Co odciąga tłoczki hamulcowe ?
Moderator: Mroczny
Re: Co odciąga tłoczki hamulcowe ?
Joł, ja zaczaiłem, pisałem do autora wątku.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Alberciczek
Kolor płynu też chyba ma znaczenie - stary płyn hamulcowy o oznaczeniu R3 chyba miał kolor zielony. DOT4 ma kolor jasno żółtawy, DOT3 ma lekko niebieskawy chyba, DOT5 i DOT5.1 mają kolor jasno pomarańczowy. Chyba, że kolor płynu zalezy od producenta.
Podobno płynów hamulcowych nie można mieszać dobrowolnie każdy z każdym. W necie jest całe mnóstwo info o tym - musiałbys poczytać.
Podobno płynów hamulcowych nie można mieszać dobrowolnie każdy z każdym. W necie jest całe mnóstwo info o tym - musiałbys poczytać.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...
nie ma znaczenia kolor
np.:
ATE Typ200 to ten sam płyn to ATE BlueRacing
a oba mają inne kolory i inne opakowania
jednakowość produktu (po za barwnikiem) potwierdziła firma ATE
np.:
ATE Typ200 to ten sam płyn to ATE BlueRacing
a oba mają inne kolory i inne opakowania
jednakowość produktu (po za barwnikiem) potwierdziła firma ATE
Właśnie mam taki objaw . Problem w tym ze go już odpowietrzałem tradycyjną metodą i nic , dalej pedał hamulca ma z kazdym nacisnięciem mniejszy skok. Ciekawe jest jednak ze w pompce na dłoczku jest zawór który powoduje po zwolnieniu hamulca zwolnienie ciśnia do pierwotnego. Zawór jednak nie zadziała gdy podepchniemy w serwie popychacz. Zobrazowałbym to jakoś rysunkiem ale nie umiem rysowac, a zdjecia też nie zrobie bo pompka juz siedzi w aucie. Postaram sie opisaćernil pisze:Zapowietrzenie poznałbyś od razu po pedale wpadającym w podłogę przy pierwszym naciśnięciu a przy natychmiastowych następnych twardnieje.

Teraz mam plan zahamowac im tak by ABS zapracował i nie zwalniając hamulca odkrecic odpowietrznik by z ABS-u przepchnąć powietrze jak tam jest
miałem żółty , ale kupiłem wczoraj nowy i go zalałem spuszczajac tamten do zeraernil pisze:On jak sądzę miał czarny
Gdzie mogę nabyć nową dobrą pompkę hamulcową ? moja jest uszkodzona.
Wiem ze są sklepy internetowe ale tam nie zawsze mozna nabyc nową i dobra , czasem sprzedają stare odmalowane
Wiem ze są sklepy internetowe ale tam nie zawsze mozna nabyc nową i dobra , czasem sprzedają stare odmalowane
eeee.. aż tak źle nie ma
Kup po prostu nową i tyle. Nowe części na pewno będziesz miał na sklep.raffi.pl
cytat z forum:Sygma pisze:eeee.. aż tak źle nie ma
raffik, a możliwe, że pompa crowna którą od was kupiłem jest od nowości strzelona? przez układ przelałem 2 litry płynu, ani jeden bombelek nie wyleciał. A efekt taki, że pedał nie twardnieje
Mechanik jak wsiadł i ponaciskał, odpowietrzył to stwierdził, że to pompa. Więc kupiłem nową, jest lepiej niż było na starej, ale i tak kiszka. http://jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?p=1096115
no i ma rację
czasem zdarza się, że nowe części są wadliwe
a co z przewodami elastycznymi (hamulcowymi) ?
wszystko jest dobreSygma pisze:no i ma rację
skąd wiesz, że przewody są dobre ?
Zamiast pompki wstawiłem coś podobnego , po cofnięciu się tłoczka o nieznaczna obietosc płynu wszystkie 4 zaciski odchodzą i wcale nie ocierają o tarczę . Czas reakcji zacisku na odeście płynu jest natychmiastowy ! Teraz wiem ze uszczelniacze tłoczka może i coś maja , ale pompka jest tak samo ważna !Sygma pisze:skąd wiesz, że przewody są dobre ?
Polecam ci taki test . Nacisnij pedał hamulca i odkrec odpowietrznik , zobaczymy czy twój zacisk odejdzie na samym uszczelniaczu bez odciągniecia płynu przez pompkę .
czyli wina jest w samej pompie lub w serwie...
albo pedale hamulca który jednak mimo wszystko robi nacisk na serwo
Ja już znam usterkę . Pytanie jak poprawic lub kupic nowa pompkęSygma pisze:czyli wina jest w samej pompie lub w serwie...

nową pompkę
Jesli wadliwy zaworek to nowa pompka a jak tylko uszczelniacze to mozna cos dorobić , tak mysleSygma pisze:nową pompkę

ile kosztuje nowa pompa ?
Myślisz, że jedyna rzecz, jaka się wypracowała, to uszczelniacz?Slavkoo pisze: jak tylko uszczelniacze to mozna cos dorobić

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
albo zaworekernil pisze:Myślisz, że jedyna rzecz, jaka się wypracowała, to uszczelniacz?Slavkoo pisze: jak tylko uszczelniacze to mozna cos dorobić

kup cały element.. bo on odpowiada za Twoje życie... i innych użytkowników drogi
nie rób "wyciskania z gówna soków"
jak czytam takie pomysły to przypomina mi się metoda na dopasowanie felgi....
bo w końcu po co przepłacać i być jeleniem ?

nie rób "wyciskania z gówna soków"

jak czytam takie pomysły to przypomina mi się metoda na dopasowanie felgi....
bo w końcu po co przepłacać i być jeleniem ?

W danych technicznych jest napisane średnica tłoczka 48mm . U mnie tłoczki po środku mają mniejszą średnicę a na końcu jeszcze mniejszą . Czy nowe tłoczki też tak mają ? Czy ktoś ma dostęp do nowych tloczków i mógłby je pomierzyć ?
kwestia tego, z jakiego regionu Polski jesteś
Suwałki, ale chciałbym by ktoś mi pomierzył nowe tłoczki i napisał ile maja mmSygma pisze:kwestia tego, z jakiego regionu Polski jesteś
No to trzeba napisać do Darka Suchorza
On robi metalowe tłoczki do Jeep'ów to zna dokładnie wymiary.
On robi metalowe tłoczki do Jeep'ów to zna dokładnie wymiary.