Jeep ZJ pytanie do posiadaczy
Moderator: Mroczny
Re: Jeep ZJ pytanie do posiadaczy
Łatwo jest dać fotele z zj do xj żeby był bardziej komfortowy za to mechaniczne trudniej z zj robić xj choć da się.Różnica w spalaniu miedzy 5.2 a 4.0 w Terenie już przestaje być taka mała.Xj chyba mniej traci na wartości.Brać to co trafi się nie dojechane z dobrym gazem w lepszej kasie.
NO I JEST RZOPA
Jako wycieczkowóz brałbym ZJta, większy, wygodniejszy i na sprężynach, sam mam 4.0l właśnie do takich celów, lift 2,5" oponki 32" i jest miodzio

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
Paszczak pisze:Jako wycieczkowóz brałbym ZJta, większy, wygodniejszy i na sprężynach, sam mam 4.0l właśnie do takich celów, lift 2,5" oponki 32" i jest miodzio![]()

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
i ja właśnie też tak myślę zrobić lift, oponki 31 cali saharki zostały mi z poprzedniej terenówki więc będzie to chyba łaziałoPaszczak pisze:Jako wycieczkowóz brałbym ZJta, większy, wygodniejszy i na sprężynach, sam mam 4.0l właśnie do takich celów, lift 2,5" oponki 32" i jest miodzio![]()

Fronterka sport 2.0 PB+ GAZ 1992 ale dobrze się trzyma.
Łada Niva 1.6 GAZ rok bliżej nie określony
- jeepman1981
- jestem tu nowy...
mam ZJ-ta , trafiłem naprawdę fajną sztukę sprowadzoną z Włoch i nie zajeżdzoną. Gaz ma od kilku lat do tego lift OME 2 cale (sprezyny i amorki, nie jakieś gumowe podkładki), spokojnie mieszczą się MT-ki BFG 31 cali. Do tego snorkel , zderzak pod windę, lampeczki na dachu i bagażnik. do wypraw nadaje sie jak najbardziej (sprawdzone), tylko sugeruję wywalić koło z bagażnika na zewnątrz, bo butla zajmuje naprawde sporo miejsca.
w błoto poleciłbym jednak bardziej XJ-ta, bo jest więcej części i gratów "do błota" moim zdaniem niż do ZJ.
Do wypraw jednak ZJ jak najbardziej!
w błoto poleciłbym jednak bardziej XJ-ta, bo jest więcej części i gratów "do błota" moim zdaniem niż do ZJ.
Do wypraw jednak ZJ jak najbardziej!

Discover New Paths
Ma kilka słabych elementów, które jak padną... to dupa.
Stoisz w polu.
Stoisz w polu.
kazdy ma
tylko nie K

tylko nie K

XJ ma ich stosunkowo mało
ale to nie SUV ale samochód użytkowy
taki ZJ ma problem ze skrzynią RE42, lub 44RE czy 46RH..... z wisko w skrzyni rozdzielczej
jak się to ogarnie, to raczej nic złego nie powinno się stać
ale to nie SUV ale samochód użytkowy
taki ZJ ma problem ze skrzynią RE42, lub 44RE czy 46RH..... z wisko w skrzyni rozdzielczej
jak się to ogarnie, to raczej nic złego nie powinno się stać
z wisko przed 95 roku pozniejsze nie mialy
no jak nie
249 i 249OD były na wisko
http://www.sklep.raffi.pl/jeep-grand-ch ... or-np-249/
do kupienia
249 i 249OD były na wisko
http://www.sklep.raffi.pl/jeep-grand-ch ... or-np-249/
do kupienia

Zmieścisz zapasowe w pudełku po butach.Sygma pisze:Ma kilka słabych elementów, które jak padną... to dupa.
Stoisz w polu.
Żaden to argument, jak się jedzie w dłuższą trasę nienowym autem, to parę gratów i komplet kluczy wypada jednak zabrać...
jak byśmy rozpatrywali słabe elementy to nikt z nas nie kupił by żadnego samochodu terenowego bo każdy ma jakiś słaby punkt 

bartek-89 pisze:jak byśmy rozpatrywali słabe elementy to nikt z nas nie kupił by żadnego samochodu terenowego bo każdy ma jakiś słaby punkt

