Regulacja zaworów

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Regulacja zaworów

Post autor: postrach » sob gru 18, 2004 11:33 am

Czy w tym 4-ro litrowym potworze jest konieczna okresowa regulacja luzu zaworowego ??
Przy okazji, jeśli znacie jakiś serwis Jeepa w Warszawce, gdzie nie strach oddać auto, to prosiłbym o namiary.
Adresy sklepów z częściami także będą mile widziane :wink:
Pozdrawiam !!
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob gru 18, 2004 4:40 pm

W XJ masz automatyczna regulacje. mimo konstrukcji silnika z 64 roku.

Jezeli "szklanki" popychaczy nawalaja to przewaznie slychac je zaraz po zapaleniu na zimnym. Tez moga tluc przy wlaniu niewlasciwego oleju.

W moim przypadku tak bylo. Zmienilem olej na lekko gestszy bo jak mi sie wydawalo stary silnik to mu ulze a tu guzik. Szklanki cos tam stukaly rano.
Za rada innych wlalem dokladnie taki jaki przewiduje instrukcja i jak reka odjal. Zero problemow.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob gru 18, 2004 4:42 pm

Acha adresow to pewnie Ci nikt nie poda bo to reklama bedzie. Ale na priv to no problem. O ile wczesniej trzeba sie bylo rozgladac za czesciami do peepa to teraz od 2-3 miesiecy jest ich w cholere i w normalnych cenach o wiele tansze niz do japonczykow. Kazda praktycznie dostepna od reki.

Awatar użytkownika
BĄKU

Post autor: BĄKU » sob gru 18, 2004 4:46 pm

Aby mieć jeepa to trza niezły kurs z mechaniki stosowanej przejść dobra szkoła życia , hart ducha, ekstrem mentalny i zakupy dżemu z biedronki. 8)
TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob gru 18, 2004 4:52 pm

Ech Baku :)21 nigdy tego nie zrozumiesz dopoki nie bedziesz mial Jeepa.
To jak czlonek rodziny :)21 to jak ognista kochanka :)21 a toyota to jak stara dupa w podartych rajstopach :)21

Moj Peep chyba czuje ze idzie pod mlotek :)21 albo to wina oparow z nowej wykladziny w biurze albo wydaje mi sie ostatnio ze spoglada na mnie smetnie jakbym mu krzywde robil :)21 normalnie serce sie kraje.

XJ to zajebiste auto i tyle!

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: postrach » sob gru 18, 2004 5:34 pm

Bocian pisze:Acha adresow to pewnie Ci nikt nie poda bo to reklama bedzie. Ale na priv to no problem. O ile wczesniej trzeba sie bylo rozgladac za czesciami do peepa to teraz od 2-3 miesiecy jest ich w cholere i w normalnych cenach o wiele tansze niz do japonczykow. Kazda praktycznie dostepna od reki.
Jakby ktoś był taki miły i podesłał na priva, to też bym był bardzo miły. Dajcie znać gdzie serwisujecie fury, chyba że robicie wszystko sami :)4
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pn gru 20, 2004 3:31 pm

Znam bodajże wszystkie serwisy samochodów amerykańskich w Warszawie i okolicach i z czystym sumieniem nie mogę polecić żadnego. W każdym coś popsuli, nie wiedzieli dokładnie co robią i w ogóle partolą aż miło i w dodatku nie mają pojęcia o XJ-tach. Wnioski same się narzucają.

