silnik krokowy ???
Moderator: Mroczny
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
XJeep - a badales wogole ten silnik krokowy?
Kumpel opowiadal, ze podobne objawy mial w Audi 100. Cuda robil i nic nie pomagalo, az dobral sie do silnika krokowego i koncu go wymienil, bo nawet rozebranie go i przeczyszczenie nic nie dalo. Po przeczyszczeniu niby krokowy chodzil poprawnie, ale dopiero jego wymiwna sprawila, ze motór zaczal na wolnych pracowac bez szarpania.
Kumpel opowiadal, ze podobne objawy mial w Audi 100. Cuda robil i nic nie pomagalo, az dobral sie do silnika krokowego i koncu go wymienil, bo nawet rozebranie go i przeczyszczenie nic nie dalo. Po przeczyszczeniu niby krokowy chodzil poprawnie, ale dopiero jego wymiwna sprawila, ze motór zaczal na wolnych pracowac bez szarpania.
kurna coraz bardziej w drgawki mi wpada, powoli to sie staje nudne!
Zauwazylem ze ten objaw to tak jakby iskre tracil raz po raz na ktoryms cylindrze, ale tylko na wolnych - czy mozliwe ze ten regulator odsrodkowy co czesiu pisze moze byc przyczyna???
w koncu sie wezme i przeczyszcze ten krokowy, ale z tego co sie dowiadywalem to raczej nie przyczyna - obroty stoja jak zaklete!!!
co do iskry znikajacej to gdyby mi wariowala na obrotach to by mi gaz strzelal a mi jeszcze nigdy nie zapodal z cofki!!
moze cisnienia sprezania sprawdze!! niieeeeee... to nie moze byc przyczyna
help meeeee
Zauwazylem ze ten objaw to tak jakby iskre tracil raz po raz na ktoryms cylindrze, ale tylko na wolnych - czy mozliwe ze ten regulator odsrodkowy co czesiu pisze moze byc przyczyna???
w koncu sie wezme i przeczyszcze ten krokowy, ale z tego co sie dowiadywalem to raczej nie przyczyna - obroty stoja jak zaklete!!!
co do iskry znikajacej to gdyby mi wariowala na obrotach to by mi gaz strzelal a mi jeszcze nigdy nie zapodal z cofki!!
moze cisnienia sprezania sprawdze!! niieeeeee... to nie moze byc przyczyna
help meeeee
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
ja mialem takie drgawki w osobowce. pojechalem do magika zeby to sprawdzil. powiedzial mi ze to "napewno silniczek krokowy...trzeba zmienic". jak powiedzial cene to sie posralem prawie. pojechalem do drugiego, tamten sie w leb postukal i powiedzial ze jeden gar nie chodzi - to co ja od poczatku podejrzewalem. okazalo sie ze to jakas maksymalnie syfna benzyna byla. przeszlo samo.
bene tankuje dobra i gaz tez, na BP
dzis jak go troche pogonilem to drgawki jakby ustaly na 1/2 dnia, ale potem pojezdzilem spokojnie i znowu trzesie sie jak osika!!
Sprawdze jeszcze stan moich swiec, 20 kola juz na nich zrobilem wiec moze to ONE
??
Co do krokowego to boje sie tego ruszac bo jak cos spier....e to 450 pln netto za nowego bede musial dac!!

Sprawdze jeszcze stan moich swiec, 20 kola juz na nich zrobilem wiec moze to ONE

Co do krokowego to boje sie tego ruszac bo jak cos spier....e to 450 pln netto za nowego bede musial dac!!

nowki to one byly 2 miechy temu - sorrry ze w blad wprowadzilem ale tak ten czas zlecial! a kilometrow przybylo - bardzo duz ostatni smigam!!
Ale na usprawiedzliwienie powiem ze jak je zakladalem te 2 miechy temu to drgawki nie ustaly
Ale na usprawiedzliwienie powiem ze jak je zakladalem te 2 miechy temu to drgawki nie ustaly

wymienilem dzis profilaktycznie te moje "
nowki
" swiece na nowe AUTOLIGHTA - drgawki nie ustaly
Apropo swiec to co ile wymieniacie w swoich xj na gazie?? slyszalem ze co 10kola warto zmienic ale czy to nie przesada??!! moje po 20 kolach wygladaly znakomicie, ino przerwa sie troche powiekszyla - zooonggg !
Co do krokowego to dzisiaj chcialem go wymontowac ale najpierw sprawdzilem czy dziala - i tu nie wiem czy dobrze to robilem!!
Na pracujacym silniku na wolnych, wyciagnolem wtyczkje krokowego - a silnik nie wykazal zadnej reakcji obronnej - caly czas chodzil tak samno, na dodanie gazu reagowal dokladnie tak jak zawsze
o co chodzi z tym korokowym??!!
zawiesil sie czy co!!??
Chcialem go wymontowac ale nie do konca wiem czy cewke (ta na 2 sruby) wykrecic czy caly krokowy (na 4 sroby)?? zeby calego sciagnac to pewnoi cala przepustnice trza by zdemontowac??!!
A co to za ustrojstwo jest kolo krokowegho z taka plaska wtyczka?? wyciagalem to i tez zadnej reakcji
W oplu mojego ojca ja krokowy odloncze do czyszczenia to silnik gasnie a w jeepie chodzi!! w oplu po podlonczeniu, obroty przez chwile szaleja i potem sie normuja!! w jeepie nie!!
powiedzcie mi ludziska gdzie robie blad w diagnowstyce tego pi....go krokowego bo rece mi juz opadaja!!??

