Nie wchodzi na obroty, nie przewody, świece, kopułka...

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » czw wrz 28, 2006 11:43 pm

myślisz że zapiekło wtryski?? a ten płyn który wlałem - do czyszczenia wtrysków nie zadziała?? - cholera - czyżby też pan doktor?!
xj 4.0 performace "93,LPG, LIFT >4,5", MT 31"

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt wrz 29, 2006 7:19 am

teoretycznie jak wtrysk jest zapieczony to nie taka łatwa sprawa, tak sobie myślę bo nie miałem tematu jeszcze. Ale wiem jedno, wtrysk benzynowy ma swój przeciek stały, kropelka na ileś tam minut max. jak odetniesz paliwo to w tych temperaturach nic ciekawego.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » pt wrz 29, 2006 8:41 am

upss no to faktycznie może się zrobić kuku - zastanawiam się jak to sprawdzić metodą "garażową" - a takiego czegoś nie powinien wykazać komputer na kluczykologii??

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt wrz 29, 2006 1:27 pm

często zapisuje się błąd wtryskiwaczy (brak odpowiedzi, przerwa, zwarcie do plusa, zwarcie do masy) ale niekoniecznie.

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » pt wrz 29, 2006 1:33 pm

mnie kodami pokazuje tylko 55 - czyli koniec nadawania i nie wiem o co chodzi bo wcześniej pokazywały jeszcze jakieś pierdołki a teraz nic

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt wrz 29, 2006 7:04 pm

bo niektóre błędy ulegaja automatycznemu skasowaniu jesli wystapiły tylko raz i np po 10 odpaleniach auta juz nie wystapiły. Dotyczy to więc niektórych usterek sporadycznych i nietrwałych.

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pt wrz 29, 2006 8:17 pm

ironek pisze:myślisz że zapiekło wtryski?? a ten płyn który wlałem - do czyszczenia wtrysków nie zadziała?? - cholera - czyżby też pan doktor?!
Płyn do czyszczenia wtrysków działa - ale jak przez nie przepływa, jak są zapieczone, to ten płyn nic nie da.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » sob wrz 30, 2006 10:20 am

to już poprostu jest pech - wczoraj w nocy w terenie zerwałem instalację gazową - razem z zaworem do tankowania - na benzynę nie jeżdzi - gazu nie zatankuję a gazownicy mają wolną sobotę - szlag by to trafił :evil:

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » sob wrz 30, 2006 11:14 am

bedzie okazja do gruntownego przeglądu plaskacza :)21 ja dobrowalnie poddam sie karze mechaniora, mam nadzieje że bez dalszych niespodzianek sie obejdzie :o
vojager 3.3 grand 5.9

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » sob wrz 30, 2006 11:18 am

ironek pisze:to już poprostu jest pech - wczoraj w nocy w terenie zerwałem instalację gazową - razem z zaworem do tankowania - na benzynę nie jeżdzi - gazu nie zatankuję a gazownicy mają wolną sobotę - szlag by to trafił :evil:
To by znaczyło że jest zamontowana przynajmniej ŹLE!

Wszelkie przewody i zawór tankowania powinne być tak zrobione że nie zerwiesz ich w terenie. Zawór tankowania w metalu a nie w plastikowym narożniku itp.

Poztym, bez zawóru tankowania możesz jezdzić, zakręcasz w butli i już.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » sob wrz 30, 2006 11:42 am

wiesz co ja mam dziwną wersję PERFORMANCE która posiada spojlerki od dołu i na zderzakach - no i panowie gazownicy zrobili mi wlew w tylnym spojlerku który notorycznie zrywam bo 2" już mi nie starcza pomalutku - ale teraz jak pojadę do nich to im powiem żeby mi wlew przenieśli do komory wlewu paliwa - ponoć się mieści a już nie stracę go na wyjebach.hehe

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » wt paź 03, 2006 8:24 pm

podłącze się pod wątek choć nie w temacie, co w praktyce oznacza kod 34??
vojager 3.3 grand 5.9

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » wt paź 03, 2006 8:44 pm

rozprza pisze:podłącze się pod wątek choć nie w temacie, co w praktyce oznacza kod 34??
Przełamany kabelek do wyłącznika tempomatu (ten przy kierunkowskazach)

Inaczej, wszystko co związane z tempomatem.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » wt paź 03, 2006 8:56 pm

cenks, za dnia muszę oblukać :roll: acha i jeszcze jedno nawiew tylko na szybę suwak nic nie daje tzn nie chce lecieć na kabinkę, gdzie szukać rozwiązania???
vojager 3.3 grand 5.9

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » wt paź 03, 2006 9:22 pm

może jest tam jakies cięgno sterujące klapą nawiewu, mogło się rozłączyć. Nie wiem jak to jest rozwiązane w jeepie więc się nie denerwuj jesli źle napisałem :)

