MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT
Moderator: Mroczny
-
piotrek_pepe
- jestem tu nowy...

autor: piotrek_pepe » czw sty 04, 2007 5:09 pm
Robical pisze:Qbs tak apropo dlaczego z profili kwadratowych?
Do rur 1/2, 3/4 i 1 cal są do kupienia nawet łuki o różnych katach zgięcia (byłoby łatwiej),
A jeśli chodzi o kwestie wyższości rurek nad profilami zamkniętymi to sprawa na mój gust nie jest taka oczywista. Łuki gotowe czyli kolanka hamburskie może i ładnie są ukształtowane ale łączenie ich za pomocą obwodowych spawów z prostymi odcinakami rury może wygadać niezbyt ładnie. Przy pomocy giętarki można łatwo ukształtować takie łuki bez konieczności spawania w wielu miejscach.
A jeśli chodzi o profile zamknięte to ukształtowanie łuku jest dosyć trudne, za to znacznie łatwiej łączy się profil z innym elementem ciętym (ładnie dolegają płaszczyzny) Rurki aby połączyć prostopadle ze sobą trzeba frezować lub szlifować odpowiednio
Ja w konstrukcji zastosowałem profile 20x20 na całej podstawie a obwódkę wykonałem rurki 1/2 cala giętej po rogach na giętarce.
-
QBS

Dagu pisze:QBS, a zrobiłeś już ten bagażnik? Byś sie pochwalił.
Jak narazie lift 2" zrobiłem. Po sesji zabiorę się za bagażnik to by trochę odciążyć tył (wywalić zapas na dach), bo w 'normalnym' bagażniku miejsce się niestety skończyło
PKi pisze:...No i podjedź do jakiegoś ślusarza co ma kanał Discovery (nie mylić z Land Roverem) w domu i niech zrobi z fantazją w/g załączonych przez Ciebie fotegrafii.
Mam takie szczęście, że posiadam swój warsztat - więc zaoszczędze szelestów trochę
Ale narazie brak czasu aby zabrać się do motania, choć niby nie powinno to zabrać wiele czasu... Jak coś wymotam to wrzucę foty.
XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
-
piotrek_pepe
- jestem tu nowy...

autor: piotrek_pepe » sob sty 06, 2007 11:06 pm
Robical pisze:
Czy uchwyty do rynny myślałeś zrobić samemu czy kupne? (kupne nawet od bagażników do furgonetek wydają mi się za słabe).
http://mocowanie.bagaznika.fajnafotka.pl/
niedługo spróbuje to bardziej skomplikowane mocowanie wykonać
-
QBS

Bagażnik zrobiłem. Pozostaje pomalować i pociągnąć instalację do halogenów. Jakoś po świętach wrzucę zdjęcia.
Mocowanie zrobiłem w miejsce seryjnych relingów.
Tytułu miss of the universe to on może nie wygra, ale ważne aby był praktyczny.
XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
-
QBS

Zrobione!

XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
-
mordziaty
- jestem tu nowy...

autor: mordziaty » pn kwie 16, 2007 7:58 pm
Wygląda nieżle

,zapodaj jakieś fotki od góry +mocowania z bliska