...

- MACIEK KRAKÓW
- MACIEK KRAKÓW
To stacja Auchan, jak macie taki supermarket u siebie to i pewnie taka sama stacje tez (bo na innych to okolice 3.85 zl). Niestety czasem trzeba swoje odstac w kolejce, ale na szczescie nie ma sklepu, hotdogow czy innych dupereli, no i platnosc bez ruszania tylka z auta (a jak masz wyszkolonego pasazera z tylu to i zatankowac da rade bez wychodzenia
)

1992 Jeep Cherokee Limited

A jakie na tej stacji proporcje benzyna:rozpuszczalniki:woda- 1:1:1

Nie no, joke only.
Gaz warto zakładać jak ktoś pyka dłuższe trasy i/lub jeździ bardzo dużo. Ja większość po mieście, to zanim się zagrzeje, już go zgaszę, tras bardzo mało, a i kilometrów rocznie wiele nie wpada, więc nie mam gazu, bo mi się nie opłaci po prostu. Innym się opłaca wiec mają. Każdemu według potrzeb i tyle. Dziwi mnie, że do niektórych to nie dociera i co dyskusję motyw jest ten sam...
-tak
-nie!
-Tak
-nie!
Nomalnie jak w kreskówkach

Nie no, joke only.
Gaz warto zakładać jak ktoś pyka dłuższe trasy i/lub jeździ bardzo dużo. Ja większość po mieście, to zanim się zagrzeje, już go zgaszę, tras bardzo mało, a i kilometrów rocznie wiele nie wpada, więc nie mam gazu, bo mi się nie opłaci po prostu. Innym się opłaca wiec mają. Każdemu według potrzeb i tyle. Dziwi mnie, że do niektórych to nie dociera i co dyskusję motyw jest ten sam...
-tak
-nie!
-Tak
-nie!
Nomalnie jak w kreskówkach

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
bo sa tacy co im jeep pali 12 litrow
i jesli robia male przebiegi to oczywiscie bez sensu zakladac LPG
ja mam 2 razy wieksze spalanie i sporo pomykam wiec reszta mi zostaje w kieszeni i tym samym nie musze tankowac w jakis podlych stacjach

ja mam 2 razy wieksze spalanie i sporo pomykam wiec reszta mi zostaje w kieszeni i tym samym nie musze tankowac w jakis podlych stacjach

Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

to i ja sie podlacze, bez zamiaru obrazania kogos:
jak ktos robi duze przebiegi, auto jest dla niego narzedziem pracy to dlaczego ma niejezdzic na gazie ? ludzie mysla ze jeep to drogie autko, ja Cie stac na jeepa to stac na paliwo itp itd. dla mnie to bzdura. no ile taki jeep kosztuje 20 tys ? a powiedzmy ze mowimy o wj za 100 tys, jak ktos duzo jezdzi i dzieki temu zaoszczedzi kase to nie gazuje jak sie da ! zrobi to dobrze to nie bedzie mial problemow, moj tato jezdzi subaru outback na gaz z instalacja sekwencyjna wtrysku gazu i nic sie nie dzieje, przejechal od nowosci ok. 20 tys (ma auto 5 miesiecy) i nie ma wiekszych problemow. auto jest do jezdzenia na co dzien, to ma wmawiac sobie ze nie bedzie do legendarnego boksera gazu wkladal i wyrzucac pieniadze w bloto ? pewnie ze jak bedzie chcial se kupic cos luksusowego np. z wi ejtem to nie da gazu, bo bedzie robil mniej kilometrow i auto nie bedzie traktowane tylko jak przedmiot. samochod to samochod, jak to Czeslaw napisal "przedmiot nie podmiot" i jka jezdzi i nic sie nie dzieje to czemu ni ? a uwierzcie mi, nie dzieje sie nic np. znam ludzi co maja forestera turbo na gazie i smigaja ile wlezie (tylko instalacja za 10 tys-jakosc kosztuje), inny kolega zrobil od nowosci jednym legacy 300tys na gazie i jest ok. trzeba po prostu zagazowac w dobrej firmie, jezdzic nie tylko na gazie ale tez na benzynie i dbac o regularne przeglady.
no
ps. temat mamy podobny do "wyzszosci swiat Bozego narodzenia nad wielkanocą"
pozdr.
jak ktos robi duze przebiegi, auto jest dla niego narzedziem pracy to dlaczego ma niejezdzic na gazie ? ludzie mysla ze jeep to drogie autko, ja Cie stac na jeepa to stac na paliwo itp itd. dla mnie to bzdura. no ile taki jeep kosztuje 20 tys ? a powiedzmy ze mowimy o wj za 100 tys, jak ktos duzo jezdzi i dzieki temu zaoszczedzi kase to nie gazuje jak sie da ! zrobi to dobrze to nie bedzie mial problemow, moj tato jezdzi subaru outback na gaz z instalacja sekwencyjna wtrysku gazu i nic sie nie dzieje, przejechal od nowosci ok. 20 tys (ma auto 5 miesiecy) i nie ma wiekszych problemow. auto jest do jezdzenia na co dzien, to ma wmawiac sobie ze nie bedzie do legendarnego boksera gazu wkladal i wyrzucac pieniadze w bloto ? pewnie ze jak bedzie chcial se kupic cos luksusowego np. z wi ejtem to nie da gazu, bo bedzie robil mniej kilometrow i auto nie bedzie traktowane tylko jak przedmiot. samochod to samochod, jak to Czeslaw napisal "przedmiot nie podmiot" i jka jezdzi i nic sie nie dzieje to czemu ni ? a uwierzcie mi, nie dzieje sie nic np. znam ludzi co maja forestera turbo na gazie i smigaja ile wlezie (tylko instalacja za 10 tys-jakosc kosztuje), inny kolega zrobil od nowosci jednym legacy 300tys na gazie i jest ok. trzeba po prostu zagazowac w dobrej firmie, jezdzic nie tylko na gazie ale tez na benzynie i dbac o regularne przeglady.
no