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » wt paź 03, 2006 9:27 pm

podciśnieniowo. I pewnie to poszło papa. Jakaś nieszczelność, troszkę męczące może być szukanie :)3
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » śr paź 04, 2006 3:28 pm

na wyłączonym silniku daje tylko na szybę - w każdej pozycji - nie reaguje na nic innego - sprawdż jak zapalisz silnik wtedy zaczyna działac podciśnienie - jeśli bez zmian to sprawdż dokładnie kostki przy przełącznikach - chyba 3 sztuki tam są - rozepnij poczyść i włóż spowrotem - jeśli nic to może być podciśnienie - zobacz tą gruchę którą masz po stronie pasażera zabudowaną w przednim zderzaku czy nie spadł wężyk - pozdro

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » śr paź 04, 2006 4:59 pm

jesli nawiew w czasie jazdy daje tylko na szybe i tempomat nie dziala to wina podcisnienia
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » śr paź 04, 2006 7:24 pm

ironek pisze:jeśli bez zmian to sprawdż dokładnie kostki przy przełącznikach - chyba 3 sztuki tam są - rozepnij poczyść i włóż spowrotem - jeśli nic to może być podciśnienie - zobacz tą gruchę którą masz po stronie pasażera zabudowaną w przednim zderzaku czy nie spadł wężyk - pozdro

dokładnie tak jest i tempomat nie działa, gdzie są te 3 kostki?? nie chcę zdejmować czegoś czego nie trzeba i chyba będzie to coś z ciśnieniem bo słychac syczenie może jednak coś spadło :( co do wchodzenia na obroty była to wina zapłonu tzn nie kopułki itp tylko jakiegoś sterowania też curva ciśnieniami :)21 ale dokładnie nie powiem :roll:
vojager 3.3 grand 5.9

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr paź 04, 2006 8:00 pm

rozprza pisze:
ironek pisze:jeśli bez zmian to sprawdż dokładnie kostki przy przełącznikach - chyba 3 sztuki tam są - rozepnij poczyść i włóż spowrotem - jeśli nic to może być podciśnienie - zobacz tą gruchę którą masz po stronie pasażera zabudowaną w przednim zderzaku czy nie spadł wężyk - pozdro

dokładnie tak jest i tempomat nie działa, gdzie są te 3 kostki?? nie chcę zdejmować czegoś czego nie trzeba i chyba będzie to coś z ciśnieniem bo słychac syczenie może jednak coś spadło :( co do wchodzenia na obroty była to wina zapłonu tzn nie kopułki itp tylko jakiegoś sterowania też curva ciśnieniami :)21 ale dokładnie nie powiem :roll:
EGR.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » śr paź 04, 2006 9:50 pm

PKi pisze:
rozprza pisze:

EGR.
EGR byl do 90 roku z renixem :)
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Awatar użytkownika
STRAMER

Post autor: STRAMER » pt paź 06, 2006 9:25 pm

rozprza pisze: nawiew tylko na szybę suwak nic nie daje tzn nie chce lecieć na kabinkę, gdzie szukać rozwiązania???
To się chyba rozprzestrzenia bo odkryłem dzisiaj w moim tą samą bolączkę :lol:
Powiadacie że ta grucha w przednim zderzaku ma coś tym wspólnego? Kiedyś się na nią natknąłem i zastanawiałem do czego to ustroistwo ale nie miałem czasu się nad tym doktoryzować...
Jeep ZJ poziom 0

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » pt paź 06, 2006 11:23 pm

ta grucha jest od podciśnienia które steruje nawiewem - ale to niekoniecznie ona jest zepsuta - sprawdzić nie zaszkodzi - pozdro

Awatar użytkownika
ironek

Post autor: ironek » pt paź 06, 2006 11:27 pm

a trzy kostki o których pisałem są mniej więcej pod radiem w środku - chodzi o prąd do przełączników nawiewu - warto też je sprawdzić bo jeśli jeżdzisz po wyjebach to czasami radio je rozłącza - a przy okazji można je przeczyścić - będzie pewność że to nie one - najlepiej wyciągnąć radio i zobaczyć - jeśli nie to panel nawiewu jest przykręcony czterema śrubkami i nie ma większego problemu zeby go ściągnąć - przy okazji jest tam jedno cięgno które tez można oblukać :D

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » sob paź 07, 2006 10:17 am

sprawdziłem wszystkie widoczne miejsca z ciśnieniem i gruszce był pęknięty i zsunięty przewód, ten z boku od strony silnika nie kabiny, założyłem uszczelniłem i......kupa :( wtedy po nitce do kłębka zdjąłem drewno :)16 radio, przełącznik nawiewu i znalazłem wypiętą wiąchę przewodów zakończoną dziwnym końcem wpiąłem i... dalej kupa :( miałem sie zabrać za nabićie klimy ale z niepełnosprawnym nawiewem chyba nie ma sensu....... ciemno było i nie miałem warunków do mocniejszego obnażenie peepa ale chyba be musiał :)3
vojager 3.3 grand 5.9

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”