Układ kierowniczy Jeep WJ
Moderator: Mroczny
Re: Układ kierowniczy Jeep WJ
Z jaka siła dokręcić nakrętkę 36 na przedniej osi (piasta) ?
na maxa 

- kulkagsx1200
dokladnie , tamnie ma lozysk 

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

Rozbierałem stara piaste po kupnie nowych . Dwa łożyska kulkowe , nie da sie wymienic bo toczone w piascie . Mozliwosc dociśniecia jest . Trzeba rozebrac by to zobaczyć . Znalazłem na forum ze siła ma byc 231Nm . to chyba 23kg/m . Ja nowe dociskałem ale mi sie poluzowały , trzeba jeszcze trzeci raz docisnąćkulkagsx1200 pisze:dokladnie , tamnie ma lozysk
- kulkagsx1200
kolego , piaste przykrecasz trzema srubami , polos zas do puiasty dokrecasz do piasty. lozyska sa w piascie i polos ich nie dociska , tak mysle
nie wazne ten moment to duzo , tak ze spokojnie mozesz dookrecic na sile

nie wazne ten moment to duzo , tak ze spokojnie mozesz dookrecic na sile
jeepniety 
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

Nie pisz mi na maxa bo nie wiesz jakią mam ruręSygma pisze:na maxa

Tu sie mylisz , Ja tez tak wczesniej myslałem . Przyjzyj sie raz jeszcze na budowe piasty i jak jest osadzona. Poluzuj troszeczką srube 36 i zobaczysz jaki bedzie luzkulkagsx1200 pisze: lozyska sa w piascie i polos ich nie dociska , tak mysle![]()

Gdyby sie miała trzymac na tych trzech srubach to łozysko by wyskoczyło z piasty na pierwszym zakręcie , tak własnie je w imadle wybiłem

z manuala serwisowego
Install the hub washer and nut. Tighten the hub nut to 237 N·m (175 ft. lbs.). Install the nut retainer and a new cotter pin.
Dokręciłem piasty jak trzeba , zero luzu . Nic się nie poprawiło , nadal auto trzeba łapac na drodze .
Mam jeszcze pytanie o most z 43:11 . Szukałem tam punktu zaczepienia ale nic nie było widać , teraz wyczytałem o schowanej wiskozie z płytkami na jednym z konców kosza deferencjału. Moze jednak są tam jakieś płytki schowane których nie zobaczyłem ? Normalnie to widać mechanizm otwarty deferencjału.
Czy most 43:11 wystepuje z takimi płytkami ? Gdzie dokładnie są te płytki ? mam chyba taki sam most jak tutaj http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=44397
Mam jeszcze pytanie o most z 43:11 . Szukałem tam punktu zaczepienia ale nic nie było widać , teraz wyczytałem o schowanej wiskozie z płytkami na jednym z konców kosza deferencjału. Moze jednak są tam jakieś płytki schowane których nie zobaczyłem ? Normalnie to widać mechanizm otwarty deferencjału.
Czy most 43:11 wystepuje z takimi płytkami ? Gdzie dokładnie są te płytki ? mam chyba taki sam most jak tutaj http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=44397
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2012 7:27 pm przez Slavkoo, łącznie zmieniany 1 raz.
masz D35 ?
nie wiem czy D35. Myślałem ze będziecie wiedzieli po ilości zębówSygma pisze:masz D35 ?
ilość zębów to tylko przełożenie... i można to zmienić
jaki masz silnik i rok produkcji ?
jaki masz silnik i rok produkcji ?
Jest jeszcze jedna opcja...Jeep może być krzywy 

Jeep był na geometri i tez nic nie dało, Zapodziałem gdzieś katkę z pomiarami. Rocznik 1999 Grand cherokiee ( WJ ) w dizlu.
Rocznik 99 miał wadliwe zaciski hamulcowe z przodu. Może w tym jest problem 

Hamulce są ok.Adamo pisze:Rocznik 99 miał wadliwe zaciski hamulcowe z przodu. Może w tym jest problem
No to pozostaje solidny podnosnik żeby wszystkie koła były w powietrzu i obserwować co się dzieje... Dziwne odgłosy, opory toczenia itp. Jak nie pomoże to egzorcysta 

Adamo pisze:Jest jeszcze jedna opcja...Jeep może być krzywy

no to przełożenia się zgadzająSlavkoo pisze:Rocznik 1999 Grand cherokiee ( WJ ) w dizlu.
3,91
znaczy ze co ?Sygma pisze:no to przełożenia się zgadzająSlavkoo pisze:Rocznik 1999 Grand cherokiee ( WJ ) w dizlu.
3,91
znaczy, że są takie jak dała fabryka
W moim Jeepie nie ma zadnych wibracji podczas jazdy , jedynie tylko sciąga . Wymienione piasty , tuleje wahaczy na pełne , wszystkie sworznie zwrotnicy, sworznie drążka kierowniczego. Zostało jeszcze kilka częsci do wymiany ale tam nic się nie rusza . Kolumna kierownicza nie wpływa na sciąganie , już sprawdzone .Sygma pisze:może rozważ to : http://www.grand-cherokee.org.pl/trzesi ... ight=death
nie mam mimosrodów , nie zmienie pochylenia sworznia zwrotnicy
Się zapytam jeszcze o to pochylenie sworzna zwrotnicy. U mnie jest 5 stopni 43 minut zaznaczone na czerwono. Czy strzałka pomiaraowa na rysunku nie powinna być po srodku wyciecia tego czerwonego paska ?

Te tabele pochodzą z serwisu, nie umiem ich dobrze odczytac , tam jakby jest ponad 6 stopni wychylenia sworznia zwrotnicy. Czy ktoś potrafi odczyta te tabele?

Może ktoś ma własne wyniki geometri do porównania z moimi ?

Te tabele pochodzą z serwisu, nie umiem ich dobrze odczytac , tam jakby jest ponad 6 stopni wychylenia sworznia zwrotnicy. Czy ktoś potrafi odczyta te tabele?

Może ktoś ma własne wyniki geometri do porównania z moimi ?
zakładałeś może na próbę koła od innego Jeepa ?
wykluczyło by to wadę opon lub kół
wykluczyło by to wadę opon lub kół