No nie do konca. Jak podaje ttp://www.automat.pl/vademecum/index.html
w artykule: "Okresowe czynności wykonywane przez użytkownika" -
"Jeżeli chodzi o kolor, obecnie stosowane są dwa podstawowe rodzaje oleju Dexron do skrzyń automatycznych. Jeden rodzaj posiada kolor różowy lub różowoczerwony. Drugi rodzaj posiada kolor miodowożółty. Rodzaj użytego oleju uzależniony jest od typu lub modelu skrzyni biegów" ... tylko nie pisaz ktory jest ktory (u mnie jest wlasnie slomkowy).
Pozdro,
Slawek.
Dexron II i Dexron III
Moderator: Mroczny
Witam wszystkich Jeepowców
W zasadzie, to jestem na forum Suzuki, ale łączy nas wspólny temat, ponieważ moja Vitara ma automatyczną skrzynię biegów.
Zaczynam powoli wchodzić w skomplikowaną tematykę automatów- poruszyłem temat na forum Suzuki,http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=9578 ale konkretnych odpowiedzi było mało-ponoć Vitara z automatem, to rzadkość
Z olejami zaczynam walczyć, tak jak Wy-olej jest koloru słomkowego w mojej skrzyni, ale chciałbym go wymienić.Auto jest od trzech miesięcy w Polsce z przebiegiem 140tys. km, rocznik 90` i na pewno było serwisowane.
Dalej nie wiem, czy skrzynię zalać Dextronem II czy III.
Największy jednak mam problem z filtrem.Nikt mi nie potrafi odpowiedzieć jaki filtr mam w skrzyni-jednorazowy, czy taki, który można umyć.Wiem, żeby to sprawdzić, to najlepiej odkrecić miskę-ale co wtedy,gdy filtr okaże sie do wymiany
Mieszkam niestety na zadupiu i auto bedzie stało z 2 tygodnie zanim dostanę nowy filtr.
Może ktoś z Was widział rozebraną skrzynię od Vitary i wie jaki tam filtr przychodzi?
Pozdrowienia dla wszystkich

W zasadzie, to jestem na forum Suzuki, ale łączy nas wspólny temat, ponieważ moja Vitara ma automatyczną skrzynię biegów.
Zaczynam powoli wchodzić w skomplikowaną tematykę automatów- poruszyłem temat na forum Suzuki,http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=9578 ale konkretnych odpowiedzi było mało-ponoć Vitara z automatem, to rzadkość

Z olejami zaczynam walczyć, tak jak Wy-olej jest koloru słomkowego w mojej skrzyni, ale chciałbym go wymienić.Auto jest od trzech miesięcy w Polsce z przebiegiem 140tys. km, rocznik 90` i na pewno było serwisowane.
Dalej nie wiem, czy skrzynię zalać Dextronem II czy III.
Największy jednak mam problem z filtrem.Nikt mi nie potrafi odpowiedzieć jaki filtr mam w skrzyni-jednorazowy, czy taki, który można umyć.Wiem, żeby to sprawdzić, to najlepiej odkrecić miskę-ale co wtedy,gdy filtr okaże sie do wymiany

Może ktoś z Was widział rozebraną skrzynię od Vitary i wie jaki tam filtr przychodzi?
Pozdrowienia dla wszystkich

♪ Hej suczki, my znamy wasze sztuczki.............
Vitka 1.6 JLX automatik
Vitka 1.6 JLX automatik
Co do Vitary nie mam pojecia. Ale na Twoim miejscu to bym rozkrecil, obgladnal, a jezeli musisz jezdzic to skrecil miske z powrotem ze starym filtrem (kazdy filtr mozna przeplukac z syfu) i jezdzil dopuku nie kupisz wlasciwego nowego).
A tak przy okazji to sobie wymienilem olej w swojej AW4 na Elfa G3 o ile dobrze pamietam i jestem mile zaskoczony bo skrzynia chodzi fajnie a olej jakby w mniejszym stopniu zwieksza objetosc z temperatura... zobaczymy w lecie czy bedzie sikal na rure wydechowa
A tak przy okazji to sobie wymienilem olej w swojej AW4 na Elfa G3 o ile dobrze pamietam i jestem mile zaskoczony bo skrzynia chodzi fajnie a olej jakby w mniejszym stopniu zwieksza objetosc z temperatura... zobaczymy w lecie czy bedzie sikal na rure wydechowa

Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka
Mialem sobie kiedys Jeepka

Zobacz tutaj http://www.mustangtrading.pl/kontakt.html