Apropo swiec to co ile wymieniacie w swoich xj na gazie?? slyszalem ze co 10kola warto zmienic ale czy to nie przesada??!! moje po 20 kolach wygladaly znakomicie, ino przerwa sie troche powiekszyla - zooonggg !

Co do krokowego to dzisiaj chcialem go wymontowac ale najpierw sprawdzilem czy dziala - i tu nie wiem czy dobrze to robilem!!
Na pracujacym silniku na wolnych, wyciagnolem wtyczkje krokowego - a silnik nie wykazal zadnej reakcji obronnej - caly czas chodzil tak samno, na dodanie gazu reagowal dokladnie tak jak zawsze

zawiesil sie czy co!!??
Chcialem go wymontowac ale nie do konca wiem czy cewke (ta na 2 sruby) wykrecic czy caly krokowy (na 4 sroby)?? zeby calego sciagnac to pewnoi cala przepustnice trza by zdemontowac??!!
A co to za ustrojstwo jest kolo krokowegho z taka plaska wtyczka?? wyciagalem to i tez zadnej reakcji
W oplu mojego ojca ja krokowy odloncze do czyszczenia to silnik gasnie a w jeepie chodzi!! w oplu po podlonczeniu, obroty przez chwile szaleja i potem sie normuja!! w jeepie nie!!
powiedzcie mi ludziska gdzie robie blad w diagnowstyce tego pi....go krokowego bo rece mi juz opadaja!!??

Widze ze kolega się szarpnoł i nówki świeczki sobie zfundował
tylko szkoda ze
AUTOLIGHTA
Podobnie postepował jeden nasz klient kombinował pytał na końcu i tak wymienił krokowy i tak
w mitsubishi ale miał farta bo dostał uzywke ale działała ( nowa wraz z przepustnicą 4 000,00zł cztery tysiące zł) oczywiście rozumiałem jego opory przed stwierdzeniem uszkodzenia krokowego
PS. Wypnij krokowy i dopiero uru. motor sprawdź obroty jak kroko.działa to obroty będą nizsze o ko. 100 +-50 od nominalnych.
Powodzenia
4000,00zł

PS. Wypnij krokowy i dopiero uru. motor sprawdź obroty jak kroko.działa to obroty będą nizsze o ko. 100 +-50 od nominalnych.
Powodzenia
4000,00zł

w koncu znalazlem dzis troche czasu i zabralem sie za te drgawki!!
Zdemontowalem przepustnice i krokowy, przeczyscilem, wysuszylem i ...
drgawki sie uspokoily
ale nadal ma tendencje do lekkiego rzucania na wolnych!! Jak mu nie przejdzie to zakupie nowy krokowy, kto wie co w tym moim siedzi
wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi i rady!!
jak ktos wpadnie co moze byc jeszcze przyczyna drgawek a'la znikajaca iskra to bede dzwieczny
pozdrawiam
Zdemontowalem przepustnice i krokowy, przeczyscilem, wysuszylem i ...
drgawki sie uspokoily

wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi i rady!!
jak ktos wpadnie co moze byc jeszcze przyczyna drgawek a'la znikajaca iskra to bede dzwieczny

pozdrawiam
dzis niestety MEGA drgawki wrocily z powrotem i zapodalem mu z testu kolegi lechtaka a mianowicie rozlaczylem wtyczke krokowego i zapalilem motor!! Jedyna zmiana jaka zaobserwowalem to to ze po zapaleniu na wkrtecil sie na 1500 obrotow jak zawsze tylko odrazu stanol na 800 obrotach, po dodaniuu gazu zachowywal sie tak samo jak z podpietym krokowym, obroty trzymal ksiazkowo ale drgawki mial nadal!!
Czy to znaczy ze krokowy sie sp...lil?? zablokowal sie w jednej pozycji i tak stoi niezmiennike??
Jaki mozna jeszcze test wykonac zanim kupie nowy co by sie upewnmic ze nie wtopie siana!!?? Mozna jakos na krutko sam krokowy podlonczyc do aku i sprawdzic czy przesowa trzpien??
Czy to znaczy ze krokowy sie sp...lil?? zablokowal sie w jednej pozycji i tak stoi niezmiennike??
Jaki mozna jeszcze test wykonac zanim kupie nowy co by sie upewnmic ze nie wtopie siana!!?? Mozna jakos na krutko sam krokowy podlonczyc do aku i sprawdzic czy przesowa trzpien??

banan powiedz mi jeszcze raz gdzie mam jechac bo nie pamietam
wpadne moze do miedzyrzecza i tobie uda sie moje auto uspokoic
5
Tak sobie jeszcze mysle czy to nie moze byc np. cewka??
podobno to slabe ogniwo w cherokim, ale w 2 strony to jakby cewka byla na wykonczeniu to by mi strzelal na gazie ...
!
kurna poddaje sie, musze jakos przetestowac ten krokowy!!!

wpadne moze do miedzyrzecza i tobie uda sie moje auto uspokoic

Tak sobie jeszcze mysle czy to nie moze byc np. cewka??
podobno to slabe ogniwo w cherokim, ale w 2 strony to jakby cewka byla na wykonczeniu to by mi strzelal na gazie ...

kurna poddaje sie, musze jakos przetestowac ten krokowy!!!