Grand 4.7 WJ.

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Alberciczek

Re: Grand 4.7 WJ.

Post autor: Alberciczek » ndz sty 27, 2013 12:26 pm

Opony masz 33/12.5/15 ? Nic sie z mostami nie dzieje ? Slyszalem ze te mosty maja wytrzymac 33, ale..... to raczej gorna granica
Zgadza się - oponki założyłem 33/12,5/15. Blokady w mostach działają elegancko, ale za każdym razem leję oryginalny olej Mopara z dodatkiem LSD. Żadnych innych zamienników. No i ja z kolei słyszałem, że mosty wytrzymują koła do max 35. Ale nie sprawdzałem, więc się nie wypowiadam. Wiem natomiast, że przy 33 działają elegancko :wink:
...i z gazem ponoc trzeba delikatnie w terenie.
Hmmm, czy delikatnie? Ja tam na to nie zwracam uwagi. Jeżdżę normalnie. Zresztą jak w terenie jeździć delikatnie :)21 Czasami jak LPG jest mało, a trzeba wyjechać z błota albo pokonać jakiś stromy podjazd, czyli trza dać więcej gazu ( obrotów ), to zdarza się, że instalacja przełączy się z LPG na Pb, ale to w sumie niezauważalnie i zapewne jakby nie sygnał dżwiękowy, to mało kiedy bym to zauważył. Zresztą podczas normalnej jazdy po asfalcie, jak jest mało gazu, a trza zwiększyć obroty, to też tak się robi. Ale to normalka, bo to sekwencja, więc jak brakuje gazu, to instalka przełącza się na Pb. Instalke mam Landi Renzo ( nie wiem, czy to ma znaczenie ).
Mnie wczoraj przy piwku strasznie odradzali WJ z QTrac II, cos tak o wiskozie nawijali i ze to sie sypie, ale juz pijany chyba bylem, bo nic nie zalapalem.
QTII ma jak się nie mylę Stopiw. I muszę powiedzieć, że nie narzekał na nic w tym aucie. Wiskoza u mnie zaczyna się pomaluśku sypać, bo od czasu do czasu coś tam skrzypi. Pewnie łożysko siada, ale to nic chyba dziwnego, skoro co chwila ma wodę albo błoto :)21 I to mnie właśnie najbardziej denerwuje i kiedyś jak będę miał czas wywalę wiskozę i założę elektryka.
Czym tak dokladnie rozni sie QD od QT, chodzi o awaryjnosc oczywiscie.
Czym się różni? Tym, że przy QD są variloki w mostach, a w QTII albo oba mosty są gołe, albo tylko tył ma variloki. Jak się nie myle, to było to związane jakoś z silnikami - musisz poczytać na jeepniętych. A reduktor jest ten sam, czyli NV247. Jak dla mnie, to bardzo wygodne rozwiązanie.
Nie ukrywam ze przy szukaniu bede patrzyl w pierwszej kolejnosci za Selec Trac.
SelecTrak, to prawie to samo co QTII, tylko że reduktor jest inny - przód musisz sobie sam dołączać. No i nie ma tych blokad w mostach.

Ja kupiłem QD popnieważ dla mnie było to najtańsze rozwiązanie - ma fabryczny prawdziwy napęd na wszystkie 4 koła. A to mnie najbardziej interesowało, żeby jak jedno koło się zacznie ślizgać, to żeby drugie nie stało w miejscu, tylko się kręciło. I powiem szczerze, że jak kupowałem mojego WJ-ota, to wcale nie myślałem o jeździe w terenie...Miało to być auto na wypady w góry i do jazdy czysto turystycznej. A jak byłem w górach, to mi się zdarzało, że jak stanąłem na poboczu, to nie mogłem potem ze śniegu wyjechać, bo prawe koło się ślizgało, a lewe stało jakby przymurowane. I musieli mnie wypychać. A teraz nie przejmuję się tym, gdzie się zatrzymuję :)21
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw sty 31, 2013 12:10 pm

A powiedz ile pali wj 4.7 benzyny na tych kapciach.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » czw sty 31, 2013 3:06 pm

jak ty pytasz o spalanie to jezdzij se tym diskiem :)21

przyjemnosc z jazdy rekompensuje wydatki
tyle odemnie :)21

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw sty 31, 2013 3:26 pm

Nie o to chodzi, disco tez pali po miescie 20-22l,
Jestem tylko ciekaw ile spala, bo wiedzac gdzie bede jezdzil, zastanawiam sie nad zamontowaniem tylnego zderzaka z kolem zapasowym plus kanister, jesli bedzie spalal do 25 to jeszcze da rade powyzej trzeba bedzie wache wozic ze soba. :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw sty 31, 2013 3:48 pm

Mowia, ze 4.7 duzo mniej pali od 5.2.

Cos ko,lo tego co 4.0 w ZJ pali, a ten sie zmiesci juz w twych zalozeniach.

jak nie przegniesz z rozmiarem opon, zostaniesz przy 31, albo max 32" to po miescie bedzie ponizej 25, a w trasie ponizej 20 bez problemu. Pod warunkiem ze nie bedziesz korzystal z maxymalnego indeksu predkosci opon.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw sty 31, 2013 3:59 pm

Oponki najprawdopodobniej zapodam 285/75/16 nie bedzie tak szeroko jak typowe 32/11,5/15.

Ewentualnie 275/75/16 bedzie lekko wiecej niz 32 a nie tak wysoko jak 33. :)21

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » pt lut 01, 2013 9:50 am

Adamek pisze:A powiedz ile pali wj 4.7 benzyny na tych kapciach.
Ile pali benzyny, to trudno określić, bo jeżdżę na LPG. A ile pali LPG pisałem kilka postów wyżej. Ale podejrzewam, że tyle samo co LPG, ponieważ na EVIC-u średnie spalanie pokazuje 16-20 litrów przy jeździe po asfalcie. W terenie nie zwracałem uwagi na EVIC-a, bo nie było czasu na to.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » pt lut 01, 2013 11:27 am

To spoko, nie ma tragedi :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”