pozdr.
Sens jest taki, ze niektorzy (w tym rowniez Ty) gadaja glupoty na tanie stacje, zeby usprawiedliwic przeplacanie za ta sama benzyne na stacjach drozszych (no, ale tam przeciez daja punkty, za ktore po 5 latach dostane plyn do spryskiwacza i breloczek w ksztalcie krowiego wymiona, aby mi przypomnial jak dalem sie wycyckac).
A dolewanie wody do benzyny to bzdura maksymalna, polecam zapoznac sie konstrukcja zbiornikow na stacjach oraz ciezarem obu cieczy.
A dolewanie wody do benzyny to bzdura maksymalna, polecam zapoznac sie konstrukcja zbiornikow na stacjach oraz ciezarem obu cieczy.
1992 Jeep Cherokee Limited

ja tam sie nie znam pewnikiem, ale wiem ze tankowanie na stacjach byle jakich i markowych to jest roznica. raz jak gaz zatankowalem na jakiejs dziurze to sie w ogole wlaczyc nie chcialGreg_pl pisze:Sens jest taki, ze niektorzy (w tym rowniez Ty) gadaja glupoty na tanie stacje, zeby usprawiedliwic przeplacanie za ta sama benzyne na stacjach drozszych (no, ale tam przeciez daja punkty, za ktore po 5 latach dostane plyn do spryskiwacza i breloczek w ksztalcie krowiego wymiona, aby mi przypomnial jak dalem sie wycyckac).

to auto mialo mniejsza moc... a tak na bp sie jezdzi i nie ma problemow...
na dziale lr tez mozna przeczytac jaka roznice stanowi bp diesel ultimate a paliwa ze stacji przy hipermarketach...
Ta... A mnie się nie raz zdarzyło, że na paliwie z dziurawej stacji lepiej śmietnik szedł i mniej spalił, niż na "markowym"...Galik pisze: ja tam sie nie znam pewnikiem, ale wiem ze tankowanie na stacjach byle jakich i markowych to jest roznica. raz jak gaz zatankowalem na jakiejs dziurze to sie w ogole wlaczyc nie chcialjak sie wlaczyl przy 5tys. obr.
to auto mialo mniejsza moc... a tak na bp sie jezdzi i nie ma problemow...
na dziale lr tez mozna przeczytac jaka roznice stanowi bp diesel ultimate a paliwa ze stacji przy hipermarketach...