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
Pewniebartek-89 pisze:jak byśmy rozpatrywali słabe elementy to nikt z nas nie kupił by żadnego samochodu terenowego bo każdy ma jakiś słaby punkt
ale jeżeli ma te słabe punkty dość poważne... to trzeba albo zainwestować mocno w takie auto albo poszukać czegoś, co ma niej newralgiczne słabe punkty.
Remont generalny skrzyni REE44 to jakieś 3-4k
Nowe wisko.. to jakieś 3k
Reszta pakietu.. jakieś 2k
co daje niecałe 10k
jeżeli do samochodu za 15k włożysz 10k
to możesz jechać

smiem twierdzic ze jest takie ktore sie nie spuje a zeby je zepsuc i tak trzeba byc mega wybitnym trutniem
wysnafcy wiedza co to za marka i model

wysnafcy wiedza co to za marka i model
ja na wyprawę szukał bym Nissana Terrano z 2.7 TDI
Sygma pisze:Pewniebartek-89 pisze:jak byśmy rozpatrywali słabe elementy to nikt z nas nie kupił by żadnego samochodu terenowego bo każdy ma jakiś słaby punkt
ale jeżeli ma te słabe punkty dość poważne... to trzeba albo zainwestować mocno w takie auto albo poszukać czegoś, co ma niej newralgiczne słabe punkty.
Remont generalny skrzyni REE44 to jakieś 3-4k
Nowe wisko.. to jakieś 3k
Reszta pakietu.. jakieś 2k
co daje niecałe 10k
jeżeli do samochodu za 15k włożysz 10k
to możesz jechać
trzeba byc mega deklem by za zjota do remontu dac 15 koła,bo tak wynika z twojej odp
mi wyszło 15 i wszystko jest cacy,mimo ze dałem 7
opłaty i gaz oraz pakiet stratowy to dalsze 8
ale auto od jednego własciciela i z włoch,z orginalnym niskim przebiegiem
zreszta trzeba mies mega pecha by to co wymieniłes zesrało sie w jednym aucie.albo tak jak pisałem wyzej byc mega baranem by takie truchło kupic
prawda jest jedna im nowsze tym ujowsze
Tylko jedna uwaga...
co innego jak robisz sobie zabawkę do jazdy po okolicy a co innego jak robisz auto, które musi znieść możliwie bezawaryjnie jakąś wyprawę.
W przypadku tego drugiego wymienia się i naprawia wszystko co może się zepsuć.. tak na zaś.
co innego jak robisz sobie zabawkę do jazdy po okolicy a co innego jak robisz auto, które musi znieść możliwie bezawaryjnie jakąś wyprawę.
W przypadku tego drugiego wymienia się i naprawia wszystko co może się zepsuć.. tak na zaś.
nie wiem nie jezdze na wyprawy...jeszcze nie
idac tym tokim rozumowania trzeba pol auta wymienic,i najlepiej na genuiny bo zamienniki to syf totalny

idac tym tokim rozumowania trzeba pol auta wymienic,i najlepiej na genuiny bo zamienniki to syf totalny
dlatego jeep na dłuższe wyprawy moim zdaniem trochę słabo się nadaje
co nie znaczy, że się nie da
Generalnie jak już ma być Jeep do wypraw.. i ma nie być to XJ
to szedł bym w kierunku WJ w wersji Laredo z silnikiem 4.7 V8, skrzynią 45RFE lub 545RFE i reduktorem 242HD
to szedł bym w kierunku WJ w wersji Laredo z silnikiem 4.7 V8, skrzynią 45RFE lub 545RFE i reduktorem 242HD
Jakoś nie pałam entuzjazmem do turbo gruźlikówSygma pisze:ja na wyprawę szukał bym Nissana Terrano z 2.7 TDI

Chyba że wolisz potem płakaćtomek 79 pisze:nie wiem nie jezdze na wyprawy...jeszcze nie![]()
NO I JEST RZOPA
Sygma pisze:dlatego jeep na dłuższe wyprawy moim zdaniem trochę słabo się nadaje
Słabo się nadaje, bo mało pakowny jest. Po prostu. Pewnym rozwiązaniem może być jakakolwiek przyczepa lub konkretny bagażnik dachowy.
Reszta to kawał niezawodnego żelaza, młotkonaprawialnego

Najwięcej pitolą o jeepach ci, którzy mieli przez trzy miesiące zajechane padło, ale sprzedali, bo się psuje (bo zajechane