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: postrach » pn gru 20, 2004 5:00 pm

A co z częściami ?? Gdzie mają przystępne ceny ?? Dzisiaj musiałem dokonać pierwszego zakupu, zapłaciłem 165zł za rolkę, przez którą przechodzi pasek, zwykłem kupować taniej takie pierdółki do mojego ostatniego auta, ale w tych centrach raczej niewiele mają do Jeep-a :(
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pn gru 20, 2004 5:23 pm

Poszukaj w ostatnich postach - ktoś ładnie wypisał gdzie się kupuje

Awatar użytkownika
KAZ

Post autor: KAZ » pn gru 20, 2004 5:28 pm

Kurde za jaką rolke ???? Npinacz paska klinowego ???? a nie moznabyło łozyska za 10 pln wymienic samego czy rolka peknieta była czy cuś ?
Miałem XJ '94 :(
Teraz WK '05 ;)
http://www.jeep.org.pl/

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn gru 20, 2004 7:22 pm

KAZ pisze:Kurde za jaką rolke ???? Npinacz paska klinowego ???? a nie moznabyło łozyska za 10 pln wymienic samego czy rolka peknieta była czy cuś ?
Frycowe musi byc :)21

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: postrach » pn gru 20, 2004 8:17 pm

Jutro oddaję tę rolkę i jadę szukać łożyska, bo i tak nie pasuje :x
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
KAZ

Post autor: KAZ » wt gru 21, 2004 12:00 am

No słuszna decyzja bo wymiana tego łozyska to jakies 15 min. w tym 9,5 na browara. Tylko kup jakieś dobre a nie najtańsze bo mimo wszystko troche takie łozysko jest obciązone .... aha kup od razu 2 bo jak jedno poszło to i w kole pasowym tez do wymiany bedzie niedługo :)21
Miałem XJ '94 :(
Teraz WK '05 ;)
http://www.jeep.org.pl/

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: postrach » śr gru 22, 2004 9:08 pm

Problem solved :D Wymiana łożyska zajęła rzeczywiście mniej niż 5min., gorzej było z montarzem rolki, bo pompa wspomagania się zbuntowała i nie dało rady zmniejszyć naciągu paska :cry: Zamiast rolki mam dwa nowe łożyska, nowy korek wlewu paliwa i jeszcze na kratę browarów :wink:
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » czw gru 23, 2004 9:31 am

KAZ pisze:No s³uszna decyzja bo wymiana tego ³ozyska to jakies 15 min. w tym 9,5 na browara. Tylko kup jakie¶ dobre a nie najtañsze bo mimo wszystko troche takie ³ozysko jest obci±zone .... aha kup od razu 2 bo jak jedno posz³o to i w kole pasowym tez do wymiany bedzie nied³ugo :)21
W powyzszej wypowiedzi chodzilo oczywiscie o jakosc browara a nie lozyska :-)
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
moa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: moa » czw gru 23, 2004 11:04 am

toc,

ok, to ja się podepnę. jako nowoupieczony właściciel wronglera też szukam miejsc z częściami. gdzie w okolicach wawy? na razie głównie chodzi o "płyny", kupujecie oryginalne mopary (na pierwszy ogień pójdzie automatyczna skrzynia) czy jakieś zamienniki? bo po suzuce to pojemności układów w 4.0 budzą lekkie przerażenie... :)
pozdrówki,
moa http://niedzwiedzianorka.blogspot.com
tj´98 4.0 aut. "lowrider"

Awatar użytkownika
postrach
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: postrach » czw gru 23, 2004 11:59 pm

moa pisze: na razie głównie chodzi o "płyny", kupujecie oryginalne mopary (na pierwszy ogień pójdzie automatyczna skrzynia) czy jakieś zamienniki?
Myślałem, żeby w tej sprawie utworzyć nowy post. Też jestem ciekaw jaki olej warto wlać do automatu i jak często go wymieniać ??
XJ Ltd. 4.0 HI lift 3"

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pt gru 24, 2004 10:14 am

Do automatu wlewac dokladnie taki sam olej jak byl, typ, firma.
Dlatego przy zakupie auto pierwsze pytanie brzmi a pokaz mi pan naklejke albo flaszke jaki olej jest w automacie.
Nie mieszac nie kombinowac a moze nowszy to bedzie lepiej.
Nie bedzie lepiej, bedzie gorzej! Na forum juz klepalismy te tematy, chyba ze te watki sie ulotnily.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”